• Kumkwat suszony owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kumkwat suszony owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kumkwat suszony owoc
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Fortunella

Kumkwat suszony owoc

Całe owoce, lekko posłodzone. Intensywne w smaku. Obłęd!

    • ; 1
  • W magazynie: 43 sztuk
    10,98
    W magazynie: 43 sztuk
    10,98
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Kumkwaty suszone – całe owoce

Kumkwat suszony intryguje swoim intensywnym, słodko-kwaśno-gorzkawym smakiem. Otacza go cienka i bardzo aromatyczna skórka, dlatego zjada się go razem z nią, zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej.

Kumkwat suszony to nie tylko ciekawa przygoda smakowa. Ze względu na swój estetyczny wygląd, owoc ten ceniony jest za walory dekoracyjne i może być wykorzystany do przyozdabiania deserów, owsianki, sałatek albo mięsa.

Kumkwatem suszonym polecamy delektować się bez dodatków, gdyż sam w sobie smakuje fantastycznie. Jeśli jednak lubicie eksperymenty kulinarne, spróbujcie zanurzyć go w płynnej czekoladzie gorzkiej albo pokroić na cienkie plasterki i dodać do pieczonego mięsa lub łososia. Warto go również wrzucić do kieliszka z drinkiem albo z winem białym wytrawnym lub musującym. Plasterki suszonego kumkwatu będą też świetnym dodatkiem do herbaty, szczególnie czarnej. Śmiało dodawajcie je do sałatek, nie tylko owocowych, ale i warzywnych, a zwłaszcza takich, w których jest dużo zielonych liści. Możecie je też dodawać do ciast, szczególnie do keksu, i układać na szczycie rozmaitych deserów. Możliwości jest mnóstwo. Warto pamiętać, żeby przed zastosowaniem kumkwatów w kuchni wyjąć z nich pestki, które są bardzo gorzkie.

Kumkwat (Fortunella) to małe drzewko lub krzew dorastający do 2 m wysokości. Pochodzi z Chin i tworzy kilka gatunków. Jego owoce zwykle są owalne, ale mogą być też okrągłe lub tak małe, że po wysuszeniu przypominają rodzynki. Do Europy trafił w XIX wieku dzięki Robertowi Fortune’owi, szkockiemu kolekcjonerowi roślin, który sprowadził go do Królewskich Ogrodów Botanicznych Kew w Londynie. Od jego nazwiska pochodzi dzisiejsza nazwa łacińska kumkwatu – Fortunella. Nazwa „kumkwat” natomiast pochodzi z języka kantońskiego (jeden z języków chińskich) i znaczy dosłownie „złota pomarańcza”.

Kumkwat rodzi liczne owoce przez cały rok i pięknie wygląda, dlatego chętnie uprawiany jest jako roślina ozdobna. W Chinach panuje zwyczaj stawiania pary owocujących drzewek kumkwatu przed drzwiami wejściowymi na Nowy Rok, co ma zapewnić szczęście i dobrobyt.


SKŁAD


Kumkwat suszony, cukier. Wysoka jakość!



Część rośliny: owoc
Kraj pochodzenia: Chiny
Smak: słodki

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK