Opinie klientów
-
Ocena: (5/5)
Jadwiga H., W dniu: 23.02.2019
ok
Komosa ryżowa, quinoa – to kasza uprawiana w peruwiańskich Andach. Najczęściej spotykane ziarno ma kolor biały, rzadziej spotykane są czerwone i czarne. Quinoa (wym. kinła) jest doskonałym źródłem energii i składników odżywczych. Zapewnia długotrwałą sytość i stanowi cenne źródło białka w diecie wegańskiej.
Odznacza się wysoką wartością odżywczą.
Komosa ryżowa wyróżnia się, jak na kaszę, wysoką zawartością białka o cennym składzie aminokwasowym. 100 g komosy dostarcza ponadto 7 g błonnika, a także znaczną ilość kwasu foliowego (46% RDA*), witaminy B1 (24% RDA), B6 (24% RDA), manganu (102% RDA), magnezu (49% RDA), miedzi (30% RDA) i żelaza (25% RDA).
Quinoa jest bardzo bogata w antyoksydanty, szczególnie w kwercetynę i kemferol, należące do flawonoidów.
*RDA – (Recommended Daily Value) zalecane dzienne spożycie.
Indeks glikemiczny ugotowanej komosy wynosi 53, co zalicza ją do produktów o niskim IG. W związku z tym może być spożywana przez osoby chore na cukrzycę, a także z nieprawidłowym poziomem glukozy we krwi oraz odchudzające się.
Węglowodany zawarte w komosie ryżowej to prawie wyłącznie węglowodany złożone, co sprawia, że komosa jest bardzo sycąca i zapewnia energię na długi czas.
Może być spożywana przez osoby z alergią na gluten.
Wartość energetyczna | 378 kcal – 1596 kJ / 100g |
Tłuszcz | 6,8g |
Węglowodany | 64,6g |
– w tym cukry | 2,8g |
Białko | 14,7g |
Sól | 0,21g |
Właściwości prozdrowotne
Działanie przeciwzapalne komosy ryżowej wykazano w badaniach na szczurach. Codzienne spożywanie komosy sprawiło, że stan zapalny wywołany w tkance tłuszczowej i w ścianie przewodu pokarmowego zwierząt obniżył się.
Lista składników o działaniu przeciwzapalnym zawartych w kaszy quinoa jest bardzo długa. Są na niej kwasy fenolowe, cała rodzina związków należących do tokoferoli, arabiniany i ramnogalakturany, które są polisacharydami występującymi w ścianie komórkowej, a także saponiny.
Przygotowanie kaszy quinoa jest bardzo proste. Należy ją najpierw wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie wsypać do garnka i zagotować (1 szklanka kaszy na niecałe 2 szklanki wody). Gotować przez 2 minuty, a następnie wyłączyć gaz i pozostawić kaszę do napęcznienia (około 30 min). W czasie gotowania można (ale nie trzeba) lekko posolić. Gdy będzie gotowa, można dodać odrobinę masła lub oleju.
Można ją jeść samodzielnie, albo wykorzystać do dań śniadaniowych, do nadziewania warzyw, do risotto, zup lub jako dodatek do obiadu i sosów. Jest doskonała na słodko i na słono.
1. http://www.whfoods.com
2. http://wholegrainscouncil.org
3. http://nutritiondata.self.com
4. http://www.olgasmile.com
***
Część rośliny: | nasiona, orzechy |
---|---|
Sposób zbioru: | Z upraw konwencjonalnych |
Tradycyjna medycyna: | Amazonia |
Kraj pochodzenia: | Peru |
Zastosowanie: | Odchudzanie, Energia |
Ocena: (5/5)
ok