Kontakt: (67) 349 15 00
603 094 777
sklep@magicznyogrod.pl
Pon-Pt: 7-17

Twoje konto 0 prod. 0,00Do kasy

Tulasi ekstrakt

Ocimum tenuiflorum

Bazylia azjatycka

Promocja
  • 14,90 zł 9,90 zł 9,90 zł 9,90 zł
  • szt.
x

Wariant produktu nie dostępny

Tulasi ekstrakt

Ekstrakt z Tulsi jest standaryzowany na zawartość 7% tanin i 2% kwasu ursolowego

Do użytku zewnętrznego i wykorzystania w formulacjach kosmetycznych.

Tulasi jest pachnącym, krzaczastym wiecznym ziołem, które w rozkwicie osiąga wysokość 1,5m. Pnące się wysoko kwiaty są nieduże, mają biały kielich i cieniowane fioletowe płatki. Z liści i ukwieconych wierzchołków wytwarza się olejek. Olejek Tulasi lub Ocinum Sanctum wykazuje obecność pięciu kwasów tłuszczowych (kwas stearynowy, palmitynowy, oleinowy, linolowy i linolenowy). Jest też dobrym źródłem beta karotenu, wapnia, witaminy C i zawiera w sobie substancje lotne.

Tulasi (Święta Bazylia, Ocimum sanctum) jest w hinduizmie świętą rośliną. Tulasi oznacza ‘niezrównany’. W tradycji ajurwedyjskiej Tulasi jest stosowany dla utrzymania prawidłowych funkcji oddechowych, sprzyja zdrowiu i długowieczności.


SKŁADNIKI AKTYWNE

Liście zawierają kwas ursolowy i n-triacontanol. Liście zawierają w sobie także olejki eteryczne, takie jak eugenol, eugenal, karwakrol, metylochawikol, limatrol i kariofylen. Nasiona zawierają olej będący mieszanką kwasów tłuszczowych i sitosterolu. W korzeniach z kolei jest sitosterol oraz trzy triterpeny: A, B i C.


DZIAŁANIE ZDROWOTNE

Badacze z Wydziału Nauk Uniwersytetu Annamalai (Tamil Nadu, Indie) wykazali, iż Tulasi ma właściwości przeciwutleniające i poprawia naturalną odpowiedź organizmu na stres oksydacyjny. Jak podaje raport, ziele to wspiera również prawidłowy poziom utleniania lipidów i białek. Jest również antyoksydantem.[1]

Naukowcy z Centralnego Instytutu Badań Leków (Lucknow, Indie) odkryli, że składniki zawarte w Tulasi utrzymują w organizmie właściwy poziom hormonu stresu o nazwie kortyzol. Następnie odnotowali, iż pomagają one w utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi.[2]

1. Journal of Medicinal Food, Wrzesień 2007, 10(3):495-502.
2. Journal of Natural Products, Wrzesień 2007, 70(9):1410-6.

Producent: Nanga

Opinie

Nikt jeszcze nie ocenił produktu. Bądź pierwszy.

Dodaj opinię


Zapytaj o produkt

Polecane dla Ciebie

Zapisz się do newslettera i zyskaj dostęp do ciekawych informacji o produktach naturalnych i najciekawszych promocjach.

OK

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.