Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.

  OK
Nelumbo Nucifera

Lotos różowy ekstrakt 2% flawonów

  • W magazynie: 0 sztuk
    17,90 12,90
    W magazynie: 0 sztuk
    17,90 12,90
    W magazynie: 38 sztuk
    19,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Lotos różowy ( Nelumbo Nucifera) znany również jako święty albo indiański. Jest to wieloletnia bylina wodna, ma postać pływającego liścia z którego ponad powierzchnię wody wzniesione są łodyga oraz kwiaty. Te ostatnie są jedną z charakterystycznych cech tej rośliny, wyrastają one pojedynczo na długich szypułkach, są duże (średnia może dochodzić do 30 cm) i posiadają piękny zapach. Ze względu na podobny wygląd, często mylone z lilią wodną.

Jest to jeden z najbardziej znanych kwiatów, ze względu na swoje interesujące właściwości wykorzystywany od niepamiętnych czasów. W kulturze i religii ludów wschodu, lotos uważany jest za symbol odrodzenia i czystości. W medycynie naturalniej wykorzystywany w przypadku wielu schorzeń m.in. w stanach obniżonego nastroju, gorączce, osłabieniu organizmu, zaburzeniach libido, jako składnik kosmetyków do pielęgnacji włosów i ciała. Bywa również stosowany w kuchni jako dodatek do potraw lub herbaty.

Flawony zawarte w kwiatach lotosu to niezwykle cenne związki. Działają wyciszająco na skórę, przypisuje się im również działanie przeciwzmarszczkowe. Z tego powodu lotos jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce.


WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

  • Często stosowany jako składnik szamponów i odżywek do włosów. Nadaje włosom blasku, przeciwdziała rozdwajaniu się końcówek, zwiększa objętość oraz elastyczność włosów. Świetnie sprawdza się w przypadku włosów matowych i zniszczonych.
  • Skutecznie nawilża skórę, przeciwdziałając tym samym powstawaniu zmarszczek mimicznych, poprawia elastyczność i koloryt skóry.
    Kwiat lotosu lub jego ekstrakty wchodzą w skład dobrych jakościowo, organicznych kosmetyków.
  • Kosmetyki zawierające wyciąg z lotosu polecane są dla cery trądzikowej i przetłuszczającej.
  • Olejkowi z kwiatów lotosu przypisuje się działanie odprężające, z tego względu bywa stosowany jako dodatek do maści, balsamów i perfum. Stosuje się je często podczas wszelkiego rodzaju masaży.
  • Ogranicza nadmierną produkcje sebum, z tego powodu bywa stosowany jako składnik olejków do twarzy.

Uwaga! Częstym przypadkiem na rynku kosmetyków, jest deklarowanie na opakowaniu zawartości lotosu. Niestety w wielu przypadkach jest to nieprawdą, ponieważ preparaty takie zawierają w swoim składzie Lotus corniculatus czyli komornice zwyczajną. Jest to roślina popularnie występująca w Polsce. Niewiadomo czy jest to przypadkowe potknięcie, niewiedza czy celowa dezinformacja. Warto na to zwracać uwagę i uważnie czytać składy podane na opakowaniu, ponieważ kosmetyki „zawierające” lotos, są zwykle droższe i bardziej ekskluzywne.


SKŁAD

Ekstrakt z lotosu różowego ( Nelumbo Nucifera) standaryzowany na 2 % flawonów. Produkt o jakości kosmetycznej.


SPOSÓB UŻYCIA

Preparat do tworzenia własnych kosmetyków. Zalecane stężenie 2-4 %.


ŚRODKI OSTROŻNOŚCI

W przypadku stosowania zewnętrznego lotos jest uważany za środek łagodny i bezpieczny. Nie podrażnia skóry, nie powoduje reakcji alergicznych. Kosmetyki zawierające lotos polecany są dla skóry wrażliwej i alergicznej.


BIBLIOGRAFIA


1. www.examine.com [dostęp: 2017-11-29]
2. www.webmd.com [dostęp: 2017-12-06]
3. www.herbiness.com [dostęp: 2017-12-06]

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (3.50/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (2/5)

    Kamil K., W dniu: 31.01.2016

    Załadowany w kapsułce 500 mg działa niezadowalająco, euforię czuć w 15%. Uspokojenie raptem w 20%. Dawki nawet po 700-900 mg dały efekt lekkiej senności. Zdam relacje z większymi dawkami po 1200mg. Passiflora ekstrakt póki co bije lotosa na głowę. To znaczy że hindus na bazarze kłamie mówiąc że odlecisz, a wciska ci kit z ajurweny na oskrzela czy paznokcie. Wolę jednak zdecydowanie rośliny z innych zakątków świata. Spore rozczarowanie według mnie.

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 12.10.2015

    Kupiłem ekstrakt i dodałem do białego wytrawnego wina. Moja Pani twierdzi, że bardzo pomaga taki eliksir w czasie zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Tonizuje i ułatwia życie ;) Polecam.(Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

Ocena Ogólna: (3.50/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (2/5)

    Kamil K., W dniu: 31.01.2016

    Załadowany w kapsułce 500 mg działa niezadowalająco, euforię czuć w 15%. Uspokojenie raptem w 20%. Dawki nawet po 700-900 mg dały efekt lekkiej senności. Zdam relacje z większymi dawkami po 1200mg. Passiflora ekstrakt póki co bije lotosa na głowę. To znaczy że hindus na bazarze kłamie mówiąc że odlecisz, a wciska ci kit z ajurweny na oskrzela czy paznokcie. Wolę jednak zdecydowanie rośliny z innych zakątków świata. Spore rozczarowanie według mnie.

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 12.10.2015

    Kupiłem ekstrakt i dodałem do białego wytrawnego wina. Moja Pani twierdzi, że bardzo pomaga taki eliksir w czasie zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Tonizuje i ułatwia życie ;) Polecam.(Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)