Herbata zielona Snow Dragon z ekologicznego ogrodu Dongzhai
To herbata chińska najwyższej jakości, uznawana za prawdziwy rarytas. Zbierana jest ręcznie wczesną wiosną i określana jako First Grade, co oznacza, że w jej skład wchodzą jedynie szczytowe pąki wraz z jednym najmłodszym listkiem. Zbiory z tego okresu przeznaczane są na najbardziej wyjątkowe i najdroższe herbaty świata.
Ogród Dongzhai położony jest na wysokości 1500 m n.p.m. w górach Wuliang, leżących na południu chińskiej prowincji Yunnan. Jego otoczenie wolne jest od zakładów przemysłowych, a plantacje konwencjonalne oddalone są na tyle, aby nie dotarły tu żadne zanieczyszczenia i aby można było zachować ekologiczną czystość herbaty. Co więcej, pracownicy ogrodu otrzymują sprawiedliwe wynagrodzenie za swoją pracę.
Liście przeznaczone na herbatę Snow Dragon poddawane są ręcznej i bardzo ostrożnej obróbce, co skutkuje niepowtarzalnym wyglądem gotowego suszu i doskonałym smakiem naparu. Susz tej herbaty wyróżnia się jasnozielonymi liśćmi, wśród których znajduje się dużo biało-zielonych pąków (tipsów). Podczas produkcji listki i pączki są starannie zwijane na woku, a następnie delikatnie skręcane, co nadaje im charakterystyczny kształt, który Chińczycy skojarzyli z małymi smokami. Natomiast srebrzysty meszek pokrywający liście przypomina śnieg, dlatego herbatę nazwano Snow Dragon.
PARZENIE
Ilość:
- 1-2 łyżeczki na kubek lub dużą filiżankę (250-300 ml)
- 1 łyżeczka na małą filiżankę (120 ml)
Temperatura parzenia:
70-80°C
Długość parzenia:
Pierwsze parzenie powinno trwać 2 minuty, każde kolejne wydłuż o minutę. Po upływie tego czasu oddziel liście od naparu. Możesz je zalać 4 razy.
SMAK, AROMAT I BARWA NAPARU
Herbatę Snow Dragon wyróżnia niespotykanie jasny kolor naparu o pięknym, bladozielonym odcieniu. Jeśli zaparzymy herbatę w przezroczystym naczyniu, zauważymy w naparze drobniutkie włoski, które oderwały się od liści.
Pierwsze dwa, dość krótkie zaparzenia dają napar pachnący świeżo i łagodnie, przynoszący na myśl owoce cytrusowe. Warto powąchać liście po wyjęciu ich z naparu, aby poczuć wyrazisty zapach dojrzałych grejpfrutów.
Smak naparu jest łagodny i zrównoważony, a cierpkość prawie niewyczuwalna. Napar wydaje się być miękki i przyjemnie otula podniebienie.
Po trzecim i czwartym, nieco dłuższym zaparzeniu smak nabiera głębi, złożoności i bardzo subtelnej, owocowej słodyczy.
SKŁAD
Herbata zielona 100%.