• Biedrzeniec anyż
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Biedrzeniec anyż
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Biedrzeniec anyż
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Pimpinella anisum

Biedrzeniec anyż

Wspomaga odkrztuszanie i ułatwia oddychanie. Działa rozkurczowo na przewód pokarmowy i oskrzela. Cudownie pachnie.

    • ; 1
  • W magazynie: 0 sztuk
    8,88
    W magazynie: 0 sztuk
    8,88
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Biedrzeniec anyż / anyżek

Biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum), czyli po prostu anyż lub anyżek, znany był dawniej jako środek łagodzący dolegliwości trawienne oraz wykrztuśny i ułatwiający oddychanie w chorobach dróg oddechowych. Może być stosowany jako przyprawa, ale w Polsce jest to mało popularne. Anyżek wykorzystuje się w produkcji alkoholi, takich jak bułgarski likier mastika i francuski anisetta, bałkańska rakija, polska nalewka anyżówka, kolumbijski aguardiente i bliskowschodni arak.

Początek wykorzystania medycznego i kulinarnego anyżku szacuje się na 4000 lat wstecz. Nasiona te były bardzo cenione w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Do Polski sprowadzone zostały w średniowieczu przez mnichów benedyktyńskich.


BIEDRZENIEC ANYŻDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Drogi oddechowe

Nasiona anyżu zawierają substancje, które pobudzają wydzielanie śluzu w drogach oddechowych i ułatwiają odkrztuszanie oraz oddychanie w dolegliwościach dróg oddechowych, takich jak kaszel, chrypka, nieżyt gardła i krtani oraz katar. Powodują też na rozkurcz oskrzeli i przynoszą ulgę w zapaleniu oskrzeli.

  • Układ pokarmowy

Związki czynne obecne w anyżu pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego poprzez swoje działanie rozkurczowe. Pomagają złagodzić wzdęcia, bóle żołądka i skurcze jelit. Pobudzają wydzielanie enzymów oraz żółci, dzięki czemu przyczyniają się do lepszego trawienia i łagodzą dolegliwości takie jak zgaga, niestrawność i uczucie nadmiernej pełności po posiłku.

  • Laktacja

Napary z anyżku wspomagają wydzielanie mleka u karmiących matek.


ANYŻEKZASTOSOWANIE


Wewnętrznie:

  • jako środek wykrztuśny w przypadku kaszlu i infekcji układu oddechowego
  • jako środek łagodzący podrażnienia gardła i krtani
  • na pobudzenie trawienia
  • w celu złagodzenia wzdęć, bólu brzucha i kolki jelitowej

Zewnętrznie:

  • do płukania gardła podczas anginy, kaszlu i zapalenia oskrzeli
  • do inhalacji w celu ułatwienia oddychania w infekcjach dróg oddechowych

Anyż biedrzeniec może być stosowany przez dzieci i osoby starsze.


SKŁAD


Nasiona anyżku (Pimpinella anisum) 100%. Surowiec najwyższej jakości!


BIEDRZENIEC ANYŻDAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Napar:

I. 1 łyżkę rozdrobnionych nasion zalać 1 szklanką wrzącej wody lub mleka. Przykryć, odstawić na 20-30 minut i przecedzić. Można lekko posłodzić miodem. Pić 3-4 razy dziennie po pół szklanki w chorobach dróg oddechowych.

II. W garnku zagotować 1-1,5 litra wody i wsypać 1 łyżkę całych nasion. Gotować przez chwilę na małym ogniu. Pić gorący napar kilka razy dziennie w przypadku dolegliwości trawiennych. Wodę można kilka razy uzupełniać, pamiętając o tym, żeby za każdym razem doprowadzić ją do wrzenia. Do nasion anyżku można dodać również całe nasiona kminu rzymskiego i/lub kolendry.


Nalewka:

1 część rozdrobnionych nasion zalać 5 częściami alkoholu 40-70%. Odstawić na 2-3 tygodnie, po czym przecedzić. Zażywać 3-4 razy dziennie po 5 ml (1 łyżeczka) rozpuszczone w mleku lub w wodzie z miodem.


Kulinarnie:

Anyż biedrzeniec posiada ciekawy aromat, który warto wykorzystać w kuchni. Nasiona całe lub zmielone wykorzystuje się jako przyprawę do potraw warzywnych i mięsnych oraz sosów. Kilka zmielonych nasion można dodać do ciasta, owsianki lub kawy z mlekiem.


SYNERGIA


Drogi oddechowe: eukaliptus, nasiona kopru włoskiego, babka lancetowata.

Trawienie: nasiona kminu rzymskiego i kolendry.

Laktacja: kozieradka pospolita, rutwica lekarska, niepokalanek pospolity.


PRZECIWWSKAZANIA


Nadwrażliwość na roślinę.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Anyż biedrzeniec należy do rodziny selerowatych. Obecnie uprawiany jest szeroko w krajach śródziemnomorskich i w północnej Afryce, a pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. W stanie naturalnym spotyka się go bardzo rzadko. Anyżek to roślina jednoroczna osiągająca do pół metra wysokości. Jego łodyga jest pusta w środku, a liście mają różne kształty w zależności od umiejscowienia na łodydze. Najniższe mają okrągły kształt i ząbkowane brzegi, środkowe są 3-5-sieczne i również ząbkowane, a górne mają kształt pierzasty. Kwiaty anyżku są białe, drobne i złożone z pięciu płatków. Tworzą baldachowe kwiatostany. Owocami anyżku są nasiona znajdujące się w rozłupni o jajowatym lub gruszkowatym kształcie.


BIBLIOGRAFIA


1. https://www.doz.pl
2. http://rozanski.li
3. http://www.dobreziola.com
4. https://en.wikipedia.org
5. https://pl.wikipedia.org



Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Egipt
Smak: słodki, przyjemny
Zdrowie: Pobudzanie laktacji, Trawienie, Układ oddechowy
Zastosowanie: przyprawa
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, bezpieczny dla starszych dzieci

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Czesław L., W dniu: 05.09.2022

    Stosuję w mieszance z lukrecją, korzeniem mydlnicy i morszczynem przy stanach zapalnych oskrzeli. Skuteczne bo wypróbowałem.

  • Ocena: (5/5)

    DEK-RA sp. z o.o G., W dniu: 23.11.2021

    Wspaniały w smaku w chlebie który piekę.

  • Ocena: (5/5)

    Izabela K., W dniu: 03.11.2021

    Bardzo dobry produkt!

  • Ocena: (5/5)

    Czesław L., W dniu: 10.03.2021

    Stosuję w mieszance ziół na odkrztuszanie. Bardzo dobra jakośc produktu.

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 07.02.2021

    zioło suche,czyste

  • Ocena: (5/5)

    Justyna P., W dniu: 28.12.2020

    Produkt dobrej jakości

  • Ocena: (5/5)

    Monika F., W dniu: 28.05.2020

    Aromatyczna przyprawa np do kawy zbożowej :)

  • Ocena: (5/5)

    Mariusz B., W dniu: 22.10.2019

    Dobrej jakości zioła do maceracji. Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Małgorzata ., W dniu: 08.10.2018

    towar zgodny z opisem,szybka realizacja

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK