• Olejek Ylang-Ylang 100% Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olejek Ylang-Ylang 100% Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Cananga odorata var. genuina

Olejek Ylang-Ylang 100% Nanga

  • W magazynie: 119 sztuk
    17,05
    W magazynie: 119 sztuk
    17,05
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek Ylang Ylang 100% Nanga

Olejek eteryczny ylang-ylang (olejek ilangowy) pozyskiwany jest z wielkich, pachnących kwiatów tropikalnego drzewa Cananga odorata czyli jagodlinu wonnego. Z tego samego gatunku, ale z innej odmiany, powstaje olejek cananga. Ylang-ylang pochodzi z odmiany genuina, a cananga z odmiany macrophylla. Oba olejki otrzymywane są z kwiatów. Różnią się zapachem i właściwościami [1].

Mówi się, że ylang-ylang oznacza „kwiat wszystkich kwiatów”. Tłumaczenie to jednak jest błędne, choć rozpowszechnione. Nazwa tej rośliny pochodzi z języka Tagalog – jednego z języków ludności filipińskiej, w którym słowo ilang oznacza „dzicz” lub „pustkowie” i nawiązuje do naturalnego środowiska występowania drzewa ylang ylang [2].

Drzewo to rośnie dziko w Indonezji, na Filipinach, w Indiach, Malezji, w północno-wschodniej Australii i na Madagaskarze. Jest ponadto szeroko uprawiane w krajach podzwrotnikowych i intensywnie eksploatowane ze względu na swój cenny olejek eteryczny, który jest pożądany na całym świecie. Stosuje się go w perfumerii, kosmetyce i aromaterapii. Jest składnikiem najsłynniejszych perfum, takich jak Chanel no.5 i Coco Mademoiselle [3, 4].

Kwiaty ylang ylang zbierane są o wschodzie słońca, ponieważ wtedy ich zapach jest najsilniejszy. Następnie poddawane są czterokrotnej destylacji z parą wodną. W wyniku pierwszej destylacji powstaje najznakomitszy olejek: ylang ylang extra. To właśnie ten wykorzystywany jest w produkcji najlepszych perfum (i to ten możecie kupić w naszym sklepie :) W każdej kolejnej destylacji powstaje nieco mniej olejku i jego jakość stopniowo maleje. Tańszy olejek ylang ylang wykorzystywany jest w niedrogich perfumach i kosmetykach, w których skład wchodzi wiele różnych aromatów [4].

Początek zastosowania olejku ylang ylang w perfumach datuje się na wiek XIX, ale jego zapach ceniony jest od tysiącleci. Drzewo ylang ylang ma także swój udział w tradycyjnym lecznictwie rdzennej ludności Indii, Półwyspu Indochińskiego i Malajskiego oraz Wysp Pacyfiku. Mieszkańcy tych regionów wykorzystują nie tylko kwiaty i olejek, ale też liście i korę drzewa ylangowego. Olejek stosowany jest tam powszechnie jako środek uspokajający, relaksujący i antydepresyjny. Dodatkowo w Indonezji używany jest jako afrodyzjak, który zwiększa przyjemność odczuwaną podczas seksu. W Indiach natomiast jest środkiem na ból głowy i stany zapalne oczu. Świeże kwiaty ylang ylang służą mieszkańcom Wysp Pacyfiku do leczenia astmy i zapalenia płuc. Dodawane są ponadto do oleju kokosowego przeznaczonego do masażu lomi lomi, co podnosi jego wartość prozdrowotną, a także tworzy obłędnie pachnącą mieszankę. Suszone kwiaty z kolei stosowane są na Jawie przypadku malarii i gorączki [5].

Dla dociekliwych – w Polinezji roztarte liście drzewa ylangowego to środek przeciwłupieżowy i przeciwświądowy. Z kory natomiast przygotowuje się wywar mający na celu złagodzenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych [5].


WŁAŚCIWOŚCI

Jako że olejek ylang ylang to jeden z najdłużej wykorzystywanych olejków świata, jego działanie jest dosyć dobrze poznane i udokumentowane.

  • Olejek ylangowy pogłębia spokój, relaksuje, wycisza umysł. Łagodzi odczuwanie stresu, działa antydepresyjnie. Jest nieocenionym pomocnikiem w sytuacjach, kiedy przygniata nas lęk, wypełnia złość lub ogarnia smutek. Przydaje się również wtedy, kiedy dręczy nas natłok myśli [6, 7].
  • Kojący wpływ olejku na układ nerwowy idzie w parze z jego oddziaływaniem na układ krwionośny – olejek ten obniża ciśnienie krwi i tętno [8].
  • Olejek ylang ylang to tradycyjny afrodyzjak. Według Indonezyjczyków podnosi libido i wzmacnia przyjemne doznania podczas seksu, a także redukuje napięcie i stres, które mogą towarzyszyć współżyciu [5].

Inne

  • działa antyseptycznie,
  • pozytywnie wpływa na skórę i włosy,
  • odstrasza owady i łagodzi ukąszenia.


ZASTOSOWANIE

  • Dla relaksu, uspokojenia, wyciszenia myśli
  • Na lepszy sen
  • Do masażu klasycznego i lomi lomi
  • Na randkę
  • Jako perfumy
  • Jako dodatek do kosmetyków


SPOSÓB UŻYCIA

Olejek ylangowy nie jest ani drażniący, ani toksyczny, ale ze względu na intensywny zapach, zalecamy stosować go w dużym rozcieńczeniu.

