• Herbata zielona - Korea Jeoncha
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Herbata zielona - Korea Jeoncha
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Herbata zielona - Korea Jeoncha

    • ; 1
  • W magazynie: 0 sztuk
    13,97
    W magazynie: 0 sztuk
    13,97
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Herbata zielona Jeoncha z Korei

To ekskluzywna herbata wykorzystywana w koreańskiej ceremonii herbacianej. Produkowana jest podobnie do japońskiej Senchy: jej liście po zbiorach poddawane są działaniu gorącej pary wodnej, a następnie powoli i starannie rolowane i formowane na kształt cienkich igiełek. O wysokiej jakości tej herbaty świadczy gotowy susz, który posiada głęboki, ciemnozielony kolor i szmaragdowy połysk. Składa się ze starannie skręconych, długich i niepołamanych liści.

Jeoncha (czyt. zanczia) pochodzi z malowniczej wyspy Jeju (czyt. czedżu), należącej do Korei Południowej. W zachodniej części wyspy znajdują się plantacje Seokwang, gdzie produkowana jest Jeoncha, a także inne wysokogatunkowe herbaty. Panuje tam wilgotny, tropikalny klimat, a gleby mają charakter wulkaniczny, gdyż na samym środku wyspy leży wygasły wulkan Halla-san, który jest jednocześnie najwyższym szczytem Korei Południowej. Korzystne warunki klimatyczne i bogata w minerały gleba przyczyniają się do powstawania herbaty o niepowtarzalnych cechach.

Jeoncha, ze względu na podobne metody wytwarzania, jest nieco podobna w smaku i zapachu do japońskiej Senchy. Obie charakteryzują się roślinno-warzywnymi nutami. Jeonchę wyróżnia jednak słodszy smak i wciągający, orzechowy aromat, który czuć szczególnie po drugim zaparzeniu.


PARZENIE


Ilość:

- 1-2 łyżeczki na kubek lub dużą filiżankę (250-300 ml)
- 1 łyżeczka na małą filiżankę (120 ml)


Temperatura parzenia:

65-70°C


Długość parzenia:

Pierwsze parzenie powinno trwać 1,5 minuty, każde kolejne wydłuż o 30-60 sekund. Po upływie tego czasu oddziel liście od naparu. Możesz je zalać 3 razy.


SMAK, AROMAT I BARWA NAPARU


Napar z Jeonchy zaprasza swoim żywym, jasnozielonym kolorem. Po pierwszym zaparzeniu pachnie zielonymi warzywami z wody: szparagami, fasolką czy brokułem. Smak naparu sprawia wrażenie lekkiego, świeżego i pełnego. Może skojarzyć się z delikatnym bulionem warzywnym, jest nawet nieco słonawy.

Kolejne zaparzenia są zdecydowanie inne i pokazują różnicę pomiędzy Jeonchą a typową japońską Senchą. Napar łagodnieje w zapachu i smaku, staje się delikatnie słodkawy i mniej warzywny. Wyłania się z niego przyjemny aromat pieczonych orzechów. Jedni wyczuwają w nim orzechy laskowe, inni migdały, a jeszcze inni prażony ryż.


SKŁAD


Herbata zielona 100%.

***

Kraj pochodzenia: Korea Południowa

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK