• Jatoba kora
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Jatoba kora
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Hymenaea courbaril

Jatoba kora

Pochodzi z drzewa rosnącego w Amazonii, które jest wybitnie odporne na bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty.

    • ; 1
  • W magazynie: 52 sztuk
    16,57
    W magazynie: 52 sztuk
    16,57
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Jatoba – kora

Kora jatoby hamuje rozwój pleśni, grzybów, bakterii i wirusów.

Jatoba (Hymenaea courbaril) to masywne drzewo tropikalne pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej o niezwykle szerokiej gamie zastosowań. Jego drewno jest wysoko cenione za to, że nigdy nie pleśnieje. Drzewo to wytwarza wonną żywicę, zwaną brazylijskim copalem bądź animé, którą wykorzystuje się do produkcji kadzideł i perfum, a także rozpala podczas ceremonii religijnych.

Owoce jatoby z kolei są jednym z głównych źródeł pożywienia dla rdzennych Indian zamieszkujących lasy deszczowe. Są to potężne strąki wielkości dłoni z nasionami w środku, które otoczone są suchą miazgą. Miazgę tą jada się zwykle na surowo, a czasem robi się z niej desery i napoje fermentowane. Ma ona słodki smak, ale bardzo nieprzyjemnie pachnie, stąd zwyczajowa nazwa jatoby „stinking toe”, czyli śmierdząca pięta.

Kora jatoby od wieków stosowana jest przez Indian w tradycyjnej medycynie. Służyła dawniej w leczeniu biegunek oraz dolegliwości ze strony układu oddechowego i moczowego, a ponadto jako środek przeciwbólowy, ściągający, robakobójczy. Dziś wywary z kory spożywa się głównie ze względu na jej właściwości energetyzujące i oczyszczające.


JATOBADZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Drzewo jatoba wyróżnia się spośród innych tym, że jest odporne na pleśnienie i termity. Tę wyjątkową właściwość można wykorzystać, aby wesprzeć zdolności obronne organizmu przed mikroorganizmami chorobotwórczymi i wspomóc układ odpornościowy w usuwaniu:
  • grzybów
  • bakterii
  • wirusów
  • i pasożytów
  • Ponadto wywary z drewna jatoba stymulują czynności trawienne i działają łagodnie przeczyszczająco.
  • Preparaty z drewna jatoba zastosowane zewnętrznie wywierają pozytywny wpływ na skórę – łagodzą podrażnienia, zmniejszają jej zaczerwienienie i opuchliznę.

[1, 2]


KORA JATOBYZASTOSOWANIE


Wewnętrznie:

Wspomaganie organizmu w usuwaniu drobnoustrojów chorobotwórczych, łagodzenie biegunek wirusowych i bakteryjnych.

Zewnętrznie:

Pielęgnacja dłoni i stóp dotkniętych grzybicą, przemywanie opuchniętej, podrażnionej i zaczerwienionej skóry twarzy i ciała.


SKŁAD


Jatoba – kora mielona 100%. Surowiec najwyższej jakości!


JATOBA KORADAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Jatoba w proszku:

Odwar:

1 płaską łyżeczkę surowca zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, dodać kilka kropel soku z cytryny i gotować 5 – 10 minut. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki lub zastosować zewnętrznie do moczenia dłoni i stop oraz do przemywania skóry.

Nalewka:

Proporcje 1:5. Alkohol 40-60%. Macerować 7-14 dni, przefiltrować. Zażywać 2-3 razy dziennie po 1-3 ml lub zastosować zewnętrznie j.w. Przed użyciem rozcieńczyć w wodzie.


PRZECIWWSKAZANIA


Kobiety w ciąży i karmiące nie powinny spożywać naparów z jatoby, mogą ją natomiast stosować zewnętrznie.

W przypadku wystąpienia nadwrażliwości korę należy odstawić.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Jatoba to potężne drzewo tropikalne dorastające do 30 m wysokości, a w sprzyjających warunkach nawet do 45 m. Należy do rodziny bobowatych. Występuje w Ameryce Środkowej i Południowej oraz na Karaibach, gdzie zasiedla głównie lasy deszczowe. Potrafi przystosować się do różnych warunków środowiska i znosi nawet kilkumiesięczną suszę.

Jatoba tworzy rozległą koronę w kształcie parasola. Pień ma prosty, cylindryczny i dosyć równy. Jego średnica sięga 120 cm. Pokrywa go gładka, brązowa kora. Liście jatoby są ciemnozielone, mają lśniącą powierzchnię i owalny kształt. Od spodu są nieco jaśniejsze. Ich końce są lekko zaostrzone a brzegi równe. Kwiaty są białe, składają się z czterech płatków i długich, wystających słupków i pręcików. Zebrane są w grona w kątach liści. Zapylane są przez nietoperze. Owoce jatoby to ogromne strąki o długości i szerokości ludzkiej dłoni. Ich skorupa jest brązowa, a nasiona w środku są szare. Wydzielają nieprzyjemny zapach.


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.rain-tree.com
2. http://www.rain-tree.com
3. https://www.globalhealingcenter.com
4. https://www.thealternativedaily.com
5. http://tropical.theferns.info
6. https://en.wikipedia.org



Część rośliny: kora
Kraj pochodzenia: Brazylia
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Trawienie
Zastosowanie: oczyszczanie organizmu, pielęgnacja ciała, pielęgnacja twarzy, energia
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK