Olejek aksamitkowy pozyskiwany jest z kwiatów aksamitki Tagetes minuta, występującej naturalnie w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Peru, Ekwadorze, Chile i Boliwii. Roślina ta posiada wiele lokalnych nazw, takich jak na przykład chinchilla, huacatay, wakataya, khakibos lub suico. Nazywana bywa też dziką aksamitką (ang. wild marigold) i czarną miętą (ang. black mint).
Dla rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej aksamitka ta jest istotnym składnikiem tradycyjnej kuchni i medycyny. Jej wysuszone liście stosuje się jako przyprawę do wielu potraw, m.in. do ocopa – peruwiańskiego dania z ziemniaków z zielonym sosem, któremu kolor ten nadaje właśnie aksamitka. Z liści i kwiatów aksamitki przyrządza się ziołową herbatę, która zalecana jest przy niestrawności, problemach z żołądkiem i w zakażeniach pasożytniczych. Napary z tej rośliny wykorzystuje się również zewnętrznie w przypadku infekcji skórnych i hemoroidów. Co ciekawe, aksamitka Tagetes minuta sadzona jest często na polach pomiędzy uprawianymi roślinami, gdyż jej korzenie wydzielają substancje, które działają jak środki owadobójcze i trzymają z daleka szkodniki oraz ślimaki. Części nadziemne aksamitki również odstraszają owady, dlatego sporządzone z niej bukiety wiesza się na drzwiach i w oknach domów.
Olejek aksamitkowy pachnie słodko, owocowo-cytrusowo. Ceniony jest za mnogość możliwości zastosowania. Używa się go do wyrobu perfum i kosmetyków oraz do aromatyzowania napojów, lodów, wyrobów piekarniczych, tytoniu i leków. Dodawany jest do preparatów farmaceutycznych ze względu na swoje skuteczne działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwpasożytnicze. Znajdziemy go również w środkach na owady, larwy i roztocza. Ogromny potencjał olejku aksamitkowego sprawił, że zapotrzebowanie i popyt na niego są bardzo wysokie. Aby zapobiec dewastacji środowiska i nadmiernemu pozyskiwaniu tej rośliny ze stanowisk naturalnych, uprawy aksamitki rozszerzono na wiele krajów poza Ameryką Południową. Obecnie olejek ten produkowany jest więc na szeroką skalę również we Francji, Hiszpanii, w Iranie i w Indiach.
[1, 2, 3]
Olejek eteryczny z aksamitki Tagetes minuta 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!
Jałowcem, lawendą, sosną, bodziszkiem, drzewem sandałowym, jaśminem, frankincense i wszystkimi cytrusowymi.
Olej z aksamitki jest bardzo silnym olejem i powinien być stosowany oszczędnie i tylko przez osoby z doświadczeniem w pracy z olejkami eterycznymi. Należy go również unikać w czasie ciąży, nie stosować na skórę wrażliwą. Aksamitka może również powodować nadwrażliwość na światło.
Aksamitka Tagetes minuta należy do rodziny astrowatych. Jest rośliną jednoroczną, dorastającą do około 1 m wysokości. Tworzy wzniesioną, słabo rozgałęzioną łodygę. Jej liście są pierzasto złożone z wąskich listków o ząbkowanych brzegach. Kwiaty są bardzo drobne, prawie niewidoczne, białe. Zbierają się w gęste kwiatostany na szczytach łodyg. Po ich przekwitnieniu pojawiają się podłużne torebki z nasionami.
Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.
Do produktu olejek aksamitkowy dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
1. https://pfaf.org
2. http://www.essencejournal.com
3. https://essentialoils.co.za
4. https://en.wikipedia.org
Kraj pochodzenia: | Indie |
---|---|
Aromat: | cytrusowy, owocowy, słodki |
Nuta zapachowa: | Nuta głowy |
Ostrzeżenia: | nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji, do użytku zewnętrznego, olejek fotouczulający, stosować rozcieńczony, unikać kontaktu z oczami |