• Berberys owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Berberys owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Berberys owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Berberis vulgaris

Berberys owoc

Kwaśny dodatek do herbat, deserów i wypieków. Dostarcza mnóstwa antyoksydantów i sporo witaminy C.

    • ; 1
  • W magazynie: 89 sztuk
    10,35
    W magazynie: 89 sztuk
    10,35
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Owoce berberysu zwyczajnego (Berberis vulgaris)

Nazywane są polską cytryną lub cytryną Północy ze względu na bardzo kwaśny smak i wysoką zawartość witaminy C. Od bardzo dawna stosowane są w medycynie naturalnej wielu krajów, a badania medycyny współczesnej potwierdzają ich prozdrowotne właściwości.


Co je wyróżnia?

  • Witamina C

Świeże owoce berberysu charakteryzują się wybitnie wysoką zawartością witaminy C. Jest jej tak dużo, że po wysuszeniu owoców wciąż pozostaje jej sporo.

Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ponadto bierze udział w produkcji kolagenu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, skóry, kości, a także zębów i dziąseł. Zapobiega uczuciu zmęczenia i znużenia.

  • Antyoksydanty

Owoce berberysu bogate są w substancje o działaniu antyoksydacyjnym, które chronią nasz organizm przed starzeniem się. Antyoksydanty zawarte w owocach berberysu to antocyjany należące do polifenoli, które nadają owocom intensywny, ciemnoczerwony kolor.

Suszone owoce berberysu zostały wykorzystane w badaniu z udziałem pacjentów z zespołem metabolicznym. Pacjenci spożywali kapsułkę ze zmielonymi, suszonymi owocami berberysu (600 mg) codziennie przez 6 tygodni. Po tym czasie u każdej osoby zmierzono równowagę oksydacyjną, czyli stosunek procesów pro- do antyoksydacyjnych. Okazało się, że spożywanie owoców berberysu poskutkowało przewagą korzystnych procesów antyoksydacyjnych [1].

  • Pozytywny wpływ na profil lipidowy i poziom glukozy u diabetyków

W badaniu Shidfar i wsp. wykorzystano wyciąg z owoców berberysu, aby sprawdzić jego wpływ na poziom lipidów i cukru we krwi pacjentów chorych na cukrzycę typu 2. Pacjenci spożywali wyciąg codziennie przez 3 miesiące. Po upływie tego czasu zaobserwowano u nich istotne zmniejszenie poziomu glukozy i insuliny oraz poziomu cholesterolu całkowitego i LDL oraz triglicerydów we krwi [3].

  • Korzystny wpływ na cerę trądzikową

W 2012 r. ukazało się badanie, w którym wykazano, że wodny wyciąg z suszonych owoców berberysu zmniejsza objawy trądziku. W badaniu tym uczestniczyli nastolatkowie cierpiący na trądzik o różnym stopniu nasilenia. Po upływie 4 tygodni grupie spożywającej ekstrakt z owoców berberysu odnotowano wyraźne zmniejszenie zmian trądzikowych, zarówno niezapalnych jak i zapalnych oraz zmniejszenie ogólnej powierzchni cery objętej trądzikiem [5].


Zastosowanie tradycyjne


Historia wykorzystania owoców berberysu sięga aż 2000 lat. W starożytnym Egipcie stosowano je w leczeniu dżumy, a w medycynie ajurwedyjskiej do leczenia czerwonki (ostra choroba zakaźna jelit). Rosyjscy znachorzy zalecali owoce berberysu pacjentom z nadciśnieniem tętniczym i kobietom o nadmiernym krwawieniu menstruacyjnym. Wierzono, że owoce berberysu łagodzą stany zapalne i poprawiają funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Co ciekawe, w starożytności berberys wykorzystywany był nie tylko w celach medycznych i spożywczych. Z drewna berberysu produkowano ozdoby i części do mebli, a z jego owoców czerwony atrament.


SKŁAD


Suszone owoce berberysu zwyczajnego 100%. Surowiec najwyższej jakości!


Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna / (% dziennego zapotrzebowania) 44kcal /100g
Białko 0,9g
Tłuszcz 0,6g
Węglowodany 10,2g
w tym cukry 5,9g
w tym błonnik 4,3g
Witamina C 24mg (19%)


DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Odwar:

1 łyżkę owoców zalać szklanką wody, ogrzewać do wrzenia i gotować pod przykryciem 5 minuty. Odstawić na 15-30 minut, przecedzić. Pić po pół szklanki 2-4 razy dziennie po jedzeniu.


Doustnie:

Owoce zmielić lub zetrzeć na tarce. Zażywać od pół do 1 łyżeczki proszku dziennie, popijając dużą ilością wody. Można rozłożyć na 2 porcje.


Kulinarnie:

Suszone owoce berberysu mogą być doskonałym dodatkiem do herbaty, deserów i wypieków. Można je także dodawać do dżemów, marmolad i przetworów owocowych, a także sporządzić nalewkę. W Iranie owoce berberysu wykorzystuje się do potraw opartych na ryżu z dodatkiem kurczaka.


PRZECIWWSKAZANIA


Owoce berberysu nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży i karmiące. Substancje aktywne zawarte w owocach mogą spowodować skurcze macicy i poronienie.

Pacjenci z cukrzycą typu 2 powinni skontaktować się z lekarzem przed zastosowaniem owoców berberysu. Ich działanie obniżające poziom glukozy jest na tyle efektywne, że łączenie ich z lekami stosowanymi w cukrzycy może wywołać hipoglikemię.

Owoce berberysu nie są zalecane małym dzieciom, gdyż mogą wywołać u nich nudności.

Dotychczas nie odnotowano skutków ubocznych ze spożywania owoców berberysu w umiarkowanych ilościach przez osoby dorosłe. Bardzo wysokie dawki mogą spowodować wymioty.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Berberys zwyczajny, znany również pod nazwą kwaśnica pospolita lub kwaśniec, to gatunek krzewu, który występuje powszechnie w całej Europie. Rośnie w lasach, parkach i w okolicach pól uprawnych. Dorasta do 3 m wysokości. Jego gałązki pokryte są cierniami. Berberys rodzi pachnące, żółte kwiaty i drobne, ciemnoczerwone owoce jagodowe o podłużnym kształcie. Owoce berberysu dojrzewają we wrześniu i w październiku. Są twarde i bardzo kwaśne w smaku. W medycynie naturalnej wykorzystuje się nie tylko owoce berberysu, lecz także jego korę, korzenie i liście.

Dawniej berberys występował pospolicie w całej Polsce, jednak został w dużej części wytępiony przez rolników, kiedy odkryto, że jest pośrednim żywicielem rdzy zbożowej, patogenu niszczącego plony zbożowe.


BADANIA LABORATORYJNE


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Berberys owoc suszony dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.


BIBLIOGRAFIA


1. Barberry Administration and Pro-Oxidant–Antioxidant Balance in Patients With Metabolic Syndrome. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. The antioxidant and chemical properties of Berberis vulgaris and its cytotoxic effect on human breast carcinoma cells. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. The Effects of Berberis vulgaris Fruit Extract on Serum Lipoproteins, apoB, apoA-I, Homocysteine, Glycemic Control and Total Antioxidant Capacity in Type 2 Diabetic Patients. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. BERBERIS VULGARIS FRUIT CRUDE EXTRACT AS A NOVEL ANTI-LEUKAEMIC AGENT. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
5. Aqueous extract of dried fruit of Berberis vulgaris L. in acne vulgaris, a clinical trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
6. A PROSPECTIVE PHARMACOLOGICAL REVIEW OF MEDICINAL HERBS, CUCUMIS MELO AND BERBERIS VULGARIS, COMMONLY USED IN THE TREATMENT OF RENAL DISEASES IN PAKISTAN. http://www.ptfarm.pl
7. https://www.caloriecount.com
8. http://www.vismaya-maitreya.pl
9. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Ze stanowisk naturalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Iran
Smak: kwaśny
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Mocne kości, Prawidłowy cholesterol, Zdrowie skóry, Przeciwutleniacze, antyoksydanty, Układ oddechowy
Zastosowanie: trądzik
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji, nie stosować u małych dzieci

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 04.09.2022

    owoc ladny,suchy,czysty

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 27.06.2022

    owoc duży,czysty,suchy

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 29.05.2022

    owoc duży,bez zanieczyszczeń

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 28.04.2022

    owoc duży,suchy,czysty

  • Ocena: (5/5)

    Viktoriya R., W dniu: 10.07.2021

    Dobra jakość

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 15.05.2021

    owoce duże,suche,czyste

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 07.02.2021

    owoc dorodny,czysty super

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 06.01.2021

    owoc suchy,duży,bez zanieczyszczeń

  • Ocena: (5/5)

    Mateusz L., W dniu: 28.10.2020

    Smaczna przekąska ;) Oczywiście dla tych co lubią kwaśny smak :)

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 11.10.2020

    owoc suchy czysty,duży

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 03.10.2020

    owoc dorodny,czysty-super

  • Ocena: (5/5)

    Paweł D., W dniu: 10.07.2020

    Takie kwaśne "rodzynki", jako przekąska i dodatek do deserów. Dobre dla osób uważających na poziom cukru.

  • Ocena: (5/5)

    Paweł D., W dniu: 05.05.2020

    Uwielbia cała rodzina. Kwaskowate, nadaje się jako zdrowy dodatek do deserów, czy jako przekąska.

  • Ocena: (5/5)

    Alexandra, W dniu: 15.04.2020

    Bardzo dobrej jakości owoc,polecam produkt i sprzedawcę.

  • Ocena: (4/5)

    Piotr, W dniu: 05.11.2019

    Nazbierałem owoców i zamierzam ususzyć na suszarce spożywczej

  • Ocena: (5/5)

    Klaudia J., W dniu: 30.12.2018

    Podaje córce (do jedzenia) ze względu na wit. C i właściwości,które pomagają w utrzymaniu ładnego wyglądu cery.

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK