Olejek lemongrasowy Cochin 100% Nanga

  • W magazynie: 111 sztuk
    7,50
    W magazynie: 111 sztuk
    7,50
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek Lemongrasowy Cochin 100% Nanga

Nasz olejek lemongrasowy pochodzi z Cochin – miasta leżącego w południowych Indiach. Pozyskiwany jest z liści palczatki cytrynowej (Cymbopogon citratus) na drodze destylacji parowej. Palczatka cytrynowa jest gatunkiem trawy, dlatego częściej nazywa się ją trawą cytrynową.

Zapach olejku lemongrasowego przywodzi na myśl Indie i Tajlandię, gdzie trawę cytrynową powszechnie dodaje się do tradycyjnych potraw. Jest lekki, orzeźwiający, cytrusowo-ziołowy. Nie ma w nim typowej dla cytrusów gorzkawej nuty. Natychmiastowo wprawia w pogodny nastrój i motywuje do wzięcia głębokiego, spokojnego oddechu. Nie bez powodu mówi się, że działa antydepresyjnie.

Trawa cytrynowa wykorzystywana jest od tak dawna, że nawet nie wiadomo dokładnie, skąd pochodzi. Przypuszcza się, że ze Sri Lanki lub Malezji. Jej liście i młode pędy od lat stanowią aromatyczny dodatek do potraw, herbat i kosmetyków. Dawniej stosowane były także w tradycyjnym lecznictwie jako środek przeciwskurczowy, poprawiający trawienie, oczyszczający skórę, zwiększający potliwość i przeciwreumatyczny. Swoje prozdrowotne działanie palczatka zawdzięcza obecności geranialu i neralu (izomery cytralu), których najwyższe stężenie znajduje się w olejku eterycznym.


WŁAŚCIWOŚCI

  • Olejek z trawy cytrynowej jest szczególnie polecany do aromaterapii jako komponent poprawiający samopoczucie i łagodzący napięcie nerwowe.
  • Podobnie jak wiele olejków, olejek z trawy cytrynowej wykazuje właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Jest świetnym dodatkiem do prania i sprzątania – nie tylko zabija bakterie, ale też nadaje ubraniom i powierzchniom przyjemny, świeży zapach.
  • Olejek z trawy cytrynowej pozytywnie wpływa na skórę. Warto włączyć go do pielęgnacji cery trądzikowej, którą doskonale oczyszcza i dezynfekuje.
  • Olejek z trawy cytrynowej pomaga złagodzić ból i napięcie mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym. Zastosowany w masażu nie tylko rozluźnia ciało, ale wpływa też kojąco na umysł.

[1, 2]


ZASTOSOWANIE

  • na poprawę nastroju
  • do pielęgnacji cery trądzikowej
  • do masażu
  • do odstraszania owadów
  • jako naturalny antyseptyk
  • jako dodatek do kosmetyków i sprzątania


SPOSÓB UŻYCIA

  • Kominek aromaterapeutyczny

Do kominka aromaterapeutycznego wlej do pełna wodę i dodaj 3 – 10 kropel olejku. Na dole rozpal świeczkę. Przebywaj blisko kominka, aby wdychać jak najwięcej związków lotnych.

  • Inhalacja na zimno

Nanieś kroplę olejku na chusteczkę i inhaluj się nią kilka razy dziennie.

  • Kąpiel

3 – 15 kropli olejku dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).

  • Masaż

15 – 30 kropel olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. jojoba) i wymieszaj. Olej możesz nieco podgrzać.


SKŁAD

Olejek z palczatki cytrynowej 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


DOBRZE ŁĄCZYĆ

Mięta, melisa, szałwia, bodziszek, olejki korzenne i z drzew iglastych.


OSTRZEŻENIA

Nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży, karmiące, w okresie połogu oraz dzieci.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Palczatka cytrynowa (Cymbopogon citratus) należy do rodziny wiechlinowatych. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, a dziś jest szeroko uprawiana w krajach o klimacie tropikalnym i śródziemnomorskim. Można ją spotkać nawet w Gruzji lub Peru. Palczatka ma postać trawy o długich i szerokich liściach, które wyrastają z podziemnego kłącza. Wytwarza typowy dla traw, kłosowaty kwiatostan na szczycie łodygi (źdźbła). Cała roślina przyjemnie pachnie.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Indie
  • Metoda pozyskiwania destylacja z parą wodną
  • Użyta część rośliny liście
  • Kolor żółtobrązowy
  • Zapach mocny, cytrynowy, ziołowy
  • Główne składniki citral 80%, geraniol 4%, limonen 2%, linalol 1%
  • Konsystencja rzadki


BIBLIOGRAFIA


1. Aromaterapia i inne terapie naturalne. Wyd. Rea. 2006
2. https://www.aromaweb.com
3. https://pl.wikipedia.org
4. https://pfaf.org

***

Kraj pochodzenia: Indie
Aromat: cytrusowy, ziołowy
Zastosowanie: Bóle , Pielęgnacja włosów, Pielęgnacja twarzy, Trądzik, Repelent na owady
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji, Do użytku zewnętrznego, Unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK