Kontakt: (67) 349 15 00
603 094 777
sklep@magicznyogrod.pl
Pon-Pt: 7-18
Sb: 10-14

Twoje konto 0 prod. 0,00Do kasy

Burak czerwony proszek

Beta vulgaris

  • 7,90 zł 7,90 zł 59,00 zł
  • szt.
x

product_notification.no_unavailable_variant

Burak czerwony ( Beta vulgaris ) to warzywo, które zdecydowanie możemy zaliczyć do naszych lokalnych superfoods. Posiada szereg właściwości prozdrowotnych, a dodatkowo słynie ze swojego działania „dopingującego” i poprawia wydolność fizyczną sportowców.


Właściwości buraków czerwonych

Obniżają ciśnienie krwi

Dotychczasowe badania wykazały, że spożywanie buraków pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi i kondycję naczyń krwionośnych. W jednym z badań zaobserwowano spadek ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem, które codziennie spożywały sok z surowych buraków albo buraki gotowane, już po dwóch tygodniach. Odnotowano również poprawę funkcjonowania śródbłonka, którego uszkodzenia przyczyniają się do powstawania miażdżycy, oraz zmniejszenie ogólnego stanu zapalnego. [1]

Poprawiają zdolności poznawcze i opóźniają rozwój demencji starczej

Istnieją badania, w których sprawdzano wpływ na zdolności poznawcze osób starszych, które codziennie spożywały sok z buraka. Okazało się, że azotany zawarte w burakach zwiększały dopływ krwi do mózgu badanych, podnosząc tym samym koncentrację i poprawiając pamięć. [2]

Poprawiają wydolność fizyczną

Buraki są bogate w związki azotowe, które powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych. To sprawia, że przez naczynia przepływa więcej krwi, a do mięśni dociera więcej tlenu, dlatego wzrasta wytrzymałość podczas intensywnego wysiłku. Serce staje się lepiej ukrwione, dzięki czemu pracuje wydajniej i wytrzymuje większe obciążenia.

Naukowcy wielokrotnie badali wpływ azotanów z buraka na wydolność fizyczną i wyniki sportowców. Najnowsza metaanaliza badań z 2016 r. podsumowuje wyniki z 76 badań klinicznych i wskazuje na to, że spożywanie azotanów pozytywnie wpływa na wydolność wysiłkową podczas sportów wytrzymałościowych. [4}

Zapobiegają nowotworom dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym

Badania wykazują, że betalainy zawarte w burakach charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi, co wynika z budowy ich cząsteczki. Betalainy są naturalnymi barwnikami, w skład których wchodzą betacyjaniny i betaksantyny. Związki te są rzadko spotykane w żywności pochodzenia roślinnego, a burak jest ich najbogatszym źródłem.
Według dotychczasowych badań, betalainy hamują rozwój komórek raka skóry, płuc i jelita grubego. Przeciwdziałają utlenianiu lipidów, a więc zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania nowotworów. Działają ochronnie na czerwone krwinki, a także wykazują zdolność do przeciwdziałania toksycznym zmianom w układzie sercowo-naczyniowym, które mogą być wynikiem chemio- lub radioterapii. [5]

Inne

Buraki słyną ze swojego pozytywnego wpływu na krew osób cierpiących na anemię, jednak nie ma na to dowodów naukowych. Buraki nie są bogate w żelazo, ale związki w nich zawarte najprawdopodobniej stymulują proces tworzenia czerwonych krwinek.


SPOSÓB UŻYCIA

Zaleca się spożywanie 1-2 łyżek proszku dziennie. Można dodawać go do koktajli, zup, produktów mlecznych, owsianki i różnych ciepłych potraw. Warto eksperymentować. Sproszkowany burak może być też stosowany do barwienia potraw lub jako zdrowy słodzik o niskim indeksie glikemicznym.
1 łyżka proszku (20 g) powstaje z jednego buraka.


SKŁAD

Wartość odżywcza w 20 g proszku:
Energia: 43 kcal
Białko: 2 g
Tłuszcz: 0 g
Węglowodany: 10 g
Błonnik: 3 g
Kwas foliowy: 109 mcg (27% RDA)
W skład jednego buraka wchodzą również niewielkie ilości witamin z grupy B i minerałów. Jednak najcenniejsze związki w nim zawarte to betalainy i azotany.


BIBLIOGRAFIA

  1. Improvement of hypertension, endothelial function and systemic inflammation following short-term supplementation with red beet (Beta vulgaris L.) juice: a randomized crossover pilot study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. http://www.medicalnewstoday.com
  3. The Effect of Dietary Nitrate Supplementation on Endurance Exercise Performance in Healthy Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. http://naukawpolsce.pap.pl
Producent: Nanga

Opinie

Nikt jeszcze nie ocenił produktu. Bądź pierwszy.

Dodaj opinię


Zapytaj o produkt

Polecane dla Ciebie

Zapisz się do newslettera i zyskaj dostęp do ciekawych informacji o produktach naturalnych i najciekawszych promocjach.

OK

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.