Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.

  OK
  • Chinina kora
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Chinina kora
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Cinchona pubesens

Chinina kora

  • W magazynie: 0 sztuk
    14,90
    W magazynie: 0 sztuk
    14,90
    W magazynie: 0 sztuk
    16,49
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Chinowiec ( Cinchona) to jedno z najważniejszych drzew rosnących w amazońskiej dżungli. Z jego kory pozyskuje się chininę, która jest pierwszym lekiem stosowanym w malarii. Antymalaryczne i przeciwgorączkowe właściwości kory chinowca odkryli Indianie z plemiona Quechua, a wiedzę tą przejęli od nich Jezuici przybywający na misje do Ameryki Południowej. Jezuici przywieźli następnie korę chinowca do Hiszpanii i zaczęli wykorzystywać ją tak, jak się tego nauczyli w dżungli. Dzięki nim stała się ona znana w całej Europie jako „proszek Jezuitów”. Nazwa Cinchona została nadana na cześć hrabiny z hiszpańskiego miasta Chinchón, która rozpowszechniła korę chinowca jako lek na malarię w 1640 roku, zanim jeszcze botanicy nadali nazwę temu drzewu.

Kora chinowca wciąż jest obecna w tradycyjnej medycynie krajów Ameryki Południowej. W Brazylii pełni ona rolę środka wzmacniającego, stymulującego trawienie i wspierającego siły obronne organizmu podczas gorączki i malarii. Stosowana jest także w niestrawności, przy braku apetytu i w ogólnym zmęczeniu.

Korę wycina się z dorosłych drzew, które po pewnym czasie odbudowują ją. Chinina zawarta jest w wielu gatunkach drzewa chinowego, a najwięcej zawierają jej C. officinalis, C. pubescens, C. ledgeriana, C. succirubra i C. calisaya.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

Kora chinowca czerwonego bogata jest przede wszystkim w chininę oraz jej pochodne – chinidynę, cynchoninę i cynchonidynę, które należą do alkaloidów. Zawiera ponadto garbniki katechinowe, glikozydy triterpenowe i kwasy: chinowy, chinowowy i cyncholowy.

Warto pamiętać, że surowiec ten zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości nie tylko chininie, lecz wspólnemu działaniu zawartych w nim związków czynnych.

Substancje zawarte w korze chinowca:

  • Wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu podczas gorączki i malarii
  • Sprzyjają regularnej pracy serca
  • Stymulują wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego
  • Wspomagają trawienie i pobudzają apetyt
  • Pomagają zatrzymać biegunkę dzięki właściwościom ściągającym


ZASTOSOWANIE

Warto wspomóc się korą chinowca w przypadku osłabienia organizmu, obniżonego apetytu i niedostatecznego wydzielania soków trawiennych.


SKŁAD

Kora chinowca 100%. Surowiec najwyższej jakości.


SPOSÓB UŻYCIA

Napar

1-2 g rozdrobnionej kory zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć i odstawić do naciągnięcia na 10 minut. Spożywać 3 razy dziennie. W celu poprawy apetytu napar wypijać pół godziny przed posiłkiem.

Nalewka

4 części rozdrobnionej kory zalać 1 częścią wysokoprocentowego alkoholu. Wymieszać i odstawić na 2 tygodnie, po czym przefiltrować. Zażywać 1-2 ml nalewki 2 razy dziennie.

Proszek

korę można zmielić na proszek i zażywać w ilości 1-2g dziennie.

Tradycyjne przygotowanie kory polega na zmieleniu jej na proszek i ugotowaniu wywaru na jego bazie. Taki wywar spożywa się samodzielnie albo łączy z winem lub innym alkoholem.


Działania niepożądane

Korę chinowca należy stosować ostrożnie i z umiarem. Wysokie dawki chininy i chinidyny powodują zawroty głowy, mdłości, wymioty, zaburzenia słuchu i wzroku oraz nieregularny oddech.

Pierwszym objawem ostrzegawczym, przy którym należy odstawić korę chinowca, jest szum w uszach.


PRZECIWWSKAZANIA

Ciąża i laktacja, wrzody żołądkowe i jelitowe.

Preparatów z kory chinowca nie należy podawać dzieciom. Osoby starsze powinny zachować szczególną ostrożność i umiar, gdyż mogą być bardziej podatne na wystąpienie efektów ubocznych.

W przypadku planowanej operacji chirurgicznej należy odstawić korę chinowca minimum 2 tygodnie wcześniej.


Interakcje

Substancje zawarte w korze chinowca spowalniają krzepnięcie krwi, dlatego nie wolno stosować kory łącznie z lekami przeciwzakrzepowymi.

Nie należy stosować kory chinowca w przypadku zażywania chininy lub chinidyny.

Należy zachować szczególną ostrożność w przypadku przyjmowania karbamazepiny, fenobarbitalu i leków zmniejszających kwasowość soku żołądkowego (antacydy, inhibitory pompy protonowej i leki blokujące receptory H2).


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Drzewo chinowe należy do rodziny marzanowatych i tworzy około 60 gatunków, które występują w Ameryce Południowej i Środkowej. Jednym z nich jest chinowiec czerwony ( Cinchona pubescens), znany lokalnie jako quina, cascarilla, cinchona lub quineira. Jest to najbardziej rozpowszechniony gatunek z rodzaju Cinchona. Spotkać go można w Kostaryce, Panamie, Wenezueli, Kolumbii, Ekwadorze, Peru i Boliwii.
Chinowiec czerwony to niewysokie drzewo, które dorasta do 10m wysokości. Ma korę o niejednolitym kolorze, która po oderwaniu nabiera rudawego koloru. Liście są owalne i jasnozielone, a z wiekiem stają się czerwone. Ogonki liści są czerwone. Kwiaty C. pubescens przypominają kształtem trąbkę. Składają się z pięciu białych płatków odwiniętych do tyłu, a ich wydłużony kielich jest z zewnątrz czerwony. Po przekwitnieniu przekształcają się w zielone, podłużne owoce, które następnie brązowieją, a potem pękają uwalniając nasiona.


BIBLIOGRAFIA


1. http://rozanski.li
2. http://www.rain-tree.com
3. http://www.webmd.com
4. http://www.dobreziola.com
5. https://pl.wikipedia.org
6. http://www.farmakognozjaonline.pl
7. https://en.wikipedia.org

***

Część rośliny: kora
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Amazonia
Kraj pochodzenia: Brazylia

Masz pytanie? Napisz do nas