Kmin rzymski cały
Kmin rzymski, zwany również kuminem, to przyprawa szczególnie charakterystyczna dla Indii, Północnej Afryki i Bliskiego Wschodu. Trudno nie spotkać w tych rejonach potrawy niedoprawionej kminem rzymskim, czy to całym, czy mielonym. Jego niezwykły aromat doskonale dopełnia smak i zapach dań mięsnych i wegetariańskich, wypieków, zup, falafli, placków czy hummusów. W Indiach przyrządza się z niego ponadto przepyszny napój o nazwie jeera water – jest to wywar z nasion kuminu spożywany w celu poprawy trawienia albo po prostu jako aromatyczna herbata. Aby go zrobić, wystarczy gotować łyżeczkę nasion w małym garnku wody przez kilka minut. Nasiona można zalewać i gotować kilka razy aż wywar zblednie. Jeera water smakuje doskonale zarówno bez dodatków, jak i z odrobiną miodu.
Jak smakuje kmin rzymski?
Nasiona te mają ziemisto-słodki zapach i gorzkawy, lecz odświeżający smak. Po uprażeniu stają się bardziej kruche i wydzielają przyjemny zapach, typowy dla prażonych nasion czy orzechów. Aromat potraw z dodatkiem kminu rzymskiego nabiera orientalnej głębi. Nie należy jednak z nim przesadzać, gdyż jego nadmiar w potrawie jest odpychający.
Kmin rzymski – jak stosować?
Jeśli chcemy użyć nasion w całości, najlepiej dodać je na zeszkloną już na patelni cebulę i pozwolić im się uprażyć zanim wszystko wymieszamy. Można też podprażyć je na suchej patelni przez 30 sekund. Jeśli potrzebujemy mielonego kuminu, warto zmielić go w młynku (do kawy) tuż przed użyciem i wykorzystać na świeżo. Pozostałą ilość najlepiej przechowywać w czystym, szklanym słoiczku, szczelnie zakręconym.
Kmin rzymski – do czego można go dodać?
- potrawy mięsne i wegańskie
- curry
- hummus
- falafel
- soczewica i ciecierzyca
- pasty do chleba
- placki
- naleśniki
- papadamy
- samosy
- zupy
- sałatki
- kapusta i bigos
- do wypieku chleba
- do herbaty
Kmin rzymski – trochę historii
Pochodzenie tej rośliny jest niejasne, ponieważ dziś nie występuje ona w stanie dzikim. Wiadomo jednak, że uprawiana była już w starożytnych Indiach, Egipcie, Grecji i Rzymie.
Nasiona kminu rzymskiego pełniły rolę przyprawy, leku i kosmetyku. Egipcjanie używali ich ponadto do mumifikacji zwłok. Pomimo iż bardzo cenione, symbolizowały niezbyt pozytywne cechy, mianowicie chciwość i skąpstwo. Z tego powodu dawny cesarz rzymski – Marek Aureliusz – nosił przydomek Cuminus.
Główną cechą prozdrowotną nasion kuminu, wychwalaną przez dawnych uczonych, był pozytywny wpływ na trawienie. Kumin uchodził za najlepszą przyprawę wzmagającą apetyt, likwidującą dolegliwości trawienne i usuwającą wzdęcia spośród wszystkich ówcześnie znanych. Ale to nie wszystko. Stosowano go w leczeniu… „bladości twarzy”, a także sporządzano z niego kąpiele mające uśmierzać bóle mięśni.
Nieco bardziej na północ Europy, w krajach celtyckich, nasiona kminu rzymskiego miały zupełnie inne znaczenie symboliczne. Wierzono tam, że pomagają zachować wierność, dlatego kobiety podawały swoim małżonkom wino i chleb z dodatkiem tych nasion, kiedy wybierali się oni w podróż lub na wojnę. Kumin miał też sprzyjać utrzymaniu przy sobie dóbr, dlatego zamożni umieszczali jego nasionka w różnych przedmiotach w swoim domu, aby uchronić je przed kradzieżą.
Jeszcze inne znaczenie miał kmin rzymski w dawnej Germanii, gdzie panowało przekonanie, że przywołuje on leśne duchy. Z tego powodu ci, którzy mieszkali blisko lasów, unikali w swojej kuchni nasion kminu rzymskiego z obawy przed nieproszonymi gośćmi.
SKŁAD
Kmin rzymski – całe nasiona 100%. Surowiec najwyższej jakości!
PRZECIWWSKAZANIA
Nadwrażliwość na roślinę.
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Kmin rzymski (Cuminum cyminum) to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych (lub też baldaszkowatych) – Apiaceae. Jest dziś szeroko uprawiana w krajach tropikalnych. Osiąga 30-50 cm wysokości. Tworzy rozgałęzioną łodygę porośniętą długimi, nitkowatymi liśćmi, podobnymi do liści kopru. Na szczytach pędów rodzi drobne, różowe kwiaty zebrane w typowy dla selerowatych baldachowaty kwiatostan. W ich miejscu pojawiają się torebki z aromatycznymi nasionkami.
BADANIE LABORATORYJNE
Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu Kmin rzymski owoc dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail
ŹRÓDŁA
1. History of Cumin. http://www.ourherbgarden.com/herb-history/cumin.html
2. Cuminum cyminum – L. https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Cuminum+cyminum
3. Cumin. https://en.wikipedia.org/wiki/Cumin
4. Kmin rzymski. https://pl.wikipedia.org/wiki/Kmin_rzymski