• Galgant korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Galgant korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Galgant korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Galgant korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Galgant korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Galgant korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Galgant korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Galgant korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Galgant korzeń
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Alpinia officinarum

Galgant korzeń

To przyprawa o bogatym, korzennym aromacie, podkreślonym nutą miętowej świeżości. Odmieni nawet najzwyklejszą potrawę.

    • ; 1
    • ; 1
    • ; 1
    • ; 1
    • ; 1
    • ; 1
  • W magazynie: 91 sztuk
    12,54
    W magazynie: 91 sztuk
    12,54
    W magazynie: 0 sztuk
    50,15
    W magazynie: 0 sztuk
    14,15
    W magazynie: 0 sztuk
    56,62
    W magazynie: 90 sztuk
    11,42
    W magazynie: 9 sztuk
    45,70
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Galgant – przyprawa

Galgant (Alpinia officinarum), zwany też gałgantem chińskim lub dzikim kardamonem, to nieodłączny dodatek do wielu potraw w Południowo-Wschodniej Azji. Wyglądem przypomina korzeń imbiru, ale jest od niego nieco ostrzejszy i zdecydowanie bardziej gorzki. Wyróżnia się zachwycająco bogatym aromatem. Stosuje się go nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej, zwłaszcza w Ajurwedzie i Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Chińczycy zwykli wykorzystywać rozgrzewające właściwości galgantu w walce z grypą i przeziębieniami, a Hindusi stosowali go w problemach żołądkowo-jelitowych.


GALGANTDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • Korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego – stymuluje trawienie i działa rozkurczowo.
  • Rozgrzewa organizm i wspiera mechanizmy odpornościowe organizmu.


SKŁAD


Galgant – korzeń mielony, cięty lub cały (Alpinia officinarium) 100%. Surowiec najwyższej jakości!

Kraj pochodzenia:

  • korzeń cały – Indonezja,
  • korzeń cięty – Chiny.


GALGANTDAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Galgant – zastosowanie w kuchni:

Galgant posiada intensywny, ostro-korzenny zapach i gorzkawy smak. Suszony korzeń samodzielnie nie nadaje się do spożycia. Można przyrządzić z niego napar i nalewkę, ale najlepiej wykorzystać go w kuchni, gdyż nadaje potrawom wyjątkowy aromat, przywołujący na myśl Azję. Warto dodać kilka kawałków suszonego galgantu do zupy lub innych gotowanych w wodzie potraw, a także sosów. Galgant doskonale łączy się z ostrymi przyprawami, tajską bazylią, liśćmi curry, imbirem i trawą cytrynową.


Galgant – korzeń cały:

Rozdrobnić i stosować jako przyprawę lub przygotować napar: 1 łyżkę korzenia zalać szklanką wrzątku i parzyć przez 20-30 minut. Spożywać 2 razy dziennie po pół szklanki.


Galgant – herbata (korzeń cięty):

Łyżkę suszonego korzenia galgantu należy zalać szklanką wrzątku i parzyć przez 20-30 minut lub podgotować w wodzie przez 10 minut.


Galgant – korzeń mielony:

1 łyżeczkę mielonego korzenia zalać szklanką wrzątku i parzyć przez 10 minut.


Nalewka:

100 g ciętego lub mielonego galgantu zalać alkoholem 40-60% (500 ml), macerować 10 dni, a następnie przefiltrować. Nalewkę należy zażywać w dawce 5 ml, 1-3 razy dziennie. W przypadku bólów mięśni i stawów należy wcierać nalewkę w bolące miejsca.


PRZECIWWSKAZANIA


Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Alpinia galgant to bylina zaliczana do rodziny imbirowatych. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Uprawiana jest w Chinach i na Sri Lance, a dziko występuje w Malezji. Dorasta nawet do 2,5 metra wysokości. Rodzi białe kwiaty, z których po przekwitnięciu wyłaniają się małe torebki z nasionami.

Galgant uprawia się dla podziemnych, bulwiastych kłączy. Osiągają one 4-8 cm i zazwyczaj nie przekraczają 2 cm grubości. Mają cienką i lśniącą, czerwono-brązową skórkę oraz mlecznobiały miąższ. Wykopuje się je, kiedy roślina ma 4-6 lat i wykorzystuje świeże lub tnie na kawałki i suszy na słońcu. Po zmieleniu otrzymuje się czerwonobrązowy proszek.


