Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Oolong K104
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Oolong K104
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Oolong K104

  • W magazynie: 12 sztuk
    9,45
    W magazynie: 12 sztuk
    9,45
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Herbata Oolong K104

Herbata oolong, lub też wulong, nazywana jest w Chinach herbatą turkusową, czyli qing cha i jest tam drugą co do popularności herbatą, zaraz po zielonej. Liście tej herbaty pochodzą z krzewu herbacianego pododmiany wulong/oolong, które uprawiane są w Chinach i na Tajwanie.

Oolong to rodzaj herbaty półfermentowanej, łączący cechy herbaty zielonej i czarnej. Herbata czarna jest w pełni sfermentowana, a zielonej nie poddaje się fermentacji w ogóle. Liście oolong natomiast po osuszeniu i ochłodzeniu zostają poddane fermentacji, którą w pewnym momencie przerywa się, podpiekając listki w wysokiej temperaturze. Następnie są one ciasno zwijane w bryłki lub nitki i prażone w niskiej temperaturze w celu całkowitego wysuszenia. Wszystkie te procesy nadają herbacie oolong zaskakująco bogaty smak i aromat, który w dodatku jest inny dla każdego rodzaju oolonga i zależy od pochodzenia liści oraz od długości ich fermentacji i prażenia.

Liście oolong K104 mają niejednolitą barwę, od jasnozielonej lub nieco żółtawej, poprzez brązowo-zieloną, aż po głęboko ciemnozieloną. Pozwijane są w bryłki o nieregularnym kształcie, dzięki czemu nie łamią się, a po drugim zaparzeniu pięknie się rozwijają, zaskakując swoją objętością.

Oolong K104 to herbata tzw. niższej fermentacji. Można to poznać po charakterystycznej, kwiatowo-owocowej nucie smakowej, a także po wyglądzie rozwiniętych liści, które są jaśniejsze i bardziej zielone, niż liście oolongów poddanych dłuższej, czyli wyższej fermentacji.


ZAPARZANIE


Ilość

1 pełna łyżeczka na kubek lub większą filiżankę (250-300 ml)
1 płaska łyżeczka na mniejszą filiżankę (120 ml)

Temperatura parzenia

85-90°C

Długość parzenia

Pierwsze dwa parzenia: 2-3 minuty, trzecie i czwarte: 3-4 minuty.

Przed zaparzeniem herbaty oolong warto przepłukać krótko liście wrzącą wodą, aby pobudzić je do rozwinięcia się. Liście tej herbaty można parzyć nawet czterokrotnie bez utraty smaku i aromatu.

Parzenie w gaiwanie lub w czajniczku można wykonać innym sposobem. Do gaiwanu (300 ml) należy wsypać 2-3 łyżeczki liści, przepłukać je krótko wrzątkiem, a następnie zalać wodą o temperaturze około 90°C na 1-1,5 minuty. Kolejne parzenia są bardzo krótkie, wynoszą 20-30 sekund i należy stopniowo je wydłużać, najpierw o 10 sekund, a potem nieco dłużej. W ten sposób oolong może być parzony nawet kilkanaście razy.


SMAK I AROMAT


Pierwsze zaparzenie tej herbaty daje napar o jasnej, słomkowej barwie i wyraźnym, trawiastym zapachu. Smak naparu zachwyca głębią i złożonością. Można w nim wyczuć prażone orzechy i łagodną, liściastą nutę goryczy, która nie przytłacza pozostałych smaków. Pod spodem można wyczuć ledwie dostrzegalny, słodki posmak.

Napar po drugim zaparzeniu jest złoto-zielony. Jego zapach staje się bogatszy i pozwala wyczuć nuty kwiatowe lub nawet lekko miodowe połączone z aromatem prażenia. Smak jest bardziej owocowy i słodkawy, a gorycz łagodnieje.

Smak naparu po trzecim i czwartym zaparzeniu jest delikatniejszy, miękki i doskonale zrównoważony. Goryczka ustępuje miejsca nutom słodkim i kwaskowatym, które przywodzą na myśl smak owoców. W zapachu wciąż czuć kwiaty, a barwa naparu nie blednie.


SKŁAD

Herbata oolong 100%.

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    test T., W dniu: 03.10.2018

    Polecam