Opinie klientów
-
Ocena: (5/5)
Małgorzata ., W dniu: 08.10.2018
towar zgodny z opisem,szybka realizacja
Kora harongi pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych, a zatem poprawia trawienie. Dodatkowo lekko przeczyszcza, ale kiedy nasze jelita pracują zbyt intensywnie (podczas biegunki), pomaga spowolnić ich pracę dzięki taninom o działaniu ściągającym.
Haronga to roślina pochodząca z Madagaskaru, występująca obecnie także w Afryce Środkowej i Południowej. Od wieków wykorzystywana była przez miejscową ludność w licznych dolegliwościach. Afrykańczycy używali nie tylko jej kory, ale też liści, korzeni i żywicy. Z kory sporządzali wywary, które wypijali w przypadku biegunek lub zaparć, jako że związki aktywne harongi wpływają regulująco na czynność jelit. Wywary te spożywali również w przypadku krwioplucia, krwiomoczu i czerwonki, wierząc, że roślina ta pozytywnie wpływa na wszelkie problemy związane z krwią. Kobiety piły harongę, gdy miały bolesną lub nieregularną menstruację albo cierpiały na jej brak. Kora harongi wykorzystywana była ponadto jako środek wykrztuśny, przeciwpasożytniczy i przeciwbakteryjny. Sporządzone z niej wywary bardzo często pełniły także rolę napoju miłosnego.
Właściwości prozdrowotne:
[1, 2]
Haronga – kora (Harungana madagascariensis) 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Kora harongi jest bogata w fenole, taniny i alkaloidy. Jej głównym składnikiem aktywnym jest harunganina.
Haronga – herbata (kora cięta):
1 łyżeczkę kory zalej szklanką wody, doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Następnie zdejmij z ognia i odstaw na 20 minut. Wypijaj do 3 szklanek dziennie w małych porcjach do posiłków, aby pobudzić trawienie, lub pomiędzy posiłkami w przypadku biegunki lub niestrawności.
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Nie należy stosować harongi w przypadku kamicy żółciowej i niedrożności dróg żółciowych.
Osoby z jasną karnacją powinny zachować szczególną ostrożność przy stosowaniu harongi, gdyż może ona zwiększać wrażliwość na światło słoneczne.
Haronga (Harungana madagascariensis), znana także jako „dragon’s blood tree” lub „orange milk tree”) to krzewiaste, wieczne zielone drzewo występujące w lasach deszczowych Afryki. Rośnie głównie na polanach i obrzeżach lasów oraz wzdłuż rzek. Jest łatwo rozpoznawalna przy krojeniu łodygi, gdyż wydobywa się z niej wtedy charakterystyczne, pomarańczowe mleczko. Haronga z racji zaliczania się do roślin kolonizujących, jest jednym z pionierów zajmujących ziemię sawanny po zniszczeniu roślinności przez pożary. Naturalnie występuje na Madagaskarze oraz w Środkowej i Południowej Afryce. Została zawleczona także do Australii. Posiada charakterystyczne jasne kwiatuszki, które zamieniają się w jadalne owoce.
1. Harungana madagascariensis. http://tropical.theferns.info
2. Medicinal Use of Harong – Haronga Madagascariensis (Guttiferae). https://herbsandremedies.club
3. Haronga. https://en.wikipedia.org
***
Część rośliny: | kora |
---|---|
Kraj pochodzenia: | Madagaskar |
Zdrowie: | Trawienie |
Ostrzeżenia: | nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji, olejek fotouczulający |
Ocena: (5/5)
towar zgodny z opisem,szybka realizacja