Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Oolong formosa
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Oolong formosa
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Oolong formosa
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Oolong formosa
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Oolong formosa

  • W magazynie: 7 sztuk
    7,20
    W magazynie: 7 sztuk
    7,20
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Herbata Oolong Formosa pochodzi z Tajwanu. „Formosa” to określenie nadane Tajwanowi przez portugalskich odkrywców, oznaczające „piękną wyspę”. Opisuje się nim wszystkie oolongi pochodzące z Tajwanu.

Oferowany przez nas oolong formosa jest oolongiem dość wysokiej oksydacji, stąd jego prażono-orzechowy charakter, liście koloru gorzkiej czekolady i pewne podobieństwo do herbaty czarnej. Spośród innych „ciemnych” oolongów, ten wyróżnia się specyficzną dymnością w smaku i zapachu, która zaciekawi niejednego smakosza.

Tajwan słynie z wyjątkowych oolongów, które stanowią większość produkowanej tam herbaty. Mieszkańcy tej wyspy uwielbiają oolongi i wypijają ogromne ich ilości, dlatego tylko część herbat z tego gatunku trafia tam na eksport. Aby więc zasmakować najlepszych tajwańskich oolongów, trzeba tam pojechać.

Produkcja herbaty na Tajwanie rozpoczęła się w XVIII wieku. Tamtejsze warunki klimatyczne i glebowe są wprost idealne dla krzewów herbacianych, dlatego dziś większość wyspy zajmują plantacje, a jakość produkowanych tam herbat jest nieporównywalnie wysoka. Tajwańskie oolongi uchodzą za najlepsze na świecie.


ZAPARZANIE


Ilość

2 łyżeczki na kubek lub dużą filiżankę (250-300 ml)
1 łyżeczka na małą filiżankę (120 ml)

Temperatura parzenia

około 90°C

Temperatura wody w otwartym czajniku spada do 90°C po około 2 minutach od zagotowania.

Długość parzenia

Pierwsze parzenie powinno trwać 1-1,5 minuty, kolejne 2-3 parzenia należy wydłużyć o 30 sekund, a ostatnie mogą trwać po kilka minut. Oolongi można zalewać około 7 razy.


Smak, aromat i barwa naparu


Pierwsze parzenie powinno być krótkie, 1-minutowe (ew. 1’ 15”). Uzyskany napar jest dość ciemny, złoto-bursztynowy.

Liście wyjęte z naparu wyraźnie pachną tytoniem i dymem oraz typową dla ulongów wysokiej fermentacji orzechową „prażonością”. Orzechowość ta daje się mocniej wyczuć w zapachu samego naparu, który przywołuje na myśl orzechy piniowe oraz mokre, jesienne liście. Smak naparu jest mocny i wyrazisty, drzewny, lekko gorzkawy. W tle nieustannie pojawia się skojarzenie z dymem, popiołem, papierosem.

Kolejne parzenie daje równie mocny napar co pierwsze. Po trzecim parzeniu herbata nabiera miękkości i łagodnieje. Staje się słodsza i nieco kremowa, ale wciąż pozostawia na języku nuty drzewne.

Czwarte parzenie i każde kolejne przynosi napar zupełnie inny niż na początku. Znika zapach popiołu, a na pierwszy plan wyłania się słodka i przyjemna orzechowość. Warto być cierpliwym, aby dotrzeć do tego momentu, chociaż fani mocnych, wyrazistych smaków będą zachwyceni każdym etapem.


SKŁAD

Herbata oolong 100%.

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (3.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (3/5)

    Maksym W., W dniu: 17.03.2016

    Jest to raczej jedna z bardziej poślednich herbat Oolong, ale cena jest za to dość atrakcyjna. Aromat jest całkiem ok, ale smak już nieszczególny. Szkoda że nie ma już w ofercie Oolong Se Chung który był niewiele droższy, ale za to nieporównywalnie lepszy!