Amyris balsamifera

Olejek amyrisowy 100% eteryczny Nanga

  • W magazynie: 27 sztuk
    17,56
    W magazynie: 27 sztuk
    17,56
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek amyrisowy 100% eteryczny Nanga

Naturalny olejek eteryczny amyrisowy pozyskiwany jest z drewna i gałązek wiecznie zielonego drzewka amyrisowego (Amyris balsamifera), występującego na Haiti i Dominikanie. Najczęściej do produkcji olejku używa się połamanych gałęzi na skutek huraganów, które w tamtych rejonach są częstym zjawiskiem. Drewno jest wysoce łatwopalne ze względu na dużą zawartość olejku eterycznego i tradycyjnie używa się go jako pochodni. Zdarza się, że drewno leżakuje nawet do trzech lat zanim aromat w pełni się rozwinie i będzie gotowe do destylacji. Olejek wykazuje działanie rozluźniające i relaksujące, za co odpowiada m.in. walerianol, który występuje również w olejku z kozłka lekarskiego. Dodatkowo, olejek amyrisowy działa jak emolient, czyli natłuszcza skórę. Warto go wprowadzić do pielęgnacji skóry suchej.


WŁAŚCIWOŚCI

  • antyseptyczny
  • wykrztuśny
  • uspokajający
  • lekko przeciwzapalny
  • przeciwskurczowy
  • odstraszający owady
  • natłuszczający skórę (emolient)


ZASTOSOWANIE

  • pielęgnacja skóry
  • stres i niepokój
  • spięte mięśnie
  • odstraszanie owadów
  • kaszel i flegma


SPOSÓB UŻYCIA

  • Aromatyzacja powietrza – dodaj kilka kropel do wody w parowniku aromaterapeutycznym i rozkoszuj się słodkim, drzewnym aromatem olejku amyrisowego.
  • Kąpiel aromatyczna – 4 – 5 kropli rozpuść w łyżce stołowej oleju bazowego, a następnie dodaj do napełnionej wodą wanny. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic tuż przed kąpielą z olejkami).
  • Masaż – 10 kropli dodaj do 30 ml oleju bazowego (np. z pestek moreli lub winogron) i wymieszaj. Tak przygotowany olej do masażu przechowuj w ciemnym szkle, starczy na kilka zabiegów. Nadaje się do masażu twarzy i całego ciała.
  • Inhalacja parowa – 3 – 5 kropli olejku rozpuść w misce z gorącą wodą, opary wdychaj pod przykryciem z ręcznika (kaszel, flegma).
  • Dodatek do kosmetyków – dodaj 1 kroplę olejku do jednorazowej porcji kosmetyku do pielęgnacji skóry (cera wrażliwa, sucha).


SKŁAD


Olejek z drzewa amyrisowego (Amyris balsamifera) 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


DOBRZE ŁĄCZY SIĘ Z


drzewem różanym, cedrem, kardamonem, kadzidłowcem i ylang ylang.


CIEKAWOSTKI


Olejek amyrisowy występuje często pod nazwą “zachodnioindyjskie drzewo sandałowe” lub po prostu “olejek sandałowy”, co jest zwykłym oszustwem. Drogocenny olejek sandałowy bywa fałszowany olejkiem amyrisowym, który nieco przypomina zapach sandałowca. W aromaterapii jest to niedopuszczalne, ponieważ olejki znacznie różnią się między sobą składem chemicznym oraz działaniem. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na nazwę łacińską rośliny oraz pamiętać, że prawdziwy olejek sandałowy należy do najdroższych olejków eterycznych.


OSTRZEŻENIA


Kobiety karmiące oraz w ciąży przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Należy trzymać poza zasięgiem dzieci. Tylko do użytku zewnętrznego. Olejek przed użyciem rozcieńczyć.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Amyris balsamifera to małe, wiecznie zielone drzewo o błyszczących zielonych liściach oraz białych kwiatach. Pochodzi z Haiti i Dominikany, należy do rodziny Rutowatych (Rutaceae).


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Haiti
  • Metoda pozyskiwania destylacja parą wodną
  • Użyta część rośliny drewno i gałązki
  • Kolor jasnożółty
  • Intensywność zapachu łagodny, słodko-balsamiczny zapach, przypominający lekko zapach olejku z drzewa sandałowego
  • Główne składniki walerianol, eudesmol
  • Konsystencja lepka i gęsta


JAKOŚĆ PRODUKTÓW


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Olejek amyrisowy dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową
  • Kartę charakterystyki (SDS)
  • IFRA
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. V. A. Worwood, The complete book of essential oils and aromatherapy, New World Library, 2016
2. R. Tisserand, R. Young, Essential Oil Safety Second Edition, Churchill Livingstone Elsevier 2014

***

Kraj pochodzenia: Haiti
Aromat: słodki, żywiczny
Nuta zapachowa: Nuta bazy
Zastosowanie: Masaż, Do kąpieli, Do kremów, balsamów, Do kominków, Pielęgnacja ciała, Odprężenie i nastrój, Po treningu, Repelent na owady
Ostrzeżenia: Do użytku zewnętrznego, Stosować rozcieńczony

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Spiritwalker, W dniu: 12.08.2020

    Intrygujący: powietrzny a jednocześnie przypomina mi... zapach śniegu.

  • Ocena: (5/5)

    Agnieszka D., W dniu: 19.07.2020

    Świetny stosunek jakości do ceny!

  • Ocena: (5/5)

    Maria B., W dniu: 19.06.2020

    Dobry wybór

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK