Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK
Chenopodium quinoa

Quinoa biała (Komosa ryżowa) Nanga

  • W magazynie: 0 sztuk
    23,90 19,12
    W magazynie: 0 sztuk
    23,90 19,12
    W magazynie: 0 sztuk
    42,50 34,00
  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Komosa ryżowa, quinoa – to kasza uprawiana w peruwiańskich Andach. Najczęściej spotykane ziarno ma kolor biały, rzadziej spotykane są czerwone i czarne. Quinoa (wym. kinła) jest doskonałym źródłem energii i składników odżywczych. Zapewnia długotrwałą sytość i stanowi cenne źródło białka w diecie wegańskiej.

Może być spożywana przez osoby z alergią na gluten.
100 g ziaren zawiera 368 kcal
14 g białka,
1 g tłuszczu
64 g węglowodanów


SKŁAD

Odznacza się wysoką wartością odżywczą.

Komosa ryżowa wyróżnia się, jak na kaszę, wysoką zawartością białka o cennym składzie aminokwasowym. 100 g komosy dostarcza ponadto 7 g błonnika, a także znaczną ilość kwasu foliowego (46% RDA*), witaminy B1 (24% RDA), B6 (24% RDA), manganu (102% RDA), magnezu (49% RDA), miedzi (30% RDA) i żelaza (25% RDA).
Quinoa jest bardzo bogata w antyoksydanty, szczególnie w kwercetynę i kemferol, należące do flawonoidów.
*RDA – (Recommended Daily Value) zalecane dzienne spożycie.
Indeks glikemiczny ugotowanej komosy wynosi 53, co zalicza ją do produktów o niskim IG. W związku z tym może być spożywana przez osoby chore na cukrzycę, a także z nieprawidłowym poziomem glukozy we krwi oraz odchudzające się.

Węglowodany zawarte w komosie ryżowej to prawie wyłącznie węglowodany złożone, co sprawia, że komosa jest bardzo sycąca i zapewnia energię na długi czas.

Nie zawiera glutenu.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Posiada potencjalne właściwości przeciwzapalne

Działanie przeciwzapalne komosy ryżowej wykazano w badaniach na szczurach. Codzienne spożywanie komosy sprawiło, że stan zapalny wywołany w tkance tłuszczowej i w ścianie przewodu pokarmowego zwierząt obniżył się.
Lista składników o działaniu przeciwzapalnym zawartych w kaszy quinoa jest bardzo długa. Są na niej kwasy fenolowe, cała rodzina związków należących do tokoferoli, arabiniany i ramnogalakturany, które są polisacharydami występującymi w ścianie komórkowej, a także saponiny.


SPOSÓB UŻYCIA

Przygotowanie kaszy quinoa jest bardzo proste. Należy ją najpierw wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie wsypać do garnka i zagotować (1 szklanka kaszy na niecałe 2 szklanki wody). Gotować przez 2 minuty, a następnie wyłączyć gaz i pozostawić kaszę do napęcznienia (około 30 min). W czasie gotowania można (ale nie trzeba) lekko posolić. Gdy będzie gotowa, można dodać odrobinę masła lub oleju.
Można ją jeść samodzielnie, albo wykorzystać do dań śniadaniowych, do nadziewania warzyw, do risotto, zup lub jako dodatek do obiadu i sosów. Jest doskonała na słodko i na słono.


BIBLIOGRAFIA


1. http://www.whfoods.com
2. http://wholegrainscouncil.org
3. http://nutritiondata.self.com
4. http://www.olgasmile.com

***

Część rośliny: nasiona, orzechy
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Amazonia
Kraj pochodzenia: Peru
Zastosowanie: Odchudzanie, Energia

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Jadwiga H., W dniu: 23.02.2019

    ok