Olejek z dziurawca eteryczny 100% Nanga

Rzadko spotykany olejek o ziołowym zapachu. Działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Łagodzi podrażnienia skóry i regeneruje ją.

    • ; 0 1;
  • W magazynie: 127 sztuk
    74,46
    W magazynie: 127 sztuk
    74,46
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta Polska).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Olejek z dziurawca 100% eteryczny Nanga (Hypericum perforatum)

Olejek eteryczny pozyskiwany jest z ziela dziurawca zwyczajnego (Hypericum perforatum) podczas destylacji z parą wodną. Jest to roślina posiadająca długą historię w ziołolecznictwie, również na terenie Polski. Olejki eteryczne otrzymane z dziurawca zwyczajnego są bogatym źródłem monoterpenów, seskwiterpenów i ich utlenionych pochodnych, jednakże profile chemiczne olejków mocno różnią się między sobą – zależy to od rodzaju gleby, na której rośnie surowiec, pogody oraz szerokości geograficznej.

Olejek posiada bladożółtą barwę oraz ziołowy, charakterystyczny dla dziurawca aromat. Jest antyseptyczny, a stosowany miejscowo na skórę łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie się ran. Warto dodawać go do kąpieli oraz masażu – takie zabiegi są szczególnie przydatne w terapii kontuzji sportowych i przemęczenia mięśni. Rozpylany w powietrzu dezynfekuje je – warto zatem używać go, gdy domownicy są chorzy.


WŁAŚCIWOŚCI

  • antybakteryjny
  • przeciwgrzybiczy
  • przeciwutleniający
  • przeciwzapalny
  • regenerujący skórę


ZASTOSOWANIE

  • Sprawdza się jako składnik domowych kosmetyków, łagodzi zaczerwienioną i podrażnioną skórę, przyspiesza jej regenerację.
  • Warto traktować nim zadrapania oraz rany, aby przyspieszyć ich gojenie.
  • Ciepłe kompresy z jego dodatkiem koją bóle stawów.
  • Masaż z dodatkiem olejku eterycznego z dziurawca jest szczególnie przydatny w terapii kontuzji sportowych, regeneruje nadwyrężone ścięgna oraz tkanki.
  • Do aromatyzacji pomieszczeń – dezynfekuje powietrze i nadaje mu świeży, ziołowy zapach.


SPOSÓB UŻYCIA

  • Aromatyzacja powietrza – dodaj kilka kropel olejku z dziurawca do wody w dyfuzorze ultradźwiękowym.
  • Masaż (regenerujący i przeciwzapalny) – 15 kropli dodaj do 30 ml oleju bazowego (np. ze słodkich migdałów) i wymieszaj. Tak przygotowany olej do masażu przechowuj w ciemnym szkle, starczy na kilka zabiegów. Działa przeciwbólowo i rozkurczowo.
  • Kąpiel – 4 – 5 kropli rozpuść w łyżce stołowej oleju bazowego, a następnie dodaj do napełnionej wodą wanny. Zanurz się w wodzie na co najmniej 20 minut. Nie używaj środków myjących (najlepiej wziąć prysznic przed kąpielą z olejkami).
  • Dodatek do kosmetyków – dodaj 1 kroplę olejku do jednorazowej porcji kosmetyku i wmasuj w skórę (szczególnie do podrażnionej skóry i drobnych ran).
  • Gorący kompres – do miski z gorącą wodą dodaj 3 – 5 kropli olejku, całość wymieszaj, a następnie zwilż ręcznik lub bawełnianą ścierkę w wodzie, a następnie przyłóż do obolałych stawów.


SKŁAD


Olejek eteryczny z dziurawca 100%. Bez dodatków. Najwyższa jakość!


DOBRZE ŁĄCZY SIĘ Z


Olejkiem hyzopowym, imbirowym, petitgrain oraz innymi olejkami cytrusowymi.


CIEKAWOSTKI


Liście dziurawca wyglądają, jakby miały mnóstwo drobnych dziurek (stąd nazwa rośliny), w rzeczywistości są to małe gruczoły, będące zbiornikami olejku eterycznego. Dziurawiec potocznie nazywany jest także zielem Świętego Jana (ang. St John’s wort) ponieważ zawsze zakwita przed nocą świętojańską, przypadającą na 24 czerwca.


OSTRZEŻENIA


Stosować wyłącznie rozcieńczony. Unikać kontaktu z oczami, uchem wewnętrznym oraz wrażliwymi okolicami. Kobiety karmiące oraz w ciąży przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Tylko do użytku zewnętrznego.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Dziurawiec zwyczajny to bylina występująca naturalnie na terenie całej Europy (jest pospolita w Polsce), północnej Afryki oraz zachodniej Azji. Należy do rodziny dziurawcowatych obejmującej około 500 gatunków. Z całej rodziny dziurawiec (Hypericum L.) to dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum L.) jest najintensywniej badany pod kątem terapeutycznych właściwości. W tradycyjnej medycynie wykorzystuje się go do leczenia stanów lękowych i depresyjnych, bezsenności, a także do opatrywania ran oparzeniowych i innych schorzeń skórnych.


INFORMACJE TECHNICZNE

  • Kraj pochodzenia: Bułgaria
  • Metoda pozyskiwania: destylacja z parą wodną
  • Użyta część rośliny: ziele
  • Kolor: bladożółty
  • Zapach: ziołowy
  • Główne składniki: 2,6-dimetyloheptan 33,91 %, alfa-pinen 17,89 %, sabinen 7,11 %, nonan 2,53 %, mircen 1,22 %, beta-pinen 1,09 %
  • Konsystencja: rzadka


BIBLIOGRAFIA


1. R. Tisserand, R. Young, Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Proffesionals, 2nd edition, 2014
2. S. Price, L. Price, Aromatherapy for health professionals, 3rd edition, Elsevier 2007
3. S. L. Crockett, Essential Oil and Volatile Components of the Genus Hypericum (Hypericaceae), Nat Prod Commun. 2010 Sep; 5(9): 1493-1506:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
4. M. R. Morshedloo, A. Ebadi, F. Maggi, Chemical characterization of the essential oil compositions from Iranian populations of Hypericum perforatum L., Industrial Crops and Products, Volume 76, 15 December 2015, Pages 565-573
5. http://www.czytelniamedyczna.pl
6. https://pl.wikipedia.org
7. https://rozanski.li



Kraj pochodzenia: Bułgaria
Zastosowanie: masaż, bóle , do kąpieli, do kremów, balsamów, do kominków, pielęgnacja ciała, po treningu, rany i otarcia
Ostrzeżenia: do użytku zewnętrznego, stosować rozcieńczony, unikać kontaktu z oczami

Masz pytanie? Napisz do nas

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK