• Olej kokosowy nierafinowany MTS
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olej kokosowy nierafinowany MTS
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olej kokosowy nierafinowany MTS
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olej kokosowy nierafinowany MTS
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Olej kokosowy nierafinowany MTS

  • W magazynie: 0 sztuk
    12,90
    W magazynie: 0 sztuk
    12,90
    W magazynie: 0 sztuk
    26,25
    W magazynie: 0 sztuk
    38,90
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olej kokosowy nierafinowany wyciskany jest na zimno z miąższu kokosa właściwego (Cocos nucifera). Produkowany jest głównie na Filipinach i Sri Lance. Jego zaletą jest rozkoszny, kokosowy zapach.

Olej ten przez kilka lat był bardzo modny, a to za sprawą filipińskich naukowców, którzy przypisywali mu szereg właściwości prozdrowotnych na podstawie niezbyt rzetelnych badań, prawdopodobnie po to, aby rozkręcić jego eksport. Odnieśli całkiem spory sukces. Informacja o tym, że olej kokosowy jest bogaty w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które szybko się wchłaniają i wykorzystywane są jako paliwo jest prawdziwa, jednak od słowa do słowa przekształciła się w przypisywanie temu olejowi właściwości odchudzających, naprawczych, przeciwzapalnych, odmładzających i ochronnych.

Olej kokosowy nie posiada żadnych cudownych właściwości :) Jest natomiast bardzo ciekawym surowcem do wykorzystania w kuchni i w celach kosmetycznych.


ZASTOSOWANIE

  • W kuchni
  • jako dodatek do koktajli, smoothie i deserów
  • jako dodatek do kawy i kakao
  • do smarowania pieczywa (wypróbuj kanapki z surowym olejem kokosowym i płynnym miodem!)
  • jako składnik past i kremów do kanapek, naleśników i warzyw

  • Czy można na nim smażyć?


Surowy olej kokosowy nie nadaje się tak dobrze do smażenia jak rafinowany. W trakcie rafinacji usuwa się z oleju związki, które naturalnie występują w wyciskanym surowcu oraz takie, które znalazły się w nim podczas uprawy, wytłaczania, transportu i przechowywania. Związki te poddane wysokiej temperaturze na patelni przekształcają się w substancje o nieprzyjemnym smaku i zapachu oraz niezbyt korzystne dla zdrowia. Co więcej, poddanie oleju surowego wysokiej temperaturze w trakcie rafinacji powoduje utlenienie niestabilnych kwasów tłuszczowych i zwiększenie punktu dymienia oleju. Punkt dymienia to bardzo ważna cecha oleju przeznaczonego do smażenia. Oznacza temperaturę, w której olej zaczyna rozpadać się i tworzyć toksyczne związki, dlatego im wyższy punkt dymienia, tym lepiej.

  • Kosmetycznie
  • nierafinowany olej kokosowy to niezwykle przyjemny krem do twarzy i ciała o naturalnym, kokosowym zapachu
  • jest idealnym składnikiem do wyrobu domowych kosmetyków – połącz go na przykład z masłem shea w proporcji 1:1 i opcjonalnie dodaj 2-3 krople ulubionego olejku eterycznego
  • olej ten może być wyśmienitą odżywką do włosów
  • nadaje się do demakijażu
  • po wymieszaniu z go z sodą oczyszczoną otrzymasz naturalny antyperspirant


SKŁAD

Olej kokosowy nierafinowany 100%. Bez dodatków, konserwantów, aromatów i barwników. Najwyższa jakość!


BIBLIOGRAFIA


1. https://www.damianparol.com
2. Technologia produktów roślinnych, s. 22. http://uwm.edu.pl
3. https://pl.wikipedia.org

Kraj pochodzenia: Indonezja
Zastosowanie: Masaż, Pielęgnacja włosów, Pielęgnacja ciała, Pielęgnacja twarzy

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Tekla S., W dniu: 04.04.2019

    Olej jak dla mnie niezbędny na co dzień. Bardzo czysty i estetycznie zapakowany. Ekstra cena za TAKI produkt.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK