• Stosujemy siemię lniane - Siegfried Gursche
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Stosujemy siemię lniane - Siegfried Gursche

  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Produkt chwilowo niedostępny.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Wprowadzenie do książki

Stosujemy siemię lniane Nasiona lnu odznaczają się bardzo dobrymi właściwościami odżywczymi oraz nadzwyczaj korzystnym działaniem zdrowotnym. Ta roślina, uprawiana już w starożytności, stosunkowo od niedawna jest znana w Ameryce Północnej i dopiero ostatnio została doceniona przez żywieniowców, dietetyków i lekarzy leczących metodami naturalnymi. Wzbudziła uwagę nawet w kręgach medycznych jako „nutraceutyk” – roślina obfitująca w wartości zarówno żywieniowe, jak i farmaceutyczne. Empiryczne świadectwa, które od tysięcy lat wskazywały na lecznicze działanie nasion lnu, zostały potwierdzone w trakcie badań klinicznych prowadzonych w ośrodkach uniwersyteckich i szpitalnych na całym świecie. University of Toronto opublikował rezultaty badań przeprowadzonych przez doktora Stephena Cunnane’‘a, który wykazał, że len zapobiega rozwojowi nowych komórek rakowych i obniża poziom cholesterolu we krwi. Podczas niedawnego kongresu dotyczącego biologii eksperymentalnej Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków wyraziła się z aprobatą na temat nasion lnu, stwierdzając, że ich spożywanie zapobiega wielu chorobom. Niewątpliwie len ma przed sobą obiecującą przyszłość i znajdzie właściwe miejsce w odżywaniu człowieka ze względu na swe lecznicze i odżywcze właściwości. Każdy odniesie korzyść z włączenia siemienia lnianego do swej codziennej diety, a zwłaszcza osoby cierpiące na zaparcia, problemy trawienne, nadciśnienie, podwyższony poziom cholesterolu, choroby układu krążenia i choroby zwyrodnieniowe. Siemię lniane jako niedrogi produkt spożywczy może służyć jako dodatek do codziennych posiłków nawet dla oszczędnych konsumentów.

Zdolność siemienia lnianego do wchłaniania dużej ilości wody i wydzielania gęstej, kleistej substancji sprawia, że od tysięcy lat stanowi ono skuteczny środek, przynoszący ulgę ludziom cierpiącym na rozmaite dolegliwości układu trawiennego, zatory jelitowe i zaparcia. Kleik lniany jest doskonałym lekarstwem na wrzody żołądka, ponieważ pokrywa warstwą ochronną miejsca zapalne, chroniąc je przed kwasami trawiennymi. Zasadotwórcze działanie siemienia lnianego przynosi także ulgę osobom cierpiącym na zgagę. Siemię powinno się też stosować przy wszelkiego rodzaju zabiegach oczyszczających, aby odbudować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Fantastyczne właściwości ziaren lnu są niezliczone. Niektóre z pewnością są zapewne dobrze znane, inne mogą okazać się czymś zupełnie nowym. Mimo że wiele faktów dotyczących zastosowania lnu nie jest już żadną tajemnicą, to jednak istnieje cały szereg innych – nieznanych jeszcze – wartości zdrowotnych.

____________________

Liczba stron 62
Wymiary 160×230
Oprawa Miękka
ISBN 978-83-62103-36-2
Rok wydania 2013

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK