Opinie klientów
-
Ocena: (5/5)
Grzegorz T., W dniu: 23.03.2020
Polecam do naleśników, omletów. Zdrowa, smaczna !
Mąka słonecznikowa powstaje ze zmielonych ziaren słonecznika, częściowo odtłuszczonych. Jest bogata w roślinne białko, a także w błonnik i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera istotne ilości magnezu, cynku, potasu i selenu oraz witaminy B1 i B6. Jej wartość energetyczna wynosi 397 kcal/100 g, a więc w jednej łyżce mąki znajdzie się około 40 kcal.
Mąka słonecznikowa należy do mąk bezglutenowych. Nadaje się do spożycia na surowo. Przyjemnie pachnie słonecznikiem i jest lekko słodka.
Co można zrobić z mąką słonecznikową?
Jeśli zamierzamy coś upiec, mąkę słonecznikową, podobnie jak inne mąki wykonane z orzechów i nasion, powinniśmy połączyć z mąką „bazową”, czyli taką, której właściwości nadają się do sporządzania wypieków. Klasycznym przykładem jest oczywiście mąka pszenna, ale jeśli jesteśmy na diecie bezglutenowej, to mamy do wyboru mąkę owsianą, ryżową, jaglaną i gryczaną.
Dobry poradnik na temat stosowania mąk bezglutenowych znajdziecie tutaj.
Wartość odżywcza produktu na 100 g:
Wartość energetyczna | 397,4kcal (1676 kJ) /100g |
Tłuszcze | 11g |
– w tym tłuszcze nasycone | 1g |
Węglowodany | 25g |
– w tym cukry | 2g |
Białko | 50g |
Sól | 0g |
Informacja o alergenach
Może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: laskowe, arachidowe, włoskie, makadamia, migdały.
***
Smak: | słodki |
---|---|
Alergeny: | gluten, orzechy, soja, sezam |
Ocena: (5/5)
Polecam do naleśników, omletów. Zdrowa, smaczna !