• Triphala - mieszanka ayurvedyjska
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Triphala - mieszanka ayurvedyjska
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Triphala - mieszanka ayurvedyjska
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Triphala - mieszanka ayurvedyjska

To tradycyjna, indyjska mieszanka, która pobudza procesy detoksykacyjne, reguluje pracę jelit i odżywia mikroflorę jelitową.

    • ; 1
    • ; 0 1;
  • W magazynie: 0 sztuk
    19,32
    W magazynie: 0 sztuk
    19,32
    W magazynie: 0 sztuk
    119,45
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Triphala w proszku, czyli triphala churna

Triphala oznacza dosłownie „trzy owoce”. Jest to słynna, ajurwedyjska mieszanka ziołowa, w której skład wchodzą: amla (Emblica officinalis), bhibitaki (Terminalia bellerica) i haritaki (Terminalia chebula). Główną korzyścią z jej stosowania jest regularna praca jelit oraz ich doskonała kondycja. Triphala wpływa też pośrednio na poziom glukozy i cholesterolu we krwi.

Mówiąc językiem Ajurwedy, triphala równoważy wszystkie dosze, których są trzy: vata, pitta i kapha. Każdą doszę reprezentuje szeroki zbiór cech psychofizycznych i te cechy, które w nas dominują, warunkują naszą doszę. Przykładowymi cechami w tym temacie są np. budowa ciała, przemiana materii, odczuwanie ciepła i zimna, struktura włosów, poziom energii czy sposób radzenia sobie z emocjami (impulsywność/opanowanie). Nasza natura składa się zatem z doszy dominującej i w mniejszym stopniu z dwóch pozostałych. Według Ajurwedy, aby utrzymać dobre zdrowie i samopoczucie, należy dążyć do tego, aby wzmocnić dosze niedominujące i złagodzić tę dominującą. Wpływa na to przede wszystkim styl życia, czyli sposób odżywiania, aktywność fizyczna, podejście do pracy i odpoczynek. Ogromny udział w równoważeniu dosz mają także określone zioła oraz ich mieszanki, takie właśnie jak triphala.

Triphalę skomponowano w Indiach około 1000 lat temu. Mieszanka ta szybko zajęła istotne miejsce w medycynie ajurwedyjskiej, według której dobra kondycja jelit jest fundamentem zdrowia całego organizmu. Do podobnych wniosków doszła także medycyna współczesna, odnajdując korelacje pomiędzy stanem jelit i obecnej w nich mikrobioty a wieloma aspektami ludzkiego zdrowia. Jak się okazuje, dysbioza, czyli zaburzenie równowagi mikroflory jelitowej, może prowadzić nie tylko do zaparć, wzdęć i pogorszenia trawienia, ale też do osłabienia odporności, obniżenia nastroju, zmniejszonego wchłaniania składników odżywczych z pożywienia, pojawienia się alergii i nietolerancji pokarmowych oraz rozwoju stanów zapalnych, np. w stawach. Trzeba tutaj dodać, że triphala nie tylko dba o prawidłową pracę jelit, ale też odżywia obecną w nich korzystną mikroflorę, będąc tzw. prebiotykiem.


TRIPHALADZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Najważniejszym narządem, na który oddziałuje triphala, są jelita. Triphala delikatnie pobudza ich perystaltykę, przyczyniając się do regularnych wypróżnień, ale nie powoduje jednocześnie „rozleniwienia” jelit, tak jak środki przeczyszczające.
  • Co więcej, triphala sprzyja regeneracji błony śluzowej, która wyścieła jelito cienkie i grube oraz żołądek. Pomaga zatem uszczelnić jelita i wspomaga gojenie się wrzodów żołądka i dwunastnicy.
  • Składniki triphali dostarczają solidnej porcji błonnika, dlatego triphala pobudza rozwój korzystnej mikroflory jelitowej, od której zależy dobra kondycja jelit. Warto pamiętać też, że mikroflora jelitowa wpływa pośrednio na odporność i nastrój.
  • Triphala włączona do codziennej diety osób dotkniętych IBS (ang. irritable bowel syndrome, czyli zespół jelita drażliwego) wyraźnie poprawia funkcjonowanie jelit.
  • Triphala jako bogate źródło błonnika pokarmowego pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy i cholesterolu we krwi.

[1, 2, 3]


ZASTOSOWANIE

  • zdrowie jelit
  • prawidłowy cukier i cholesterol
  • mocna odporność
  • dobry nastrój

SKŁAD


Owoce amla (Emblica officinalis), bhibitaki (Terminalia bellerica) i haritaki (Terminalia chebula) zmielone i połączone w równych proporcjach. Bez dodatków i wypełniaczy. Najwyższa jakość!


DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Przez pierwsze 3 miesiące zaleca się stosowanie od pół do jednej płaskiej łyżeczki triphali (2-4 g) 2 razy dziennie: rano i wieczorem na pół godziny przed posiłkiem. Proszek należy wymieszać z niewielką ilością wody i całość wypić. Po 3 miesiącach dawkę można zmniejszyć do ¼-½ łyżeczki (1-2 g) stosowanej 2 razy dziennie j.w.


PRZECIWWSKAZANIA


Wystąpienie nadwrażliwości, ciąża, karmienie piersią, choroby jelit wymagające ograniczenia podaży błonnika w diecie.


ŹRÓDŁA


1. Therapeutic Uses of Triphala in Ayurvedic Medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. Immunomodulatory Effects of Triphala and its Individual Constituents: A Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
3. Triphala: current applications and new perspectives on the treatment of functional gastrointestinal disorders. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
4. Mikrobiota. https://dietalive.pl



Część rośliny: owoc
Tradycyjna medycyna: Ayurveda
Kraj pochodzenia: Indie
Smak: gorzki
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Zdrowe serce, Trawienie, Sprawne krążenie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Zastosowanie: oczyszczanie organizmu
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji, bezpieczny dla starszych dzieci

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Agnieszka W., W dniu: 30.11.2022

    Skuteczna. Szczerze polecam!

  • Ocena: (5/5)

    Tomasz P., W dniu: 30.11.2022

    Nie poczułem jakiegoś pozytywnego wpływu na mój organizm.

  • Ocena: (5/5)

    Mirosław, W dniu: 01.03.2022

    Świetna mieszanka!

  • Ocena: (5/5)

    Jolanta M., W dniu: 26.07.2021

    Wreszcie , po pół roku trafiłam na zioła które pomagają w Zespole jelita drażliwego. Po kilku dniach delikatnego dawkowania, moje przelewania w jelitach znacząco się zmniejszyły. Polecam zestaw tych ziół.

  • Ocena: (5/5)

    Adriana M., W dniu: 06.12.2020

    Produkt działa, polecam dla osób z zaburzeniami gastrologicznymi.

  • Ocena: (5/5)

    andrzej w., W dniu: 10.11.2020

    polecam serdecznie; b.wygodna forma - proszek; smak kwaskowy

  • Ocena: (5/5)

    Weronika K., W dniu: 18.09.2020

    Polecam gorąco :)

  • Ocena: (5/5)

    Agnes, W dniu: 15.07.2020

    rzeczywiście działa zdrowotnie. Mieszanka godna polecenia

  • Ocena: (5/5)

    Wojciech W., W dniu: 25.10.2019

    Dla mnie ma smak neutralny, wiec nie ma problemu z jej przyjmowaniem. Działanie pozytywne- wielokierunkowe. Podstawowa mieszanka prozdrowotna. Polecam.

  • Ocena: (5/5)

    EDYTA K., W dniu: 26.07.2019

    Bardzo smaczna herbatka, jeśli będzie działać tak jak smakuje - to super. Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Joanna W., W dniu: 11.04.2018

    Mieszanka jest bardzo gorzka, ale z miodem zdecydowanie nadaje się do wypicia. stosuje ją przed snem i jestem zadowolona z efektów.

  • Ocena: (5/5)

    Anna A., W dniu: 29.07.2016

    super

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK