• Kakao Criollo Bio suszone
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kakao Criollo Bio suszone
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kakao Criollo Bio suszone
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Kakao Criollo Bio suszone
    rotator-prawo
    rotator-lewo

Kakao Criollo Bio suszone

Najlepsza odmiana kakao w wersji suszonej to istna skarbnica związków odżywczych i bioaktywnych!

    • ; 1
    • ; 0 1;
  • W magazynie: 169 sztuk
    37,44
    W magazynie: 169 sztuk
    37,44
    W magazynie: 35 sztuk
    112,31
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Kakao – napój bogów. Tak nazywają je mieszkańcy Ameryki Łacińskiej, ojczyzny kakaowca. Nie sposób się z nimi nie zgodzić, znając wartości odżywcze i działanie tego fantastycznego napoju. Kakao obfituje w magnez, antyoksydanty i związki bioaktywne, które pozytywnie wpływają na nastrój i dodają energii.

W surowych ziarnach kakaowca znajduje się aż 380 znanych nauce związków chemicznych, a kilka z nich wykazuje działanie psychoaktywne. W stanie surowym ziarna kakao są niejadalne, ponieważ taka ilość polifenoli czyni je wybitnie gorzkimi i niemożliwymi do zjedzenia. Z tego powodu ziarna poddaje się obróbce termicznej, co zmniejsza zawartość polifenoli do 10% i sprawia, że da się je zjeść albo wykorzystać do dalszej obróbki.

Criollo to najwyżej ceniona, a zarazem najrzadsza odmiana ziaren kakaowca. Ziarna te charakteryzują się pełnym smakiem i bogatym aromatem. Stosowane są do produkcji najznakomitszych wyrobów czekoladowych.

Kakao “suszone” – o co chodzi?

Nazwę tę nadaliśmy ziarnom, które zostały wysuszone w nieco wyższej temperaturze niż ziarna surowe, ale nie zostały poddane prażeniu. Jest to więc coś pomiędzy ziarnami surowymi a prażonymi. Każda z powyższych technik wpływa na smak i profil aromatyczny gotowego kakao, a także na zawartość związków aktywnych i odżywczych.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Kakao dodaje energii dzięki obecności teobrominy. Jest to związek z grupy alkaloidów purynowych, który rozszerza naczynia krwionośne, podnosi ciśnienie tętnicze i pobudza pracę serca. Kakaowy zastrzyk energii jest z pewnością łagodniejszy niż ten po kawie, ale za to niezwykle przyjemny. Powodem tego jest połączenie teobrominy z innymi związkami, o których mowa poniżej.
  • Kakao poprawia nastrój poprzez wpływ na uwalnianie w naszym mózgu beta-endorfin – peptydów opioidowych, które wzmagają odczuwanie przyjemności i podnoszą samopoczucie. To właśnie one sprawiają, że można uzależnić się od czekolady ;)
  • Co ciekawe, kakao jest również bogatym źródłem fenyloetyloaminy – cząsteczki, która występuje naturalnie w naszym mózgu i wpływa na odczuwanie szczęścia, wywołując stan podobny do zakochania. Niestety, dostarczana w pożywieniu rzadko dostaje się do mózgu, gdyż jest rozkładana w jelitach przez enzym MAO-B.
  • Kakao dostarcza sporej ilości magnezu – 1 łyżka kakao to około 60 mg magnezu, czyli 20% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik. To nasza ulubiona wymówka do tego, aby spożywać duże ilości kakao oraz czekolady (ale tylko tej ciemnej, gdyż mleczna zawiera niewiele kakao, a biała wcale).
  • Flawonoidy zawarte w kakao wykazują silne właściwości przeciwutleniające, a więc hamują starzenie się komórek i tym samym całego organizmu.


SKŁAD


Kakao odmiany criollo ekologiczne, suszone, mielone 100%. Surowiec najwyższej jakości!

Kakao nie jest alkalizowane.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 450kcal/100g
Węglowodany 50,4g
– w tym cukry 2,8g
Tłuszcz 13,1g
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone 7,06g
Białko 26,4g
Żelazo 16,2mg
Magnez 524,5mg
Wapń 154,9mg
Fosfor 888,4mg


SYNERGIA


Kakao doskonale komponuje się z kawą, chilli, macą, przyprawami korzennymi i kokosem.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao) należy do rodziny Malvaceae – ślazowatych. Występuje naturalnie w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Preferuje gorący klimat. Rośnie na żyznych glebach, w miejscach wilgotnych i cienistych. Jest szeroko uprawiany, a obecnie największe jego uprawy znajdują się w Afryce.

Kakaowiec może być drzewem dorastającym do 15 m wysokości lub krzewem do 5 m wysokości. Pokryty jest cienką, brązową korą. Jego liście są duże, cienkie i lśniące, o kształcie podługowatym. Sięgają 30 cm długości. Kwiaty są drobne i biało-żółte, z purpurowymi elementami. Owoce kakaowca nazywane są jagodami. Otacza je gruba, twarda okrywa, a w środku zawierają od 20 do 60 nasion, z których powstaje kakao.