BADANIA LABORATORYJNE


Jakość oferowanych produktów jest dla nas bardzo ważna. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Galgant korzeń cięty/mielony/cały dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.


BIBLIOGRAFIA


1. https://www.drugs.com
2. http://www.naturalremedies.org
3. https://pl.wikipedia.org



Część rośliny: korzeń
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Chińska
Kraj pochodzenia: Indonezja
Smak: gorzki, rozgrzewający, ostry
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Prawidłowy cholesterol, Prawidłowy cukier, Trawienie
Zastosowanie: przyprawa

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 18.09.2022

    korzeń ładny,dobrze pocięty

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 04.09.2022

    korzeń ładny,suchy,dobrze rozdrobniony

  • Ocena: (5/5)

    Szaman Invictus, W dniu: 04.01.2021

    bardzo dobra przyprawa, świetne rozgrzewa, bardziej aromatyczny od imbiru. Mój faworyt jeśli chodzi o zioła na rozgrzewanie :)

  • Ocena: (5/5)

    Ann, W dniu: 05.12.2020

    Galgant jest mocną przyprawą-ziołem,ale osoby np.z niskim ciśnieniem bedzie usypiał bo ma min.działanie obniżające ciśnienie-u mnie wystarczyła ilość na czubek łyżeczki żeby to mocno odczuć.Tu w opisie działania nie ma min.że też b.dobrze wpływa na serce-dolegliwości mijają po ok 1h,po ilości ok1/3 łyżeczki-ciężko mi powiedzieć czy ma tylko objawowe działanie czy trwale jest w stanie wyleczyć,bo ze wzgl.na niskie ciśnienie eksperyment szybko z galgantem musiałam skończyć.W smaku proszek przypomina pieprz, napar-imbir z goryczką

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 01.11.2020

    korzeń dobrze zmielony,suchy,czysty

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 29.08.2020

    korzeń suchy,dobrze pocięty,czysty

  • Ocena: (5/5)

    Eliza N., W dniu: 18.06.2020

    Produkt wart uwagi

  • Ocena: (5/5)

    Dariusz, W dniu: 02.01.2020

    super, zmieszany z śliwką suszoną, daje bardzo dobry efekt

  • Ocena: (5/5)

    Ewa G., W dniu: 29.05.2019

    Galgant mieszam z bertramem, nie mam pojęcia dlaczego tak mi pasuje. Produkt dobrej jakości.

  • Ocena: (5/5)

    Ryszard K., W dniu: 21.05.2019

    korzeń dobrze pocięty wysuszony,jakość super

  • Ocena: (5/5)

    Joanna R., W dniu: 01.12.2018

    Polecam. Towar bardzo dobrej jakości. 100% zadowolenie klientów.

  • Ocena: (5/5)

    Małgorzata ., W dniu: 08.10.2018

    towar zgodny z opisem,szybka realizacja

  • Ocena: (3/5)

    Michał Z., W dniu: 13.04.2018

    Używam galgantu od lat, ale ten jest zauważalnie inny w konsystencji oraz smaku.

  • Ocena: (5/5)

    Ewa P., W dniu: 10.03.2017

    super,polecam

  • Ocena: (5/5)

    Halina P., W dniu: 02.09.2016

    polecam zwłaszcza na zwalczanie grzybów w jelitach

  • Ocena: (5/5)

    Janusz R., W dniu: 14.03.2016

    Od trzech dni piję napar z galgantu, to chyba za wcześnie na efekty ale od tego momentu serce mnie nie boli.

  • Ocena: (5/5)

    Halina P., W dniu: 16.02.2016

    galgant używam na co dzień,super

  • Ocena: (5/5)

    Halina P., W dniu: 15.01.2016

    Opis działania produktu i est bardzo dobrze wykonany.Ja stosuję galgant do leczenia wczesnego rozwoju grzybów candida.Polecam

  • Ocena: (5/5)

    Magiczny O., W dniu: 12.10.2015

    Zarąbiste. b. aromatyczne i wydajne, oryginalny egzotyczny smak.faktycznie ostre.(Komentarz przeniesiony ze starej wersji strony)

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK