• Lecytyna sojowa
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Lecytyna sojowa
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Lecytyna sojowa
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Lecytyna sojowa
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Lecytyna sojowa

  • W magazynie: 46 sztuk
    9,90
    W magazynie: 46 sztuk
    9,90
    W magazynie: 17 sztuk
    34,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Lecytyna to mieszanina różnych związków, najczęściej o charakterze tłuszczowym, ale nie tylko. Znaleźć w niej można m.in. PC (fosfatydylocholina), PE (Fosfatydyloetanoloamina) – Glikolipidy, PI (fosfatydyloinozytole), węglowodany.

Szczególnie ciekawym związkiem z punktu widzenia naszego zdrowia, wydaje się być fosfatydylocholina. Związek ten jest jednym ze składników błony komórkowej, oznacza to, że znajduje się każdej komórce naszego ciała. Ponadto jest niezbędny do: syntezy neuroprzekaźników (substancji odpowiedzialnych za prawidłową pracę układu nerwowego), rozwoju mózgu, przekazywania informacji pomiędzy komórkami mózgowymi, metabolizmu tłuszczy.

Wzmożone zapotrzebowanie na lecytynę może wystąpić w sytuacjach: wysiłku fizycznego i psychicznego, rekonwalescencji po chorobie, zaburzeniach gospodarki tłuszczami. Lecytynę można znaleźć w wielu produktach spożywczych, do jej dobrych źródeł należą m.in. soja, żółtko jaja, fasola, orzechy, kiełki.


ZASTOSOWANIE

  • W badaniu wykazano wpływ suplementacji lecytyną na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL we krwi
  • Bywa stosowany w przypadku sytuacji stresowych i wyczerpania psychofizycznego. Przeprowadzono badanie, w którym wykazano, że lecytyna sojowa powoduje obniżenia stężenia kortyzolu nazywanego też hormonem stresu. Wśród badanych poprawiło się również samopoczucie
  • Fosfatydylocholina wykazuje korzystny wpływ na pracę i regenerację wątroby. Zostały to udowodnione w licznych badaniach. Bywa stosowana w przypadku uszkodzeń wątroby spowodowanych nadużywaniem alkoholu, stosowaniem niektórych leków oraz wirusem zapalanie wątroby
  • Dodawana do kosmetyków ma właściwości pielęgnujące i kondycjonujące skórę i włosy
  • Wspomaga wchłanianie niektórych witamin m.in. A i E.
  • Jest polecana w przypadku zaburzeń trawienia tłuszczy i problemów z wątrobą.
    Lecytyna bywa stosowana jako dodatek do pasz dla koni, ze względu na swoje tonizujące i uspokajające działanie.

Dostęp do badań o których mowa wyżej, można znaleźć tutaj


SKŁAD

Lecytyna sojowa 98,5%, sproszkowana.

Uwaga! Lecytyna w naszej ofercie pochodzi w całości z upraw soi niemodyfikowanej genetycznie.


SPOSÓB UŻYCIA

W przypadku stosowania doustnego: 1,5 – 3 g dziennie najlepiej podczas posiłku.

Lecytyna jest szeroko stosowana w kosmetyce. Może stanowić cenny dodatek do m.in. balsamów do ciała, szamponów i odżywek do włosów.


ŚRODKI OSTROŻNOŚCI

Uznawana za środek bezpieczny w przypadku doustnego stosowania w zakresie zalecanych dawek. Brak wystarczającej wiedzy odnośnie stosowania lecytyny w przypadku ciąży i karmienia piersią. W takich sytuacjach zaleca się ostrożność lub konsultacje z lekarzem. Należy jednak wspomnieć, że lecytyna jest dosyć powszechnie używana przez ciężarne i karmiące kobiety.

W nielicznych przypadkach lub przy przekroczeniu zalecanej dawki możliwe są nudności, biegunka, bóle brzucha.


BIBLIOGRAFIA


1. www.examine.com [dostęp: 2017-11-09]
2. www.researchgate.net [dostęp: 2017-11-09]
3. www.rozanski.li [dostęp: 2017-11-09]
4. www.sci-hub.cc [dostęp: 2017-11-09]

***

Zdrowie: Prawidłowy cholesterol, Stres, napięcie, Zdrowie skóry, Mocna wątroba
Zastosowanie: Do kremów, balsamów, Pielęgnacja włosów, Pielęgnacja ciała

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK