Mango suszone bez cukru posiada naturalnie słodki smak z delikatną, kwaskowatą nutą. Może być wyśmienitą, zdrową przekąską albo dodatkiem do potraw i herbaty. Jeden listek to tylko około 15-20 kcal. Mango suszone zawiera witaminę A i C, wapń, potas i mnóstwo antyoksydantów.
Suszone mango doskonale smakuje prosto z opakowania. Jest nieco twarde, dlatego przyjemnie się je żuje. Dodane do ciepłych potraw zaskakuje nową strukturą, gdyż nasiąka wodą i powiększa swoją objętość, nie tracąc przy tym słodkiego smaku. Warto wrzucić je do garnka podczas gotowania kaszy i ryżu na słodko lub na ostro. Będzie pasować do gorącej owsianki i każdych płatków śniadaniowych, a także do jogurtów i twarożków.
Mango w potrawach słonych to idealny element sałatek oraz oczywiście potraw indyjskich, tajskich, czy marokańskich. Może zostać użyte w rozmaitych sosach warzywnych i mięsnych lub jako składnik farszu. Warto wypróbować je również w naparach herbacianych, którym dodaje delikatnego posmaku i przyjemnego aromatu.
Mango pochodzi z Azji, a dokładnie z Indii, Chin, Malezji i Filipin. Jego pierwsze uprawy założone zostały w Indiach i datowane są na około 4-5 tys. lat wstecz. Obecnie jest to najważniejszy owoc Indii, a jego plantacje w tym kraju zajmują aż milion hektarów i dostarczają połowę wszystkich owoców mango na świecie. W Indiach istnieją regiony, w których mango stanowi okresowo jedyny rodzaj pożywienia. Co ciekawe, kwiaty, kora, pestki i liście drzewa mango stosowane są w medycynie tradycyjnej.
SKŁAD
Suszone mango 100%. Bez dodatku cukru, siarki i innych konserwantów.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna |
360 kcal (1507 kJ) /100g
|
Węglowodany |
89g |
– w tym cukry |
42g |
Białko |
1g |
Sól |
0,24g |
Błonnik |
2g |
Tłuszcze |
0g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0g |