Herbata kwitnąca Eastern Fair
To piękna kompozycja złożona z kwiatu nagietka i kilku mniejszych kwiatów jaśminu, owiniętych listkami i łodyżkami herbaty zielonej.
Już po otwarciu folii można poczuć przyjemny zapach kulki herbaty Eastern Fair. Po zalaniu wodą kulka otwiera się powoli, zaskakując złożonością kompozycji. Z gotowego naparu wydobywa się upojny, kokosowo-ananasowy aromat, który dopełnia delikatna nuta białej herbaty w tle. Smak naparu jest lekko słodki, a jego cierpkość prawie niewyczuwalna. Z czasem napar nabiera coraz głębszego, złotego koloru, a jego smak intensywnieje, ale pozostaje łagodny i pozbawiony goryczy.
PARZENIE
Ilość:
1 kulka na dzbanek 0,6-1,5l
Temperatura parzenia:
70-80°C
Do zaparzenia herbaty kwitnącej najlepiej wykorzystać przezroczyste naczynie, w którym efekt rozkwitania będzie najlepiej widoczny. Świeżo przegotowaną wodę należy wlać do naczynia i pozwolić jej ostygnąć jeszcze przez kilka minut. Następnie wrzucić herbacianą kulkę i obserwować, jak się rozwija. Nie należy odwracać tej kolejności, gdyż kulka zalana wodą będzie się rozwijać nierówno i mniej efektownie.
Rozkwitanie kulki trwa zwykle od 2 do 5 minut. Nie musimy jej potem wyciągać z naczynia. Herbata raczej nie ulega przeparzeniu, jako że wykonana jest z młodych listków odpornych na długie moczenie i zawiera też łodyżki, które wykorzystuje się do formowania kulki. Naczynie można ponownie napełnić wodą, kiedy na dnie jest jeszcze trochę naparu.
SKŁAD
Herbata zielona, kwiat nagietka, kwiat jaśminu, aromat. Każda kulka zapakowana hermetycznie.