Kominek aromaterapeutyczny

Do kominka aromaterapeutycznego wlej do pełna wodę i dodaj 3 – 10 kropel olejku. Na dole rozpal świeczkę. Przebywaj blisko kominka, aby wdychać jak najwięcej związków lotnych.

Inhalacja „na szybko”

Nanieś kilka kropli olejku na chusteczkę i powoli, głęboko wdychaj.

Kąpiel

3 – 15 kropli olejku dodaj do wanny z gorącą wodą i dobrze wymieszaj. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).

Masaż

15 – 30 kropel olejku dodaj do 50 ml oleju bazowego (np. kokosowego) i wymieszaj. Olej możesz nieco podgrzać. Zastosuj do odprężającego masażu całego ciała.

Inne

  • szybkie, naturalne perfumy: wymieszaj 1-2 krople olejku z łyżeczką oleju kokosowego i wetrzyj w szyję oraz nadgarstki
  • odżywka do włosów: 1-2 krople olejku wymieszaj z 1-2 łyżkami oleju bazowego i wmasuj w skórę głowy oraz włosy. Po 10 minutach spłucz. Odżywkę możesz też wcierać w same końcówki bez spłukiwania.


SKŁAD

Olejek ylang-ylang (Cananga odorata var. genuina) 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


DOBRZE ŁĄCZY SIĘ Z


Jaśmin, lawenda, paczuli, drzewo sandałowe, bergamotka, neroli, pomarańcza słodka, grejpfrut, werbena hiszpańska, trawa cytrynowa, drzewo różane i inne zapachy kwiatowe, drzewne oraz cytrusowe.


OSTRZEŻENIA


Stosowany w zbyt dużym stężeniu może powodować mdłości i bóle głowy, dlatego zaleca się aplikowanie olejku w dużych rozcieńczeniach. Należy unikać kontaktu z oczami, uszami wewnętrznymi i wrażliwymi obszarami ciała. Kobiety karmiące oraz w ciąży, przed użyciem olejku powinny skonsultować to z lekarzem. Olejek trzymać poza zasięgiem dzieci.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Jagodlin wonny (Cananga odorata) należy do rodziny flaszowcowatych – Annonaceae. Występuje w Azji Południowo-Wschodniej, Indiach, na Madagaskarze, w Australii i na Wyspach Pacyfiku. Jego naturalnym środowiskiem są lasy tropikalne. Drzewo to rośnie szybko i dorasta do 12 m wysokości. Jego pień jest równy, okrągły, a kora jasno- i ciemnoszara, gładka. Liście o długości 9 – 23 cm są pierzasto złożone z mniejszych liści o wydłużonym, owalnym kształcie i karbowanych brzegach. Kwiaty zwisające, okazałe, jasnożółte i mocno pachnące. Zebrane są w grona lub wierzchotki. Płatki korony są cienkie i długie, sięgają 4-9 cm. Kwiaty zapylane są przez chrząszcze. Owocami jagodlinu są czarne owoce zbiorowe zawierające od 2 do 12 nasion. Są istotnym pożywieniem dla ptaków [2, 3].


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Madagaskar
  • Metoda pozyskiwania destylacja z parą wodną
  • Użyta część rośliny kwiaty
  • Kolor przejrzysty, bladożółty
  • Intensywność zapachu egzotyczny, słodko – kwiatowy, przypominający jaśmin
  • Główne składniki *α-farnezen 24.5%, benzoesan benzylu 5.8%
  • Konsystencja rzadka


BADANIA LABORATORYJNE

Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.

Do produktu olejek ylang – ylang dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Specyfikację jakościową
  • Certyfikat analizy
  • Listę alergenów
  • IFRA
  • Kartę charakterystyki (SDS)

W takim przypadku prosimy o kontakt poprzez “Zapytaj o produkt”.


BIBLIOGRAFIA


1. https://www.aromaweb.com
2. https://en.wikipedia.org
3. https://pl.wikipedia.org
4. Aromaterapia i inne terapie naturalne. Wyd. Rea. 2006
5. Traditional Uses, Phytochemistry, and Bioactivities of Cananga odorata (Ylang-Ylang). https://www.ncbi.nlm.nih.gov
6. Modulation of cognitive performance and mood by aromas of peppermint and ylang-ylang. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
7. Relaxing effect of ylang ylang oil on humans after transdermal absorption. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
8. Effects of Ylang-Ylang aroma on blood pressure and heart rate in healthy men. https://www.ncbi.nlm.nih.gov

***

Kraj pochodzenia: Madagaskar
Aromat: kwiatowy, owocowy, świeży
Nuta zapachowa: Nuta serca, Nuta bazy
Zastosowanie: Masaż, Do kąpieli, Do kremów, balsamów, Inhalacje, Do kominków, Pielęgnacja włosów, Pielęgnacja ciała, Wsparcie libido, Odprężenie i nastrój, Po ukąszeniach owadów
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji, Nie stosować u małych dzieci, Do użytku zewnętrznego, Stosować rozcieńczony, Unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Danuta, W dniu: 01.08.2019

    Kocham ten zapach :)

  • Ocena: (5/5)

    Maja M., W dniu: 24.07.2019

    Piekny zapach, uspokaja.

  • Ocena: (5/5)

    Tomek, W dniu: 10.07.2019

    Świetny olejek, bardzo zmysłowy w połączeniu z innymi doskonale relaksuje, uśmierza ból głowy..

  • Ocena: (5/5)

    Katarzyna P., W dniu: 04.03.2019

    Dobra jakość

  • Ocena: (5/5)

    mariusz r., W dniu: 16.02.2019

    polecam !!!

  • Ocena: (5/5)

    mariusz r., W dniu: 16.02.2019

    polecam !!!

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK