Yucca aloifolia

Jukka liść

Liście jukki to łagodny w działaniu surowiec do pielęgnacji problematycznej skóry i włosów.

    • ; 1
  • W magazynie: 237 sztuk
    14,98
    W magazynie: 237 sztuk
    14,98
  • Koszt przesyłki już od 10,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Jukka – liść

Liście i inne surowce z jukki są raczej mało popularne w Polsce, ale mają swoje zalety. Jukka zawiera sporo saponin, dlatego wykorzystywana jest w kosmetyce jako środek do pielęgnacji skóry i włosów. W tym celu pozyskuje się jej korzeń i liście i sporządza z nich wyciągi oraz ekstrakty.

Jukka z naszego sklepu to gatunek Yucca aloifolia, znany również jako Spanish bayonet lub dagger. Pochodzi z Ameryki Północnej i Środkowej, gdzie występuje naturalnie lub jest uprawiana jako roślina użytkowa i ozdobna. Jej korzeń stanowi wartościowe źródło pożywienia, a liście stosowane są nie tylko w celach kosmetycznych, ale także do wyrobu lin i koszy.


JUKKADZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Liście jukki obfitują w saponiny, które nie tylko oczyszczają skórę i włosy, lecz także działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, utrzymując skórę i włosy w dobrej kondycji przez długi czas [1, 2].
  • Włosy pielęgnowane wywarami z liści jukki mają mniejszą skłonność do łupieżu i wypadania [2].
  • Jukka jest bardzo delikatnym surowcem kosmetycznym, dlatego może być stosowana na skórę podrażnioną, dotkniętą łuszczycą, wrzodami i innymi problemami [2].


YUCCA LIŚĆZASTOSOWANIE


Liście jukki to surowiec przeznaczony do codziennej pielęgnacji skóry i włosów.


SKŁAD


Jukka – liście 100% (Yucca aloifolia). Najwyższa jakość!


DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Wywar/napar:

1 garść surowca zalej 2 szklankami wrzącej wody, przykryj i odstaw do naciągnięcia na 20 minut. Jeśli chcesz wydobyć więcej składników czynnych w krótszym czasie, podgotuj to wszystko w garnku przez kilka-kilkanaście minut. Gdy wyciąg ostygnie, wykorzystaj go wedle uznania w celach kosmetycznych – do mycia/płukania włosów, przemywania skóry lub okładów na problemy skórne. Ilość i proporcje dostosuj do własnych potrzeb.


PRZECIWWSKAZANIA


Nadwrażliwość na roślinę.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Jukka to rodzaj obejmujący około 40 gatunków drzew i krzewów, wywodzących się z Ameryki Środkowej i Północnej. Jego cechą charakterystyczną jest rozłożysty pióropusz podłużnych, wąskich liści na szczycie rośliny. Yucca aloifolia występuje głównie nad Atlantykiem wzdłuż zachodniego wybrzeża USA, ciągnącego się od Virginii po Florydę. Rośnie na suchych i piaszczystych glebach, będąc nieodłącznym elementem krajobrazu amerykańskich plaż. Gatunek ten rodzi bardzo ładne, kremowo-fioletowe kwiaty, z których powstają następnie osobliwe owoce przypominające bakłażany.


ŹRÓDŁA


1. Antioxidant, antibacterial, antifungal activities and phytochemical analysis of dagger (Yucca aloifolia) leaves extracts. https://www.researchgate.net/publication/247768475_Antioxidant_antibacterial_antifungal_activities_and_phytochemical_analysis_of_dagger_Yucca_aloifolia_leaves_extracts
2. LC–MS/MS and GC–MS profiling as well as the antimicrobial effect of leaves of selected Yucca species introduced to Egypt. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7575531/
3. Yucca. https://www.drugs.com/npc/yucca.html
4. Yucca aloifolia. https://en.wikipedia.org/wiki/Yucca_aloifolia



Część rośliny: liść
Kraj pochodzenia: Meksyk
Zastosowanie: pielęgnacja włosów, pielęgnacja ciała, pielęgnacja twarzy

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK