Abies sibirica

Olejek pichtowy 100% eteryczny Nanga

Remedium na infekcje górnych dróg oddechowych - działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie. Przydatny w walce z grzybicą skóry.

  • W magazynie: 0 sztuk
    8,14
    W magazynie: 0 sztuk
    8,14
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek pichtowy 100% eteryczny Nanga

Naturalny olejek eteryczny pichtowy pozyskiwany jest z igieł jodły syberyjskiej (Abies sibirica). Jego zapach jest intensywny, drzewny i lekko ziemisty. Olejek ma podobne właściwości do sosnowego oraz jodłowego, co czyni go wspaniałym remedium na infekcje górnych dróg oddechowych. Inhalacje z jego dodatkiem, aromatyzacja powietrza lub wdychanie prosto z buteleczki, przynoszą ulgę podczas mokrego kaszlu, kataru i zapalenia zatok. Stosowany w masażu koi bóle mięśni oraz stawów (także reumatyczne i artretyczne).
Kąpiele z dodatkiem olejku pichtowego działają napotnie, przeciwobrzękowo i antyseptycznie. Wmasowany w skórę pomaga leczyć infekcje pochodzenia bakteryjnego i grzybiczego, a także działa przeciwświądowo.


WŁAŚCIWOŚCI

  • antyseptyczny
  • przeciwgrzybiczy
  • przeciwzapalny
  • wykrztuśny
  • pobudzający
  • mukolityczny (rozrzedzający śluz)
  • przeciwobrzękowy
  • napotny


ZASTOSOWANIE

  • infekcje górnych dróg oddechowych
  • bóle reumatyczne i artretyczne
  • stany zapalne
  • nerwobóle
  • obniżenie odporności
  • przeziębienie
  • grzybice skóry
  • mokry kaszel
  • skąpe miesiączki
  • ukąszenia i użądlenia owadów
  • naturalne perfumy o drzewnym zapachu
  • pielęgnacja skóry trądzikowej
  • ekosprzątanie
  • astma


SPOSÓB UŻYCIA

  • Aromatyzacja powietrza – dodaj kilka kropel olejku do wody w parowniku aromaterapeutycznym.
  • Masaż – 5 – 15 kropli dodaj do 30 ml oleju bazowego (np. ze słodkich migdałów) i wymieszaj. Tak przygotowany olej do masażu przechowuj w ciemnym szkle, starczy na kilka zabiegów. Masuj objęte bólem miejsca.
  • Kąpiel – 4 – 5 kropli rozpuść w łyżce stołowej oleju bazowego, a następnie dodaj do napełnionej wodą wanny. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
  • Inhalacja – 3 – 5 kropli olejku wkrop do miski z gorącą wodą; opary wdychaj pod przykryciem z ręcznika.
  • Dodatek do kosmetyków – dodaj 1 kroplę olejku do jednorazowej porcji kosmetyku do pielęgnacji skóry (ukąszenia, cera trądzikowa i problematyczna).


SKŁAD

Olejek z igieł jodły syberyjskiej (Abies sibirica) 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


DOBRZE ŁĄCZY SIĘ Z

Olejkiem lawendowym, paczulowym, rozmarynowym, eukaliptusowym, olejkami cytrusowymi oraz z innymi olejkami z drzew iglastych.


OSTRZEŻENIA

Nie powinien być stosowany przez kobiety karmiące, w ciąży oraz dzieci poniżej 3 roku życia. Do użytku zewnętrznego. Olejek przed użyciem rozcieńczyć. Należy trzymać poza zasięgiem dzieci.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Jodła syberyjska, inaczej jodła białokora (Abies sibirica) to drzewo iglaste dorastające do 40 metrów wysokości. Należy do rodziny sosnowatych Pinaceae i występuje naturalnie na terenach Syberii, Mongolii oraz Chin.


CIEKAWOSTKI

Olejek pichtowy produkowany jest na wielką skalę; bardzo często występuje jako składnik środków czystości, odświeżaczy powietrza, mydeł i produktów do golenia dla mężczyzn. Jest bardzo popularny w Rosji, gdzie uznaje się go wręcz za panaceum.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Rosja (Syberia)
  • Metoda pozyskiwania destylacja parą wodną
  • Użyta część rośliny igły
  • Kolor jasnożółty
  • Intensywność zapachu świeży, intensywny zapach drzewa iglastego, lekko ziemny (nuta serca)
  • Główne składniki kamfen (20-30%), alfa-pinen (10-20%), delta-3-karen (8-20%)
  • Konsystencja rzadka


BADANIA LABORATORYJNE

Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.

Do produktu olejek pichtowy dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • IFRA
  • Specyfikację jakościową
  • Kartę charakterystyki (SDS)
  • Listę alergenów

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. R. Tisserand, R. Young, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Proffesionals, 2nd edition, 2014
2. https://rozanski.li
3. http://luskiewnik.strefa.pl

***

Kraj pochodzenia: Rosja
Aromat: drzewny, ziemisty
Zastosowanie: Masaż, Bóle , Do kąpieli, Inhalacje, Do kominków, Do środków czystości, Trądzik, Po ukąszeniach owadów
Ostrzeżenia: Nie stosować u małych dzieci, Do użytku zewnętrznego, Stosować rozcieńczony, Unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Renata Z., W dniu: 04.07.2020

    Produkt bardzo dobrej jakości

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK