• Dziewięćsił bezłodygowy korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Dziewięćsił bezłodygowy korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Dziewięćsił bezłodygowy korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Dziewięćsił bezłodygowy korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Dziewięćsił bezłodygowy korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Dziewięćsił bezłodygowy korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Carlina acaulis

Dziewięćsił bezłodygowy korzeń

Pobudza detoks organizmu. Przyspiesza trawienie, stymulując wydzielanie soków trawiennych i żółci.

    • ; 1
    • ; 1
    • ; 1
  • W magazynie: 39 sztuk
    12,32 9,38
    W magazynie: 39 sztuk
    12,32 9,38
    W magazynie: 41 sztuk
    49,27 37,54
    W magazynie: 15 sztuk
    13,36 10,17
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Uwaga! Promocja



Dziewięćsił bezłodygowy – korzeń

Dziewięćsił bezłodygowy (Carlina acaulis), inaczej kąślina, posiada wartościowy korzeń, który zawiera substancje o pozytywnym wpływie na trawienie i pracę układu pokarmowego. Jest to roślina stosowana od czasów średniowiecznych. Jej łacińska nazwa gatunkowa zaczerpnięta została z greckiego a kaulos, czyli „bez łodygi”. Z kolei polska nazwa dziewięćsił nadana została przez górali, którzy wierzyli, że roślina ta kryje w sobie dziewięć uzdrowicielskich mocy i jest dziewięć razy silniejsza od wszystkich innych ziół.

Suszone kwiatostany dziewięćsiłu zdobiły dawniej drzwi wejściowe domów na Podhalu, a także na Bałkanach, w Alpach oraz w kraju Basków. Miało to zapewnić szczęście i ochronę. Dziś możemy się często spotkać z motywem dziewięćsiłu w sztuce podhalańskiej, a gmina Baligród w Bieszczadach umieściła go na swoim herbie. Co ciekawe, dno koszyczków kwiatowych dziewięćsiłu spożywa się w niektórych krajach po ugotowaniu jako warzywo. Ma to miejsce w Kirgistanie, Szwajcarii i Włoszech.


DZIEWIĘĆSIŁDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Wspiera procesy trawienne poprzez pobudzanie wydzielania śliny i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym.
  • Dba świetną kondycję wątroby i woreczka żółciowego.
  • Wspomaga prawidłową przemianę materii i reguluje wypróżnienia.
  • Działa moczopędnie i napotnie, pobudzając detoks organizmu.
  • Pozytywnie wpływa na stan skóry i gojenie się ran.


Substancjami bioaktywnymi dziewięćsiłu są karlinoksyd (ang. carlinoxide) i karlinen zawarte w olejku eterycznym oraz garbniki, inulina, kwasy organiczne, fitosterole i flawonoidy.


DZIEWIĘĆSIŁZASTOSOWANIE

  • zaburzenia trawienia
  • uczucie ciężkości po posiłku
  • spowolniony metabolizm
  • obrzęki spowodowane gromadzeniem wody
  • wczesne objawy przeziębienia
  • skóra trądzikowa
  • wypryski


SKŁAD


Dziewięćsił bezłodygowy – korzeń 100%. Surowiec najwyższej jakości!


DZIEWIĘĆSIŁ BEZŁODYGOWYDAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Dziewięćsił bezłodygowy – herbata (korzeń cięty):

1 łyżkę korzenia zagotować w 2 szklankach wody i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Przecedzić. Tak przygotowany odwar spożyć w ciągu dnia w kilku porcjach.


Dziewięćsił w proszku:

¼ łyżeczki mielonego korzenia zażywać 3 razy dziennie z posiłkami.


Napar do przemywania skóry:

Sporządzić napar wg. przepisu na herbatę, zamieniając wodę na ocet winny. Przecedzonym naparem przemywać cerę trądzikową, wypryski i inne zmiany skórne.


SYNERGIA


Połączenie z kłączem tataraku wpłynie korzystnie na procesy trawienne.


PRZECIWWSKAZANIA


Ciąża i laktacja, uczulenie na dziewięćsił oraz inne rośliny z rodziny astrowatych (np. słonecznik, stokrotka, ambrozja, chryzantemy).

Nie stosować u dzieci.


Działania niepożądane:

W wysokich dawkach może wywołać silne wymioty.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Dziewięćsił bezłodygowy należy do rodziny astrowatych. Rodzimym obszarem jego występowania są Alpy leżące w południowej i środkowej Europie. Rośnie na wysokości do 2800 m n.p.m. Można go również spotkać w górach polskich: Tatrach, Beskidach, Pieninach, Sudetach i Bieszczadach, rzadziej na nizinach. Jest u nas objęty częściową ochroną gatunkową.

Dziewięćsił, jak wskazuje nazwa gatunkowa, zwykle nie posiada łodygi, poza jednym podgatunkiem o łodydze bardzo krótkiej. Jego korzeń jest gruby, palowy, przypomina korzeń marchwi. Liście mają pierzasty kształt i mocno powcinane brzegi pokryte kolcami. Tworzą rozetę wokół kwiatostanu, który stanowi wyłącznie żółty środek wypełniony rurkowatymi płatkami. Srebrzystobiałe płatki otaczające środek nie należą do korony kwiatowej lecz stanowią tzw. wewnętrzne łuski okrywy. Zewnętrzne łuski okrywy natomiast są ciemnobordowe i gęsto pokryte kolcami. Owocem tej rośliny jest niełupka z dużym aparatem lotnym, roznoszona przez wiatr.


BADANIA LABORATORYJNE


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Dziewięćsił bezłodygowy korzeń cięty (mielony) dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.


BIBLIOGRAFIA


1. Maria Purcelley, Medicinal Properties of Herbs and Plants. https://books.google.pl
2. http://tadeuszchowaniak.pl
3. http://dominikakustosz.com
4. https://zojalitwin.wordpress.com
5. https://pl.wikipedia.org




Część rośliny: korzeń
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Węgry
Zdrowie: Zdrowie skóry, Mocna wątroba, Trawienie
Zastosowanie: przyspieszanie metabolizmu, pielęgnacja twarzy, rany i otarcia, trądzik
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK