Herbata Mao Feng Vietnam
Oferowana przez nas herbata mao feng pochodzi z wietnamskich upraw ekologicznych. Surowcem do jej produkcji są szczyty krzewu herbacianego razem z dwoma pierwszymi listkami, które po zebraniu skręca poprzez prażenie. Nazwa mao feng oznacza „koniuszek włosów”, co bardzo trafnie opisuje ciasno poskręcane, szczytowe listki herbaty.
Liście mao feng mają ciemnozielony kolor, miejscami nieco jaśniejszy i lekko srebrzysty. Podczas parzenia rozwijają się zmieniając barwę na oliwkową i wydzielają przyjemną woń przypominającą świeże brzoskwinie i letnie powietrze. Charakterystyczną cechą tej herbaty jest jej kwiatowo-owocowy bukiet. Smak naparu zmienia się z każdym zaparzeniem. Na początku jest bardziej roślinny i rześki, a po kolejnych parzeniach nabiera miękkości i słodyczy.
Herbatę w Wietnamie produkuje się w kilku prowincjach, z których najbardziej znaną jest Thái Nguyên. Badacze twierdzą, że uprawa herbaty w Wietnamie ma dłuższą historię niż w Chinach, gdyż rosną tam najstarsze na ziemi krzewy mierzące aż 18 metrów wysokości i liczące ponad 1000 lat.
PARZENIE
Ilość:
- 1-2 łyżeczki na kubek lub większą filiżankę (około 250-300 ml)
- nieco mniej na małą filiżankę (120 ml)
Temperatura parzenia:
60-70°C
Długość parzenia:
Pierwsze parzenie powinno trwać 1-2 minuty, każde kolejne wydłuż o 30-60 sekund. Po upływie tego czasu oddziel liście od naparu. Możesz je zalać 4 razy.
Przygotowanie herbaty mao feng warto rozpocząć od „obudzenia” liści, czyli krótkiego przepłukania ich na sitku świeżo przegotowaną wodą. Pozwoli to na zmniejszenie cierpkości naparu i szybsze wydobycie z liści owocowej słodyczy.
SMAK, AROMAT I BARWA NAPARU
Napar po pierwszym, 1-minutowym zaparzeniu jest jasnozielony, po kilku minutach nieco ciemnieje. Jego zapach jest delikatny i świeży, kwiatowo-owocowy. Smak naparu jest lekko cierpki, lekko trawiasty. Przeważają w nim rześkie, roślinne nuty.
Drugie parzenie trwające 2 minuty daje napar o łagodniejszej cierpkości. Równoważy ją ciekawa nuta prażonych orzechów, która pojawia się również w zapachu. W tle można wyczuć owocową kwasowość i bardzo delikatną słodycz.
Trzecie, 3-minutowe zaparzenie daje złoto-zielony napar o wyraźniejszym zapachu i dobrze zbilansowanym smaku. Nuta owocowa staje się bardziej wyczuwalna.
Czwarte parzenie wydobywa z herbaty najwięcej miękkości i słodyczy. Cierpkość zanika, a w tle czuć przyjemny posmak świeżych owoców. Zapach naparu jest delikatnie orzechowy.
SKŁAD
Herbata zielona 100%.
***