Herbata zielona Jeoncha z Korei
To ekskluzywna herbata wykorzystywana w koreańskiej ceremonii herbacianej. Produkowana jest podobnie do japońskiej Senchy: jej liście po zbiorach poddawane są działaniu gorącej pary wodnej, a następnie powoli i starannie rolowane i formowane na kształt cienkich igiełek. O wysokiej jakości tej herbaty świadczy gotowy susz, który posiada głęboki, ciemnozielony kolor i szmaragdowy połysk. Składa się ze starannie skręconych, długich i niepołamanych liści.
Jeoncha (czyt. zanczia) pochodzi z malowniczej wyspy Jeju (czyt. czedżu), należącej do Korei Południowej. W zachodniej części wyspy znajdują się plantacje Seokwang, gdzie produkowana jest Jeoncha, a także inne wysokogatunkowe herbaty. Panuje tam wilgotny, tropikalny klimat, a gleby mają charakter wulkaniczny, gdyż na samym środku wyspy leży wygasły wulkan Halla-san, który jest jednocześnie najwyższym szczytem Korei Południowej. Korzystne warunki klimatyczne i bogata w minerały gleba przyczyniają się do powstawania herbaty o niepowtarzalnych cechach.
Jeoncha, ze względu na podobne metody wytwarzania, jest nieco podobna w smaku i zapachu do japońskiej Senchy. Obie charakteryzują się roślinno-warzywnymi nutami. Jeonchę wyróżnia jednak słodszy smak i wciągający, orzechowy aromat, który czuć szczególnie po drugim zaparzeniu.
Ilość:
- 1-2 łyżeczki na kubek lub dużą filiżankę (250-300 ml)
- 1 łyżeczka na małą filiżankę (120 ml)
Temperatura parzenia:
65-70°C
Długość parzenia:
Pierwsze parzenie powinno trwać 1,5 minuty, każde kolejne wydłuż o 30-60 sekund. Po upływie tego czasu oddziel liście od naparu. Możesz je zalać 3 razy.
Napar z Jeonchy zaprasza swoim żywym, jasnozielonym kolorem. Po pierwszym zaparzeniu pachnie zielonymi warzywami z wody: szparagami, fasolką czy brokułem. Smak naparu sprawia wrażenie lekkiego, świeżego i pełnego. Może skojarzyć się z delikatnym bulionem warzywnym, jest nawet nieco słonawy.
Kolejne zaparzenia są zdecydowanie inne i pokazują różnicę pomiędzy Jeonchą a typową japońską Senchą. Napar łagodnieje w zapachu i smaku, staje się delikatnie słodkawy i mniej warzywny. Wyłania się z niego przyjemny aromat pieczonych orzechów. Jedni wyczuwają w nim orzechy laskowe, inni migdały, a jeszcze inni prażony ryż.
Herbata zielona 100%.
***
Kraj pochodzenia: | Korea Południowa |
---|