• Olejek Ylang Ylang 100% Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Olejek Ylang Ylang 100% Nanga
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Cananga odorata var genuina

Olejek Ylang Ylang 100% Nanga

  • W magazynie: 80 sztuk
    17,05
    W magazynie: 80 sztuk
    17,05
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek Ylang Ylang 100% Nanga

Naturalny olejek eteryczny ylang – ylang otrzymywany jest z żółtych, bądź różowych kwiatów tropikalnego drzewa z gatunku jagodlin wonny (Cananga odorata var genuina), z czego najbardziej cenne pod kątem olejku są kwiaty żółte. Roślina ta należy do tej samej rodziny botanicznej, co drzewo, z którego kwiatów pozyskiwany jest olejek eteryczny Cananga. Jagodlin wonny, zwany też “drzewem perfumowym”, tradycyjnie stosowany jest w leczeniu malarii, dolegliwości żołądkowych, czy reumatyzmu.

Olejek eteryczny ylang – ylang, używany w aromaterapii, pomaga walczyć z depresją (także poporodową), bezsennością, stanami lękowymi, a także z nadciśnieniem. Kąpiele i masaże z dodatkiem tego olejku wspomogą pielęgnację skóry, nawet tej przesuszonej i dotkniętej egzemą. Tradycyjnie używany w masażu jest w połączeniu z olejem kokosowym, co daje niesamowitą, egzotyczną woń. Słodki, kwiatowy zapach, rozpylony w powietrzu poprawi nastrój i ukoi nerwy po stresującym dniu.


WŁAŚCIWOŚCI

  • Antyseptyczny
  • Antyoksydacyjny
  • Przeciwgrzybiczy
  • Afrodyzyjny
  • Poprawiający nastrój
  • Wspomagający pielęgnację i leczenie chorób skóry (egzema…)
  • Poprawiający kondycję włosów
  • Uspokajający
  • Łagodzący ukąszenia owadów
  • Obniżający ciśnienie


ZASTOSOWANIE

  • Kąpiele pielęgnacyjne i uspokajające o egzotycznym zapachu
  • Masaże poprawiające nastrój
  • Pielęgnacja skóry i włosów
  • Jako naturalny, kwiatowy perfum
  • Aromatyzacja i odkażanie powietrza
  • Inhalacje antyseptyczne


SPOSÓB UŻYCIA

  • Kąpiel – dodać kilka kropel (2 – 4) olejku do porcji soli Epsom, a następnie dodaj do kąpieli
  • Inhalacja – 1-2 krople olejku dodać do miski z gorącą wodą, wdychać pod przykryciem z ręcznika, przy zamkniętych oczach
  • Masaż – 1-2 krople olejku dodać do oleju bazowego, wmasować w skórę (dla lepszego efektu antydepresyjnego oraz zapachowego – można zmieszać z olejkiem lawendowym)
  • Parownik aromaterapeutyczny – do wody w parowniku dodać kilka kropli olejku
  • Dodatek do kosmetyków – do jednorazowej porcji ulubionego kosmetyku, dodać 1-2 krople olejku i wmasować w skórę
  • Odżywka do włosów – rozpuścić 1-2 krople olejku w oleju bazowym (np. kokosowym, jojoba) i wmasować w skalp
  • Wcieranie – do łyżeczki oleju kokosowego dodać 1-2 krople olejku i wetrzeć w kark i nadgarstki (dla poprawienia nastroju, ukojenia nerwów lub jako naturalny perfum)


DOBRZE ŁĄCZY SIĘ Z

Jaśminowym, lawendowym, paczuli, z drzewa sandałowego, bergamotką, neroli i innymi olejkami cytrusowymi.


OSTRZEŻENIA

Stosowany w zbyt dużym stężeniu może powodować mdłości i bóle głowy, dlatego zaleca się aplikowanie olejku w dużych rozcieńczeniach. Należy unikać kontaktu z oczami, uszami wewnętrznymi i wrażliwymi obszarami ciała. Kobiety karmiące oraz w ciąży, przed użyciem olejku powinny skonsultować to z lekarzem. Olejek trzymać poza zasięgiem dzieci.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia Madagaskar
  • Metoda pozyskiwania destylacja z parą wodną
  • Użyta część rośliny kwiaty
  • Kolor przejrzysty, bladożółty
  • Intensywność zapachu egzotyczny, słodko – kwiatowy, przypominający jaśmin
  • Główne składniki α-farnezen 24.5%, benzoesan benzylu 5.8%
  • Konsystencja rzadka


BADANIA LABORATORYJNE

Jakość oferowanych przez nas olejków jest dla nas bardzo ważna.

Do produktu olejek ylang – ylang dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Specyfikację jakościową
  • Certyfikat analizy
  • Listę alergenów
  • IFRA
  • Kartę charakterystyki (SDS)

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail


BIBLIOGRAFIA


1. C. Walters, Aromaterapia – ilustrowany przewodnik, Wydawnictwo Könemann, Köln 2001
2. B. Hlava, F. Starý, Rośliny kosmetyczne, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 1984
3. I. Konopacka-Brud, W.S. Brud, Aromaterapia dla każdego, Studio Astropsychologii 2002
4. http://rozanski.li
5. Loh Teng Hern Tan, Learn Han Lee, Wai Fong Yin, Chim Kei Chan, Habsah Abdul Kadir, Kok Gan Chan, Bey Hing Goh, Traditional Uses, Phytochemistry, and Bioactivities of Cananga odorata(Ylang-Ylang), Evid Based Complement Alternat Med. 2015; 2015: 896314

***

Kraj pochodzenia: Madagaskar
Aromat: kwiatowy, owocowy, świeży
Nuta zapachowa: Nuta serca, Nuta bazy
Choroba: Grzybica skóry i paznokci, Egzema, Nadciśnienie, Niedociśnienie, Depresja
Zastosowanie: Masaż, Do kąpieli, Do kremów, balsamów, Inhalacje, Do kominków, Pielęgnacja włosów, Pielęgnacja ciała, Wsparcie libido, Odprężenie i nastrój, Po ukąszeniach owadów
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji, Nie stosować u małych dzieci, Do użytku zewnętrznego, Stosować rozcieńczony, Unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Katarzyna P., W dniu: 04.03.2019

    Dobra jakość

  • Ocena: (5/5)

    mariusz r., W dniu: 16.02.2019

    polecam !!!

  • Ocena: (5/5)

    mariusz r., W dniu: 16.02.2019

    polecam !!!

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK