• Olej z orzecha włoskiego 200ml
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Olej z orzecha włoskiego 200ml

  • 34,95
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olej z orzecha włoskiego zimnotłoczony, nieoczyszczony

Charakteryzuje się specyficznym orzechowym smakiem i słodkim aromatem z wyczuwalną nutą karmelu. Otrzymywany jest z obłuszczonych jąder orzecha włoskiego. Z uwagi na skład kwasów tłuszczowych zaliczany jest do grupy olejów o bardzo bogatym źródle kwasów nienasyconych (89-96%). Zapewnia dzienne zapotrzebowanie organizmu w kwasy z rodzin n-6 i kwasy rodziny n-3.

Jest to zimnotłoczony olej pozyskiwany z owoców orzecha włoskiego.
Zawiera stosunkowo dużą ilość kwasu linolenowego (OMEGA-3) i linolowego (OMEGA-6), jedna jego łyżka pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3. Polecany jest szczególnie osobom z nadciśnieniem, chorobami naczyń krwionośnych, cholesterolem, a w produktach kosmetycznych do cery tłustej i trądzikowej.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Przeciwzapalne, normalizująco, kojąco na skórę
  • Obniża ciśnienie tętnicze i cholesterol
  • Działa korzystnie w razie bólu żołądka i zatruć


ZASTOSOWANIE

  • W przemyśle kosmetycznym jako olejek do ciała
  • Trądzik, łuszczyca, opryszczka, egzema
  • Spożywanie żywności bogatej w przeciwutleniacze jest korzystne dla zdrowia człowieka. Do takich substancji należy witamina E, karetonoidy i związki fenolowe pochodzenia roślinnego, które wykazują dużą aktywność antyrodnikową (Kitts 1997). W niektórych olejach, w tym z orzecha włoskiego wykryto zdolności do wygaszania rodnika.
  • W oleju z orzecha włoskiego należy zwrócić uwagę na pozytywne oddziaływanie kwasów tłuszczowych z rodziny n-6 i n-3. Pozytywne działanie kwasów n-6, w tym również kwasu γ-linolowego widoczne jest w chorobach układu krążenia, zwłaszcza miażdżycy,cukrzycy, otyłości, chorobach o podłożu zapalnym i alergicznym, alergii atopowej, astmie oskrzelowej, schorzeniach nerek i wątroby, schorzeniach układu nerwowego, schizofrenii, chorobie Alzheimera, alkoholizmie (Horrobin 1995,Lamer-Zarawska 1995,Cichoń 1998, Bartnikowska 2004 i in.)
  • W kuchni stosowany do sałatek z orzechami, sosów i dressingów, szczególnie ceniony w daniach kuchni chińskiej, francuskiej i włoskiej
  • Olej z orzecha włoskiego stosowany jest też w kosmetyce, może być stosowany bezpośrednio na skórę
  • Olej z orzecha włoskiego jest bogaty w NNKT. Kwas linolowy pomaga w regeneracji, tonizowaniu, nawilżaniu zniszczonej lub suchej skóry
  • Zapobiega powstawaniu zmarszczek. Działa przeciwzapalnie, kojąco, normalizująco, przeciwstarzeniowo
  • Przeznaczony do skóry dojrzałej i wrażliwej. Dobrze penetruje w głąb skóry. Zaliczany do środków promieniochronnych o SPF 3-4
  • Dobrze się rozprowadza i dosyć szybko wchłania. Wzmacnia odporność skóry, wygładza ją, nadaje miękkość i sprężystość
  • Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry suchej, alergicznej, poparzonej słońcem. Pomocny przy łupieżu suchym i swędzącej skórze głowy
  • Stosowany w kremach przeciw starzeniowych „anti-aging” i w produktach dla cery dojrzałej, może być też stosowany jako samodzielny olej do masażu


SPOSÓB UŻYCIA

Spożywcze

1 łyżeczka 2-3 razy dziennie. Można zażywać bezpośrednio lub jako dodatek do dań.


SKŁADNIKI

5–15% kwasu linolenowego, 51–58% kwasu linolowego, 14–28% kwasu oleinowego, 8–16% nasyconych kwasów tłuszczowych, bogaty w witaminy: A, B i E.

Zdrowie: Prawidłowy cholesterol
Zastosowanie: Masaż, Pielęgnacja ciała, Dla cery suchej i wrażliwej, Dla cery tłustej, Trądzik

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK