• Olejek imbirowy 100% eteryczny Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olejek imbirowy 100% eteryczny Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olejek imbirowy 100% eteryczny Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Zingiber officinale

Olejek imbirowy 100% eteryczny Nanga

  • W magazynie: 0 sztuk
    17,49
    W magazynie: 0 sztuk
    17,49
    W magazynie: 0 sztuk
    37,49
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek imbirowy 100% eteryczny Nanga

Naturalny olejek eteryczny imbirowy pozyskiwany jest z bulwiastego kłącza imbiru (Zingiber officinale), rośliny pochodzącej z Azji, występującej dziko w Indiach oraz Chinach. Jest to roślina lecznicza i przyprawowa, ceniona już od czasów starożytnych za swoje walory smakowe i medyczne. Należy do tej samej rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), co ostryż długi (Curcuma longa), z którego kłączy pozyskuje się kolejną bardzo znaną przyprawę – kurkumę.

Według Ajurwedy, tradycyjnego indyjskiego systemu uzdrawiania, imbir to środek łagodzący niestrawność, wzdęcia, nudności, infekcje dróg oddechowych, a także zapalenie stawów. Stosowany jest również w celu zwiększenia odporności organizmu. Imbirowy olejek eteryczny, jako esencja właściwości leczniczych rośliny, można stosować w podobnych dolegliwościach. Masaże i kompresy z jego dodatkiem przyniosą ukojenie w bólach menstruacyjnych, reumatycznych, zapaleniach stawów, a także niestrawnościach. Wdychanie oparów olejku wspomoże kurację infekcji dróg oddechowych, a także poprawi koncentrację i pamięć. Wspaniały, korzenny i ciepły zapach przyniesie ulgę cierpiącym na chorobę lokomocyjną lub innego pochodzenia nudności, a rozpylony w powietrzu sprawdzi się jako naturalny afrodyzjak.


WŁAŚCIWOŚCI

  • antyseptyczny
  • przeciwzapalny
  • rozgrzewający
  • rozkurczający
  • afrodyzyjny
  • wspomagający pamięć
  • poprawiający koncentrację
  • pobudzający apetyt
  • redukujący nadmiar tkanki tłuszczowej i cellulit
  • łagodzący bóle menstruacyjne, artretyczne, reumatyczne, bóle i skurcze mięśni
  • zmniejszający siniaki, stany zapalne i obrzęki
  • wspomagający leczenie infekcji dróg oddechowych (np. katar, zapalenie zatok)
  • łagodzący dolegliwości trawienne (np. wzdęcia) —-> jest wiatropędny
  • przynoszący ulgę przy chorobie lokomocyjnej, bądź morskiej i porannych nudnościach
  • obniżający gorączkę (działa napotnie)
  • pobudzający krążenie krwi (rozgrzewa zimne dłonie i stopy)

ZASTOSOWANIE

  • Masaże i kompresy na bóle reumatyczne, mięśniowe i przemęczenie (szczególnie w połączeniu z olejkami cytrusowymi).
  • Masaże brzucha (bolesne miesiączki, dolegliwości trawienne).
  • Płukanie gardła (infekcje gardła).
  • Dodatek do kosmetyków (antycellulitowe, rozgrzewające kremy).
  • Kąpiele rozgrzewające i pobudzające (niewielkie ilości olejku, może podrażnić błonę śluzową).
  • Inhalacje wspomagające kurację infekcji dróg oddechowych.
  • Naturalny afrodyzjak.
  • Aromatyzacja i odkażanie powietrza.


SPOSÓB UŻYCIA

  • Kąpiel – do 3 – 4 kropli olejku dodać do wanny z wodą (nie należy stosować większych ilości, ponieważ olejek może podrażnić błony śluzowe).
  • Masaż – 2 – 3 krople olejku imbirowego rozpuścić w łyżce stołowej oleju bazowego (np. kokosowego) i wmasować w miejsce objęte bólem (np. stawy, mięśnie).
  • Inhalacja – 3 – 4 krople olejku dodać do miski z gorącą wodą, wdychać pod przykryciem z ręcznika z zamkniętymi oczami.
  • Gorący kompres – do miski ciepłą wodą dodać 3 – 5 kropli olejku, całość wymieszać, a następnie zwilżyć ręcznik lub bawełnianą ścierkę w wodzie i przyłożyć do brzucha.
  • Moczenie stóp – do miski z ciepłą wodą dodać 3 – 5 kropli olejku, wymieszać, a następnie zanurzyć stopy w misce i moczyć przez 10 – 15 minut (na przemarznięte stopy).
  • Płukanie gardła – 2 – 3 krople olejku dodać do szklanki wody, przepłukać płynem gardło, a następnie wypluć płyn do zlewu.
  • Dodatek do kosmetyków – 2 – 3 krople olejku dodać do 10 – 15 ml kosmetyku (np. balsamu, lotionu) i wsmarować w skórę (uwaga! olejek nie powinien dostać się do żadnej błony śluzowej).
  • Aromatyzacja powietrza – dodać 3 – 5 kropli olejku imbirowego do wody w parowniku.


DOBRZE ŁĄCZYĆ Z

Olejkiem z bergamotki, drzewa sandałowego, ylang ylang i innymi ostrymi zapachami.


OSTRZEŻENIA

Należy unikać kontaktu z oczami, uszami wewnętrznymi i wrażliwymi obszarami ciała (szczególnie błonami śluzowymi). Olejek należy stosować w dużych rozcieńczeniach. Przechowywać poza zasięgiem dzieci. Z racji swojego ostrego i drażniącego charakteru, nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące, a także osoby cierpiące na przewlekłe choroby wrzody żołądka.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Kamerun
  • Metoda pozyskiwania destylacja parą wodną
  • Użyta część rośliny bulwiaste kłącze
  • Kolor bladożółty do żółtego
  • Intensywność zapachu korzenny, ciepły
  • Główne składniki zingiberen 35.67%
  • Konsystencja rzadka


BADANIA LABORATORYJNE

Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.

Do produktu olejek imbirowy dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Kartę charakterystyki
  • Specyfikacja jakościowa
  • Lista alergenów
  • IFRA

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. C. Walters, Aromaterapia – ilustrowany przewodnik, Wydawnictwo Könemann, Köln 2001
2. P. Davis, Aromaterapia od A do Z, czyli poradnik leczenia zapachami, Wydawnictwo OPUS, Łódź 1993
3. http://rozanski.li

***

Kraj pochodzenia: Kamerun
Aromat: cytrusowy, pikantny, drzewny
Nuta zapachowa: Nuta serca, Nuta bazy
Zastosowanie: Masaż, Do kąpieli, Inhalacje, Do kominków, Cellulit, Spalanie tłuszczu, Wsparcie libido, Koncentracja, Pamięć
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować u małych dzieci, Silnie działający, Stosować rozcieńczony, Unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Beata P., W dniu: 30.03.2020

    Bardzo dobrej jakości olejek

  • Ocena: (5/5)

    Ewelina K., W dniu: 01.10.2019

    Produkt spełnił moje oczekiwania. Nie mam zastrzeżeń.

  • Ocena: (5/5)

    Kamila B., W dniu: 12.05.2019

    Bardzo dobrej jakości olejek. Stosuję go w przypadku różnego rodzaju trudniej gojących się ran (np. ropnych) oraz jako dodatek do własnoręcznie robionej maści jeśli potrzebuję rozgrzewającą wersję.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK