Kontakt: (67) 349 15 00
603 094 777
sklep@magicznyogrod.pl
Pon-Pt: 7-17

Twoje konto 0 prod. 0,00Do kasy

Kurkumina 500 max - 100 kapsułek

Curcuma longa

Ostryż długi

Nowość
  • 69,89 zł
  • szt.
x

Wariant produktu nie dostępny

Kurkumina kapsułki wzbogacone ekstraktem z pieprzu czarnego (piperyna) są niezwykle skuteczne, gdyż piperyna zwiększa bioprzyswajalność kurkuminy o ok. 2000 razy bez skutków ubocznych [1, 13, 20].

SUPLEMENT DIETY

Kurkumina to związek należący do grupy polifenoli, występujący naturalnie w kłączach Kurkumy (Ostryżu długiego). Korzeń ostryżu długiego stosowany jest od ponad 5000 lat w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu oraz jako przyprawa. Kłącza zawierają wiele cennych związków, spośród których najważniejsze znaczenie mają tzw. kurkuminoidy – najbardziej znanym przedstawicielem jest kurkumina. Kurkumina to związek o charakterze hydrofobowym, co powoduje, że słabo wchłania się z przewodu pokarmowego. Zwiększenie biodostępności kurkuminy jest możliwe, gdy przyjmuje się ją z piperyną pozyskiwaną z pieprzu. To niezwykle skuteczne połączenie wykorzystane jest w tradycyjnej przyprawie curry, która w Indiach dodawana jest niemal do każdej potrawy. Uważa się, że częste spożywanie kurkumy przez ludzi zamieszkujących Indie stanowi sekret ich długowieczności [12] oraz dobrego zdrowia – w szczególności niskiej zachorowalności na nowotwory [7].

Kurkumina uznawana jest za jeden z najbardziej obiecujących związków pochodzenia naturalnego, wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu i wspomaga utrzymywanie jego wewnętrznej równowagi. Tabletki z kurkuminą wykazują działanie antyoksydacyjne oraz wspomagają procesy oczyszczania i odtruwania organizmu. Kurkumina wpływa korzystnie na funkcjonowanie wątroby, skutecznie wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego (reguluje białka takie jak interleukiny, chemokiny, czynniki transkrypcyjne itp.) i układu nerwowego, a także łagodzi objawy niestrawności.


DZIAŁANIE

  • Optymalizacja odpowiedzi zapalnej organizmu

Kurkumina przyczynia się do wyregulowania wielu funkcji w organizmie, poprzez wpływ na czynniki transkrypcyjne oraz aktywność cykooksygenaz optymalizuje odpowiedź zapalną organizmu [7, 13].

  • Właściwości antyoksydacyjne

Kurkumina wykazuje silne właściwości przeciwutleniające – porównywalne do witaminy C i E. Skutecznie wymiata wolne rodniki tlenowe, azotowe, ponadtlenkowe i hydroksylowe, hamuje peroksydację lipidów i zapobiega uszkodzeniu tkanek. Kurkumina aktywuje również enzymatyczną obronę antyoksydacyjną i zwiększa poziom glutationu [15, 21].

  • Wpływ neuroprotekcyjny

Kurkumina wspiera prawidłową pracę układu nerwowego, wykazuje właściwości neuroochronne, gdyż pobudza syntezę chaperonin, które zapobiegają tworzeniu się nieprawidłowych białek i ich agregacji (nieprawidłowe białka są często związane z wystąpieniem chorób neurodegeneracyjnych takich jak Alzheimer czy Parkinson. Kurkumina nasila przekształcanie cząsteczek prekurosorowych do kwasu dokozaheksanowego (DHA) dzieki czemu wpływa na zwiększenie jego stężenia. Kwas DHA należy do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i wywiera on niezwykle korzystny wpływ na rozwój i ochronę komórek nerwowych.


SPOSÓB UŻYCIA

Zalecany sposób użycia: 3 razy dziennie po 1 kapsułce.

Nie przekraczać zalecanej dawki. Zalecane dziennie spożycie (ZDS) nie zostało ustalone.
Suplementy diety nie zastąpią zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.


SKŁAD

1 Kapsułka zawiera: 500mg ekstrakt z Ostryżu długiego standaryzowany na zawartość 95% kurkuminy, 10mg ekstrakt z pieprzu czarnego 95%. Nie zawiera dodatków ani wypełniaczy. Opakowanie zawiera 100 kapsułek.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Kurkuma, Ostryż długi ( Curcuma longa) należy do rodziny imbirowatych. Ze względu na walory smakowe była uprawiana od wieków – historia jej wykorzystania sięga 5000 lat wstecz. Występuje w gorącym, subtropikalnym klimacie, przede wszystkim Indiach, Chinach oraz innych krajach południowo-wschodniej Azji. Kurkuma jest jedną z podstawowych przypraw kuchni indyjskiej, wchodzi w skład przyprawy curry, a także wielu innych mieszanek. Współcześnie w samych tylko Indiach produkuje się ogromne ilości kurkumy – rzędu 500 tys. ton rocznie, z czego połowa jest eksportowana [7].

W starożytnej medycynie chińskiej i indyjskiej kłącze kurkumy stosowano do leczenia niestrawności, kolki, bólów reumatycznych, bólów zębów, dolegliwościach wątroby, a także w leczeniu ran i blizn.

Kurkuma została sprowadzona do Europy w XIII wieku za sprawą arabskich kupców, jednak dopiero w epoce wielkich odkryć geograficznych stała się bardziej dostępna. Ta cenna przyprawa o właściwościach prozdrowotnych, znajduje również zastosowanie w przemyśle jako intensywny żółto-pomarańczowy barwnik (E100) [16]. Prawdopodobnie powodem, dla którego ostryż długi syntetyzuje kurkuminę, jest ochrona rośliny przed patogennymi grzybami, gdyż kurkumina wykazuje działanie grzybobójcze.

Bezpieczeństwo

Kurkumina posiada status GRAS (Generally Recognized As Safe)- substancji uznawanej za bezpieczną przez FDA.
Kurkumina w stanie wolnym (bez substancji poprawiających wchłanianie jak np. piperyna) jest bezpieczna nawet w dużych dawkach – rzędu 8g/dobę. Przy dawkach kurkuminy 12g/doba zaobserwowano lekkie działania niepożądane – w postaci biegunki, wysypki, bólu głowy i żółtego zabarwienia kału u około 30% uczestników badania.


PRZECIWWSKAZANIA

  • Ciąża
  • Wrzody żołądka
  • Ze względu na żółciopędne działanie nie zaleca się stosowania kurkuminy w chorobach, w których przepływ żółci w drogach żółciowych jest utrudniony

INTERAKCJE

Kurkumina w tabletkach może wzmacniać działanie leków przeciwzakrzepowych, przeciwpłytkowych oraz trombolitycznych.

Inne nazwy

szafranica, żółcień, szafran indyjski;


Produkt przebadany laboratoryjnie


LITERATURA CYTOWANA

1. Anand, P., Kunnumakkara, A. B., Newman, R. A., and Aggarwal, B. B. (2007). Bioavailability of curcumin: Problems and promises. Molecular Pharmaceutics 4, 807-818.
2. Alappat, L., and Awad, A. B. (2010). Curcumin and obesity: Evidence and mechanisms. Nutrition Reviews 68, 729-738.
3. Boyanapalli, S. S. S., and Kong, A.-N. T. (2015). “Curcumin, the King of Spices”: Epigenetic Regulatory Mechanisms in the Prevention of Cancer, Neurological, and Inflammatory Diseases. Current Pharmacology Reports 1, 129-139.
4. Bradford, P. G. (2013). Curcumin and obesity. BioFactors 39, 78-87.
5. Cheung, K. K. (2011). Study of the Possible Pharmacological Mechanisms of Curcumin in the Treatment of Alzheimerʼs Disease. ProQuest Dissertations and Theses, 283.
6. Chin, D., Huebbe, P., Pallauf, K., and Rimbach, G. (2013). Neuroprotective properties of curcumin in Alzheimerʼs Disease – Merits and limitations. Current Medicinal Chemistry 20, 3955-3985.
7. Deptuła, T., Gruber, B., Krówczyński, A., (2014). Kurkumina i jej pochodne – zastosowanie w terapii przeciwnowotworowej i chemoochronnej. Postępy fitoterapii 3, s 155-165. http://www.czytelniamedyczna.pl
8. Djebli, N. (2011). Curcumin and Alzheimerʼs disease—Experimental study in mice. Clinical Biochemistry 44, S38.
9. Duvoix, A., Blasius, R., Delhalle, S., Schnekenburger, M., Morceau, F., Henry, E., Dicato, M., and Diederich, M. (2005). Chemopreventive and therapeutic effects of curcumin. Cancer Letters 223, 181-190.
10. Goel, A., Kunnumakkara, A. B., and Aggarwal, B. B. (2008). Curcumin as “Curecumin”: From kitchen to clinic. Biochemical Pharmacology 75, 787-809.
11. Hamaguchi, T., Ono, K., and Yamada, M. (2010). Curcumin and Alzheimerʼs disease. CNS Neuroscience and Therapeutics 16, 285-297.
11. Jakubiak, I., (2014). Kurkuma odkrywana na nowo. Panacea 2, 16-17. http://www.panacea.pl
12. Jankowski, J., (2004). Kurkuma jako lek przeciwzapalny i przeciwnowotworowy. Postępy Fitoterapii 2, 87-90. http://www.czytelniamedyczna.pl
13. Kania, M., Baraniak, J., (2015). Właściwości lecznicze roślin przyprawowych na przykładzie ostryżu długiego. Postępy Fitoterapii (16)2; 102-106. http://www.czytelniamedyczna.pl
14. Kołodziejczyk, J., Wachowicz, B., (2009). Kurkumina jako naturalny antyoksydant chroniący układ krążenia. Postępy Fitoterapii 4, s. 239-244. http://www.czytelniamedyczna.pl
15. Przybylska, S., (2015). Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy. Probl Hig Epidemiol 96(2): 414-420. http://www.phie.pl
16. Ringman, J. M., Frautschy, S. A., Cole, G. M., Masterman, D. L., and Cummings, J. L. (2005). A Potential Role of the Curry Spice Curcumin in Alzheimer’s Disease. Current Alzheimerʼs Research 2, 131-136.
17. Terlikowska, K., Witkowska, A., Terlikowski. S., (2014). Kurkumina w chemoprewencji raka piersi. Postęy Hig Med Dosw 68: 571-578.
18. Shehzad, A., Rehman, G., and Lee, Y. S. (2013). Curcumin in inflammatory diseases. BioFactors 39, 69-77.
19. Shoba, G., Joy, D., Joseph, T., Majeed, M., Rajendran, R., and Srinivas, P. S. S. R. (1998). Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Medica 64, 353-356.
20. Sikora-Polaczek, M., Bielak- Żmijewska, A., Sikora, E., (2010). Molekularne i komórkowe mechanizmy działania kurkuminy — dobroczynny wpływ na organizm. Postępy biochemii, s. 74-84.

Producent: Nanga

Opinie

  • Ocena: (5/5)

    ShamaN, W dniu: 29.01.2017

    Wszystko zdecydowanie OK:) tylko na ciuchy uważać żeby palcami nie otrzeć po wyciąganiu tabletki :D

Dodaj opinię


Zapytaj o produkt

Polecane dla Ciebie

Zapisz się do newslettera i zyskaj dostęp do ciekawych informacji o produktach naturalnych i najciekawszych promocjach.

OK

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.