BIBLIOGRAFIA


1. Cocoa Polyphenols and Their Potential Benefits for Human Health. https://www.hindawi.com
2. https://pl.wikipedia.org
3. https://pl.wikipedia.org
4. https://en.wikipedia.org
5. https://pl.wikipedia.org
6. http://nootropy.pl
7. https://www.chocolate.co.uk
8. https://pl.wikipedia.org



Część rośliny: nasiona, orzechy
Kraj pochodzenia: Peru
Zdrowie: Prawidłowy cholesterol, Zdrowe serce, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Zastosowanie: wsparcie wydolności, koncentracja, pamięć, energia, odprężenie i nastrój

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Aleksandra K., W dniu: 18.10.2023

    Bardzo dobre kakao. Kupuję regularnie.

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 04.09.2021

    Kakao jest dobre

  • Ocena: (5/5)

    Damian T., W dniu: 19.04.2021

    Znacznie lepsze niż produkty kakaopodobne ze sklepu. Ma bardzo wyrazisty smak i jest o wiele wydajniejsze w użyciu :)

  • Ocena: (5/5)

    Paweł K., W dniu: 06.02.2021

    Najlepszej jakości Kakao!

  • Ocena: (5/5)

    Damian O., W dniu: 10.01.2021

    Czuć lepszą jakość względem produktów sklepowych. Samo skosztowanie łyżki popitej wodą zawiera inne walory smakowe (świadczące o jakości i na korzyść produktu)

  • Ocena: (5/5)

    łukasz s., W dniu: 08.12.2020

    Bardzo smaczne, polecam !

  • Ocena: (5/5)

    Ula, W dniu: 07.09.2020

    Świetny smak. Do picia na wodzie czy mleku roślinnym. Ceremonialnie i na jesienne wieczory...

  • Ocena: (5/5)

    Edi, W dniu: 12.07.2020

    Najlepsze kakao jakie do tej pory pilam.

  • Ocena: (5/5)

    Igor , W dniu: 22.06.2020

    jeżeli macie w szafce kakao od nesquika czy innych firm udających że 80% cukier to kakao to po zamówieniu tego wyrzucicie je do śmieci. Pierwszy raz jak spróbowałem tego z mleczkiem to zacząłem jeść fusy z tego kakao łyżką takie było dobre !

  • Ocena: (5/5)

    Marek M., W dniu: 20.05.2020

    Doskonały aromat, intensywny smak, dobra jakość, Zamówiłem już wersję Raw Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Dawid W., W dniu: 28.04.2020

    Prze zajebiste do lodów lub jogurtu

  • Ocena: (5/5)

    Marcin A., W dniu: 22.04.2020

    Kakao najwyższej jakości. Pełny i głęboki smak. 6 gwiazdek, nie 5 ;)

  • Ocena: (5/5)

    Wojciech M., W dniu: 18.01.2020

    Najlepsze kakao na rynku. Bardzo kakaowy smak.

  • Ocena: (5/5)

    Piotr S., W dniu: 18.01.2020

    Serdecznie dziękuję za dobra jakość produktów : ) jest moc i aromat :)

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 22.12.2019

    Dobre kakao do ciast

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 13.12.2019

    Bardzo dobre kakao.

  • Ocena: (5/5)

    witch-doctor, W dniu: 06.12.2019

    bardzo dobre kakao, z mlekiem kokosowym i ksylitolem tworzy idealne połączenie :)

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 07.11.2019

    Świetnie kakao poprostu świetne.

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 05.10.2019

    Jestem zachwycony.

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 21.09.2019

    Znow kupilem niezle jest

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 17.08.2019

    rewelacyjne kako z maca czarna zwlaszcza.

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 09.08.2019

    Nokautujące dobre boskie.

  • Ocena: (5/5)

    Danuta V., W dniu: 13.03.2019

    Fantastyczny, niepowtarzalny smak. poslodzone miodem przenosi w inny wymiar

  • Ocena: (5/5)

    Wojciech, W dniu: 01.03.2019

    Najlepsze kakao z którym miałem doczynienia. Mufinki czekoladowe z nim są bezkonkurencyjne.

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof B., W dniu: 23.08.2018

    Kakao bardzo dobre, ale jednak surowe moim zdaniem lepsze. Tak czy inaczej jakość znakomita.

  • Ocena: (5/5)

    Mikołaj B., W dniu: 07.08.2017

    Bardzo smaczne kakao, idealnie nadaje się, do wypieków, własnych mieszanek kakao do picia na wodzie, czy kakao na mleku (gorąco polecam kakao na mleku z l-teaniną na sen)

  • Ocena: (5/5)

    Filip G., W dniu: 18.01.2016

    Najwyższa jakość, idealny do koktajlu bananowego.

  • Ocena: (5/5)

    Andrzej S., W dniu: 05.01.2016

    Super kakao, polecam jogurt z maca i tym kakao, tylko smak jogurtu trzeba dobrać odpowiedni. Do tego można jeszcze dorzucić troszkę guarany albo orzeszków coli, albo eksperymentować wedle własnego uznania.

  • Ocena: (5/5)

    Ewa K., W dniu: 09.12.2015

    Delikatny, słodkawy smak. Śliczny słodkawy zapach.

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 02.11.2015

    Delikatniejszy od "zwykłego" kakao zapach. Działanie podobne. Dobry produkt. Polecam.(Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

  • Ocena: (5/5)

    Anna K., W dniu: 28.09.2015

    Bardzo dobre kakao, latwo sie rozpuszcza, piekny kolor, zapach no i ten smak - polecam!:)

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK