Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
  • Oolong Se Chung
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Oolong Se Chung
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Oolong Se Chung
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Oolong Se Chung

  • W magazynie: 42 sztuk
    7,90
    W magazynie: 42 sztuk
    7,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Herbata Oolong Se Chung

Nazywana jest również se zhong. Pochodzi z prowincji Fujian, leżącej na południowym wschodzie Chin.

Oolongi to herbaty półfermentowane, dlatego nie zalicza się ich ani do herbat zielonych, ani czarnych, ani czerwonych. W Chinach nazywane są herbatami niebieskimi lub turkusowymi. Liście przeznaczone na herbatę oolong pochodzą z pododmiany krzewu Camelia sinensis o nazwie oolong, który uprawiany jest w chińskich prowincjach Fujian i Guangdong oraz na Tajwanie.

Produkcja oolongów łączy w sobie etapy wytwarzania czarnej i zielonej herbaty. Świeżo zebrane liście poddaje się najpierw więdnięciu na słońcu, a następnie pozostawia w bambusowych koszach do krótkiej fermentacji. Liście sprawdza się co 1-2 godziny i podrzuca, aby tlen docierał do liści równomiernie. W odpowiednim momencie przerywa się fermentację za pomocą prażenia liści w wysokiej temperaturze. Liście są potem zwijane lub formowane w bryłki, a na końcu suszone.

Od długości fermentacji zależy rodzaj oolonga oraz jego smak. Krótko fermentowane oolongi są zbliżone aromatem do herbaty zielonej, bardziej kwiatowo-owocowe w smaku. Oolongi dłuższej, tzw. wyższej fermentacji mają „gęstszy” smak, w którym wyraźnie czuć aromat prażenia i nuty drzewne. Oferowany przez nas oolong se chung należy do oolongów wyższej fermentacji. Można to rozpoznać nie tylko po smaku i aromacie, ale także po wyglądzie zaparzonych liści, których powierzchnia jest bardzo ciemna, w przeciwieństwie do liści oolongów niższej fermentacji, których liście są jaśniejsze i bardziej zielone.


ZAPARZANIE


Ilość

1 pełna łyżeczka na kubek lub większą filiżankę (250-350 ml)
niecała łyżeczka na mniejszą filiżankę (120 ml)

Temperatura parzenia

85-90°C

Długość parzenia

Pierwsze dwa parzenia: 1-2 minuty, trzecie i czwarte: 3-4 minuty, kolejne coraz dłuższe. Liście można zalewać 7 razy.

Jeśli chcesz zintensyfikować smak naparu, dodaj więcej liści, ale nie wydłużaj czasu parzenia, gdyż wydobędzie to z herbaty nieprzyjemną gorycz.

Przed zaparzeniem herbaty oolong warto przepłukać krótko liście wrzącą wodą, aby pobudzić je do rozwinięcia się.


Smak i aromat


Pierwsze zalanie tej herbaty natychmiast wyzwala z liści zapach prażonych migdałów lub pieczonego chleba. Smak naparu jest przyjemnie orzechowy, mało cierpki, a po przestygnięciu nieco słodkawy. Kolor naparu jest bursztynowy.

Kolejne zaparzenie pogłębia smak i zapach naparu, w którym obok aromatu prażenia pojawia się zapach trawnika po deszczu i ciężkie, drzewne nuty.

Napar po trzecim zaparzeniu nie traci na intensywności. Smak pozostaje głęboki i doskonale zrównoważony. Czwarte i piąte zaparzenie daje napar wciąż zaskakująco wyrazisty. Jego kolor nie blednie, podobnie jak smak i zapach. Dopiero ostatnie dwa zaparzenia są nieco łagodniejsze. Warto do nich dotrzeć, aby poczuć miękkość i subtelność, jaką pozostawiają ostatnie nuty tej „ciężkiej” herbaty na języku.


SKŁAD

Herbata oolong 100%.

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Patrycja M., W dniu: 19.09.2018

    bardzo delikatna herbata. przyjemna