• Karob mielony
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Karob mielony
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Karob mielony
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Ceratonia siliqua

Karob mielony

Pyszny, naturalnie słodki proszek z owoców drzewa karobowego. Można dodawać go do wypieków, deserów i napojów mlecznych.

    • ; 1
  • W magazynie: 0 sztuk
    25,12
    W magazynie: 0 sztuk
    25,12
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Karob w proszku – co to jest i jak się go stosuje?

Karob to zmielone owoce drzewa karobowego (Ceratonia siliqua). Owoce te to brązowe strąki z nasionami, nazywane chlebem świętojańskim, które mogą być zjadane w całości. Chleb świętojański lub chleb Świętego Jana to nazwa zaczerpnięta z Biblii, gdzie można przeczytać, że Jan Chrzciciel żywił się szarańczą. Badacze przypuszczają, że chodzi tu o strąki szarańczynu, czyli drzewa karobowego.

Karob nazywany jest często zamiennikiem kakao, jednak w rzeczywistości niewiele ma z nim wspólnego. Oba podobne są do siebie z wyglądu, jeśli są zmielone. W postaci niezmielonej wyglądają kompletnie inaczej, aczkolwiek oba pochodzą ze strąków. Mają podobną wartość kaloryczną i oba można tak samo wykorzystywać w kuchni. Różnią się natomiast smakiem, zawartością składników odżywczych i bioaktywnych.

Kakao jest gorzkie, a karob naturalnie słodki i ma lekko karmelowy posmak. Dawniej w krajach śródziemnomorskich, zanim nauczono się pozyskiwać cukier z buraków cukrowych, karob stanowił podstawowe źródło słodyczy. Swoją słodycz zawdzięcza wysokiej zawartości węglowodanów, które stanowią aż 90% tego surowca, ale na szczęście jego indeks glikemiczny jest niski (= 40). Karob, w przeciwieństwie do kakao, nie zawiera kofeiny i teobrominy, dlatego może być spożywany o dowolnej porze dnia. Zawiera mniej tłuszczu niż kakao, a także o wiele mniej magnezu, żelaza, cynku i selenu, dlatego jeśli chodzi o wartość odżywczą, kakao zdecydowanie wygrywa. Karob ma za to więcej wapnia, ale najważniejsze jest to, że nie wywołuje alergii, co jest głównym powodem jego popularności. Można z niego robić czekoladę i inne słodkości dla osób uczulonych na kakao.

Co ciekawe, nasionka karobu były dawniej wykorzystywane do odmierzania złota, gdyż wszystkie ważą mniej więcej tyle samo, czyli około 200 mg. Stąd wzięła się jednostka karat, a słowo karat pochodzi od greckiego keration, czyli karob.


KAROBDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • karob obfituje w wapń
  • ma niski indeks glikemiczny (40)
  • nie pobudza
  • nie uczula
  • prawie nie zawiera tłuszczu


ZASTOSOWANIE


Do sporządzania domowej czekolady, napojów, deserów i wypieków. Jako dodatek do smoothie, jogurtów, owsianek.


SKŁAD


Karob mielony 100%. Surowiec najwyższej jakości!

Wartość odżywcza na 100 g:

Wartość energetyczna 222kcal /100g
Tłuszcze 0,7g
Węglowodany 89g
– w tym cukry 49g
Błonnik 40g
Białko 4,6g
Wapń 348mg
Magnez 54mg
Żelazo 2,9mg
Cynk 0,9mg
Selen 5,3μg


SPOSÓB UŻYCIA


Karob wykorzystuje się na mnóstwo sposobów – jest świetnym dodatkiem do wypieków, naleśników, placków, owsianek, jogurtów, deserów, koktajli. Można dodać go do każdego przepisu zamiast kakao, trzeba tylko pamiętać, że jest słodki i zmodyfikować ilość cukru lub innego słodzidła w potrawie. Jeśli zależy nam na gorzkiej nucie, warto wypróbować dodatek kurkumy lub kozieradki.

Przykładowe przepisy:

  • Bananowe karobao

https://malgorzatarusek.pl

  • Wegańskie ciasto karobowe

http://www.jadlonomia.com

  • Bardzo prosta czekolada karobowa

https://mamaalergikagotuje.pl

  • Bezowe lody z migdałami i karobem

http://weganon.pl


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Drzewo karobowe to inaczej szarańczyn strąkowy. Należy do rodziny bobowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie powszechnie występuje w stanie dzikim oraz w uprawie. Osiąga około 15 m wysokości. Tworzy rozłożystą, szeroką koronę. Jego pień jest krótki i niezbyt gruby. Liście drzewa karobowego są pierzasto złożone z 5-9 mniejszych listków o kształcie owalnym i skórzastej fakturze. Jego kwiaty dzielą się na męskie i żeńskie, są czerwone lub żółte i zebrane w kotkowate kwiatostany. Owoce karobu to jadalne strąki z nasionami. Na początku są zielone, a w miarę dojrzewania brązowieją.


BIBLIOGRAFIA


1. https://malgorzatarusek.pl
2. https://nutritiondata.self.com
3. https://pl.wikipedia.org
4. https://en.wikipedia.org



Część rośliny: inne
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Maroko
Smak: słodki
Zdrowie: Mocne kości, Prawidłowy cholesterol, Prawidłowy cukier, Trawienie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty, Układ oddechowy
Zastosowanie: odchudzanie

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Elwira W., W dniu: 10.01.2020

    Produkt wysokiej jakości. Polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof S., W dniu: 07.11.2019

    smaczny, zdrowy naturalny słodzik

  • Ocena: (5/5)

    Elwira W., W dniu: 29.07.2019

    bardzo dobry. Polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Maria S., W dniu: 18.07.2019

    Stosuję zamiast kakao. Pyszny.

  • Ocena: (5/5)

    Ewa G., W dniu: 29.05.2019

    Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Aleksandra R., W dniu: 19.03.2019

    Polecam!

  • Ocena: (5/5)

    alicja k., W dniu: 02.11.2018

    zastepuje mi kakao...

  • Ocena: (5/5)

    adam t., W dniu: 02.12.2015

    Bogactwo witamin i mineralow w najlepiej przyswajalnej formie. W mixie z "pylkiem pszczelim" idealna i doskonale przyswajalna forma - niezastapiona w cyklach treningowych przy budowie masy miesniowej i rekonwalescencji.

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK