Zingiber officinale

Olejek imbirowy 100% eteryczny Nanga

Soczysty i cytrusowy aromat świeżego imbiru to atut tego olejku. Łagodzi nudności i inne problemy związane z trawieniem. Naturalny afrodyzjak.

    • ; 1
  • W magazynie: 110 sztuk
    37,10
    W magazynie: 110 sztuk
    37,10
  • Koszt przesyłki już od 10,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek imbirowy 100% eteryczny Nanga

Naturalny olejek eteryczny imbirowy destylowany jest ze świeżego, bulwiastego kłącza imbiru lekarskiego (Zingiber officinale), należącego do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), tej samej co ostryż długi (Curcuma longa), z którego kłączy pozyskuje się kolejną bardzo znaną przyprawę – kurkumę, a także kurkumowy olejek eteryczny. Imbir lekarski nie występuje w stanie dzikim – to gatunek powstały wskutek tysięcy lat hodowli i uwydatniania pożądanych cech. Imbir to roślina przyprawowa i lecznicza znana od czasów starożytnych; wzmianki o niej znalazły się w jednej z najstarszych chińskich ksiąg medycznych z ok. 2700 p.n.e., zaś pierwsza informacja na temat olejku eterycznego otrzymanego za pomocą destylacji z parą wodną, pochodzi z XVII wieku.

W zależności od miejsca pochodzenia, kłącze imbiru zawiera od 0,2% do 4,4% olejku eterycznego. Na skład oraz zapach olejku wpływa proces suszenia surowca; destylat z suszonego imbiru składa się z większej ilości seskwiterpenów, zaś olejek ze świeżego kłącza zawiera znacznie więcej neralu i geranialu – związków odpowiedzialnych za świeży, cytrusowy aromat. W naszej ofercie posiadamy olejek eteryczny ze świeżego kłącza z Madagaskaru. Charakteryzuje się wyjątkowo pięknym, cytrusowym i lekko pikantnym aromatem.

Według Ajurwedy, tradycyjnego indyjskiego systemu uzdrawiania, imbir to środek łagodzący niestrawność, wzdęcia, nudności, infekcje dróg oddechowych, a także zapalenie stawów. Stosowany jest również w celu zwiększenia odporności organizmu. Imbirowy olejek eteryczny, jako esencja właściwości leczniczych rośliny, można stosować w podobnych dolegliwościach.

Masaże i kompresy z jego dodatkiem przyniosą ukojenie w bólach menstruacyjnych, reumatycznych, zapaleniach stawów, a także niestrawnościach. Wdychanie oparów olejku wspomoże kurację infekcji dróg oddechowych, a także poprawi koncentrację i pamięć.
Wspaniały, korzenny i lekko cytrusowy zapach przynosi ulgę cierpiącym na chorobę lokomocyjną lub innego pochodzenia nudności, a rozpylony w powietrzu sprawdzi się jako naturalny afrodyzjak.


WŁAŚCIWOŚCI

  • antyseptyczny
  • przeciwzapalny
  • rozgrzewający
  • rozkurczający
  • afrodyzyjny
  • wspomagający pamięć
  • poprawiający koncentrację
  • pobudzający apetyt
  • redukujący nadmiar tkanki tłuszczowej i cellulit
  • łagodzący bóle menstruacyjne, artretyczne, reumatyczne, bóle i skurcze mięśni
  • zmniejszający siniaki, stany zapalne i obrzęki
  • wspomagający leczenie infekcji dróg oddechowych (np. katar, zapalenie zatok)
  • łagodzący dolegliwości trawienne (np. wzdęcia) —-> jest wiatropędny
  • przynoszący ulgę przy chorobie lokomocyjnej, bądź morskiej i porannych nudnościch
  • obniżający gorączkę (działa napotnie)
  • pobudzający krążenie krwi (rozgrzewa zimne dłonie i stopy)

ZASTOSOWANIE

  • Masaże i kompresy na bóle reumatyczne, mięśniowe i przemęczenie (szczególnie w połączeniu z olejkami cytrusowymi).
  • Masaże brzucha (bolesne miesiączki, dolegliwości trawienne).
  • Płukanie gardła (infekcje gardła).
  • Dodatek do kosmetyków (antycellulitowe, rozgrzewające kremy).
  • Kąpiele rozgrzewające i pobudzające (niewielkie ilości olejku, może podrażnić błonę śluzową).
  • Inhalacje wspomagające kurację infekcji dróg oddechowych.
  • Naturalny afrodyzjak.
  • Aromatyzacja i odkażanie powietrza.


SPOSÓB UŻYCIA

  • Kąpiel – do 3 – 4 kropli olejku dodać do wanny z wodą (nie należy stosować większych ilości, ponieważ olejek może podrażnić błony śluzowe).
  • Masaż – 2 – 3 krople olejku imbirowego rozpuścić w łyżce stołowej oleju bazowego (np. kokosowego) i wmasować w miejsce objęte bólem (np. stawy, mięśnie).
  • Inhalacja – 3 – 4 krople olejku dodać do miski z gorącą wodą, wdychać pod przykryciem z ręcznika z zamkniętymi oczami.
  • Gorący kompres – do miski ciepłą wodą dodać 3 – 5 kropli olejku, całość wymieszać, a następnie zwilżyć ręcznik lub bawełnianą ścierkę w wodzie i przyłożyć do brzucha.
  • Moczenie stóp – do miski z ciepłą wodą dodać 3 – 5 kropli olejku, wymieszać, a następnie zanurzyć stopy w misce i moczyć przez 10 – 15 minut (na przemarznięte stopy).
  • Płukanie gardła – 2 – 3 krople olejku dodać do szklanki wody, przepłukać płynem gardło, a następnie wypluć płyn do zlewu.
  • Dodatek do kosmetyków – 2 – 3 krople olejku dodać do 10 – 15 ml kosmetyku (np. balsamu, lotionu) i wsmarować w skórę (uwaga! olejek nie powinien dostać się do żadnej błony śluzowej).
  • Aromatyzacja powietrza – dodać 3 – 5 kropli olejku imbirowego do wody w parowniku.


DOBRZE ŁĄCZYĆ Z


Olejkiem z bergamotki, drzewa sandałowego, ylang ylang i innymi ostrymi zapachami.


OSTRZEŻENIA


Należy unikać kontaktu z oczami, uszami wewnętrznymi i wrażliwymi obszarami ciała (szczególnie błonami śluzowymi). Olejek należy stosować w dużych rozcieńczeniach. Przechowywać poza zasięgiem dzieci. Z racji swojego ostrego i drażniącego charakteru, nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące, a także osoby cierpiące na przewlekłe choroby wrzody żołądka.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Madagaskar
  • Metoda pozyskiwania destylacja parą wodną
  • Użyta część rośliny bulwiaste kłącze
  • Kolor bladożółty do żółtego
  • Intensywność zapachu korzenny, ciepły
  • Główne składniki β-bisabolen, kamfen, geranial, α-farnezen, 1,8-cyneol, neral
  • Konsystencja rzadka
  • Temperatura zapłonu 65,5 °C
  • Gęstość względna 0,872 – 0,884 g/ml


BADANIA LABORATORYJNE


Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.

Do produktu olejek imbirowy dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Kartę charakterystyki
  • Specyfikacja jakościowa

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. C. Walters, Aromaterapia – ilustrowany przewodnik, Wydawnictwo Könemann, Köln 2001
2. P. Davis, Aromaterapia od A do Z, czyli poradnik leczenia zapachami, Wydawnictwo OPUS, Łódź 1993
3. http://rozanski.li



Kraj pochodzenia: Madagaskar
Aromat: korzenny, świeży, lekko pikantny
Zastosowanie: aromatyzacja pomieszczeń, masaże antycellulitowe i rozgrzewające, zabiegi usuwające nadmiar wody z organizmu, ciepłe kompresy w terapii reumatyzmu, inhalacje łagodzące chorobę morską i lokomocyjną, naturalny afrodyzjak
Ostrzeżenia: stosować rozcieńczony, unikać kontaktu z oczami, unikać kontaktu uchem wewnętrznym i wrażliwymi okolicami

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Patryk B., W dniu: 13.01.2021

    Silny. Czuć moc!

  • Ocena: (5/5)

    Beata P., W dniu: 30.03.2020

    Bardzo dobrej jakości olejek

  • Ocena: (5/5)

    Ewelina K., W dniu: 01.10.2019

    Produkt spełnił moje oczekiwania. Nie mam zastrzeżeń.

  • Ocena: (5/5)

    Kamila B., W dniu: 12.05.2019

    Bardzo dobrej jakości olejek. Stosuję go w przypadku różnego rodzaju trudniej gojących się ran (np. ropnych) oraz jako dodatek do własnoręcznie robionej maści jeśli potrzebuję rozgrzewającą wersję.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK