• Ksylitol - cukier brzozowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Ksylitol - cukier brzozowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Ksylitol - cukier brzozowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Ksylitol - cukier brzozowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Ksylitol - cukier brzozowy
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Ksylitol - cukier brzozowy

To cukier pozyskiwany z brzozy, który nie podnosi poziomu glukozy we krwi! Jego IG wynosi 8. Jedna łyżeczka (5 g) ksylitolu dostarcza 8 kcal.

    • ; 1
    • ; 0 1;
  • W magazynie: 47 sztuk
    18,82
    W magazynie: 47 sztuk
    18,82
    W magazynie: 0 sztuk
    56,46
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Ksylitol – naturalny cukier brzozowy

Ksylitol – znany również jako „cukier z brzozy”, to najpopularniejszy naturalny zamiennik sacharozy. Szczególnie polecany jest w diecie diabetyków oraz osób z insulinoopornością. Pomaga również zadbać o jamę ustną.

Ksylitol, czyli D-erytro-pentitol – alkohol pięciowodorotlenowy (poliol, alkohol cukrowy), który oryginalnie produkowany jest z ksylanów z kory brzozy, lecz występuje naturalnie również w owocach, takich jak truskawki czy śliwki. Odkryty i wyizolowany został w roku 1891, natomiast od lat 70. wiedzie prym wśród środków słodzących. Stał się powszechnym składnikiem gum do żucia oraz słodyczy bez cukru. Odkryto, że pomaga również utrzymać delikatną i miękką teksturę wypieków.

Ksylitol posiada formę krystalicznego, białego proszku. Jest tak samo słodki, jak sacharoza, jednak posiada prawie dwa razy mniejszą wartość kaloryczną – 2,4 kcal/g (dla porównania – biały cukier dostarcza 4 kcal/g). Nasz produkt ekstrahowany jest z kory brzóz rosnących w Finlandii – to proces dużo bardziej korzystny dla środowiska, niż w przypadku produkcji chińskiego ksylitolu wytwarzanego z kukurydzy. W przeciwieństwie do innych substancji słodzących, ksylitol nie powoduje negatywnych odczuć smakowych, nawet w większych ilościach. Co ciekawe – po naniesieniu na język daje uczucie chłodzenia.


KSYLITOLDZIAŁANIE

  • Przywraca naturalne pH w jamie ustnej oraz nie stanowi pożywki dla bakterii tam bytujących – minimalizuje ryzyko wystąpienia zmian próchnicowych, pomaga zachować świeży oddech.
  • Posiada bardzo niski indeks glikemiczny (IG=8). Powoli podnosi poziom glukozy we krwi, jednocześnie prawie nie powodując sekrecji insuliny.
  • Wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit, poprzez działanie prebiotyczne. Zwiększa wchłanianie wapnia.
  • Hamuje wzrost Helicobacter pylori oraz Candida albicans.


KSYLITOLJAK STOSOWAĆ?


Użyj go jako słodki dodatek do kawy, herbaty czy swoich ulubionych wypieków.

Uwaga! To niemal doskonały zamiennik sacharozy, jednak nie polecam go do wypieków drożdżowych. :) Ciasto zwyczajnie nie wyrośnie, gdyż drożdże nie metabolizują polioli.

By zadbać o higienę zatok, możesz wykonać płukankę: w 250 ml ciepłej wody rozpuść 1 łyżeczkę ksylitolu. Irygacja z zastosowaniem takiego roztworu pozwoli Ci oczyścić nos i zatoki, a także złagodzić podrażnienia. Płyn nadaje się również do płukania gardła i jamy ustnej.


PRZECIWWSKAZANIA


Należy unikać podawania ksylitolu dzieciom do lat 3.

Ksylitol w większych ilościach może mieć działanie przeczyszczające!


ŹRÓDŁA


1. Ksylitol – fakty i mity. Czy to substancja prozdrowotna czy tylko chwyt marketingowy? Małgorzata Kalemba-Drożdż
2. Ksylitol – rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka. Małgorzata Grembecka
3. Ksylitol – rola techniczna i żywieniowa. Damian Baranowski, Jarosława Rutkowska, Agata Antoniewska
4. Oral and Systemic Effects of Xylitol Consumption. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31060040/



Kraj pochodzenia: Finlandia

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (4.75/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Aleksandra K., W dniu: 21.11.2023

    Dobry norweski, a nie z Chin.

  • Ocena: (5/5)

    Emilia B., W dniu: 19.06.2023

    Dobra jakość. Zastępuje cukier ale nie wolno przesadzać z ilością, bo rozwolnienie gwarantowane.

  • Ocena: (5/5)

    Jakub S., W dniu: 27.06.2021

    Super jakość, polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Bartłomiej M., W dniu: 28.03.2021

    Bardzo dobry zamiennik cukru

  • Ocena: (5/5)

    Maria S., W dniu: 27.01.2021

    Jeden z lepszych na rynku.

  • Ocena: (4/5)

    Tomasz, W dniu: 30.08.2020

    Warto tylko pamiętać, żeby przypadkiem ksylitolu nie zjadł pupil, zwłaszcza pies, czy kot, bo jest dla nich bardzo trujący i może się to skończyć śmiercią zwierzęcia.

  • Ocena: (3/5)

    Stanisława G., W dniu: 24.08.2020

    za słodki nawet przy minimalnych ilosciach

  • Ocena: (5/5)

    Krystyna G., W dniu: 02.06.2019

    Jestem zadowolona z zakupu. Polecam zainteresowanym.

  • Ocena: (5/5)

    Anna K., W dniu: 11.04.2019

    polecam

  • Ocena: (5/5)

    Renata S., W dniu: 03.04.2019

    Uzywam do piczenia ciasta. Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Mateusz O., W dniu: 07.11.2018

    smaczny i dobrej jakości

  • Ocena: (5/5)

    alicja k., W dniu: 02.11.2018

    rzeczywiście zastępuje cukier... nie używam - córka zabrała, ona lubi słodkie

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK