• Herbata czarna - Assam Dikom TGFOP
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Herbata czarna - Assam Dikom TGFOP
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Herbata czarna - Assam Dikom TGFOP

    • ; 1
  • W magazynie: 0 sztuk
    15,47
    W magazynie: 0 sztuk
    15,47
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Herbata czarna – Assam Dikom TGFOP

To szlachetna herbata jakościowa o głębokim smaku i zachwycającym aromacie.

Ogród Dikom znajduje się na samym północno-wschodnim krańcu Indii, w regionie Assam. Leży nad rzeką Sessa, która jest dopływem rzeki Brahmaputry, liczącej prawie 3000 km długości. Jest to jeden z najstarszych indyjskich ogrodów herbacianych, którego historia sięga czasów średniowiecznych. Rosnące tu krzewy zaliczane są do odmiany Camellia assamica, rodzimej właśnie dla tego regionu. Pozyskiwana z nich herbata czarna przewyższa jakością wiele innych, dlatego często wykorzystuje się ją do uszlachetniania mniej atrakcyjnych mieszanek.

Nazwa Dikom została nadana temu miejscu przez rdzenną grupę etniczną Bodo-Kachari. Spostrzegli oni, że woda z okolic ogrodu ma wyjątkowo dobry, wręcz słodkawy smak. W języku Bodo di kom oznacza słodką wodę. Miejsce to do dziś szczyci się doskonałą jakością wód i gleby, a także dbałością o jak najlepsze, a przy tym naturalne warunki uprawy. Do wyjątkowości tej herbaty przyczyniają się także staranne zbiory i precyzyjna obróbka liści.

Susz herbaty Assam Dikom posiada ciemnoczekoladowy kolor ze srebrnym połyskiem. Wśród ciemnych liści widać tzw. golden tips, czyli szczytowe listki krzewu herbacianego.


PARZENIE


Ilość:

- 1-2 łyżeczki na kubek lub dużą filiżankę (250-300 ml)
- 1 łyżeczka na małą filiżankę (120 ml)


Temperatura parzenia:

ok. 96°C – świeżo zagotowana woda


Długość parzenia:

Pierwsze parzenie powinno trwać 1-1,5 minuty, drugie wydłuż o minutę lub dwie. Po upływie tego czasu oddziel liście od naparu.


SMAK, AROMAT I BARWA NAPARU


Herbata Assam Dikom daje mocny napar o ciemnobursztynowej barwie. Należy parzyć ją krótko, aby zachować równowagę w smaku i cierpkości.

Warto pochylić się nad filiżanką, aby dokładnie zbadać zapach naparu, który zachwyca intensywnością i ciepło otula nozdrza. Można wyczuć w nim słodkie wypieki i korzenne przyprawy.

Smak naparu jest pełny i dobrze zbilansowany. Po lekkim przestygnięciu wyłaniają się z niego słodkawe nuty z delikatnym, cierpkim zakończeniem.


SKŁAD


Herbata czarna 100%.

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK