• Jastrzębiec kosmaczek ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Jastrzębiec kosmaczek ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Jastrzębiec kosmaczek ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
  • Jastrzębiec kosmaczek ziele
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Hieracium pilosella

Jastrzębiec kosmaczek ziele

Pobudza procesy trawienne i detoksykacyjne. Wspomaga funkcjonowanie wątroby. Działa łagodząco na śluzówkę żołądka i jelit.

    • ; 1
    • ; 1
  • W magazynie: 42 sztuk
    34,31
    W magazynie: 42 sztuk
    34,31
    W magazynie: 0 sztuk
    17,50
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Jastrzębiec kosmaczek – ziele

Jastrzębiec kosmaczek (Hieracium pilosella), zwany też niedośpiałkiem, stanowi doskonałe wsparcie dla wątroby i układu pokarmowego. Przyspiesza metabolizm i ułatwia detoksykację organizmu. W podobnych celach stosowano go dawniej w medycynie ludowej, a popularny był zwłaszcza w Rosji i na Białorusi. Tradycyjni zielarze z Europy Wschodniej wykorzystywali ziele niedośpiałka w chorobach wątroby, biegunkach, na poprawę apetytu i uśmierzenie dolegliwości żołądkowych oraz trawiennych. Sporządzali też z niego wywary do irygacji pochwy, lewatywy lub do pielęgnacji hemoroidów i trudno gojących się ran. Z kolei w średniowiecznej Anglii jastrzębiec stosowany był częściej jako środek wykrztuśny i ułatwiający oddychanie w przypadku astmy, zapalenia oskrzeli i uciążliwego kaszlu.


JASTRZĘBIEC KOSMACZEKDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

  • stymuluje trawienie
  • pobudza produkcję i wydzielanie żółci
  • przyspiesza przemianę materii
  • wspomaga odtruwanie organizmu
  • łagodzi podrażnienia śluzówki żołądka i jelit, wspomaga regenerację ubytków
  • działa ściągająco
  • pozytywnie wpływa na wygląd skóry


JASTRZĘBIEC KOSMACZEKZASTOSOWANIE


Słabe trawienie, spowolniony metabolizm, przeciążona wątroba, niedostateczne wydzielanie enzymów trawiennych i/lub żółci, wrzody.


SKŁAD


Jastrzębiec kosmaczek – ziele 100%. Surowiec najwyższej jakości!

Ziele jastrzębca kosmaczka zawiera flawonoidy, laktony seskwiterpenowe, kwasy fenolowe, kumaryny, fitosterole, polisacharydy o działaniu prebiotycznym i śluzy.


JASTRZĘBIEC KOSMACZEKSPOSÓB UŻYCIA


Jastrzębiec kosmaczek – herbata (ziele cięte):

1 łyżkę ziela zalać 1 szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem 30 minut. Przecedzić. Pić 1-2 szklanki naparu dziennie, w tym pierwszą na czczo. Można spożywać w porcjach po pół szklanki.


Jastrzębiec kosmaczek w proszku:

1 łyżeczkę mielonego ziela zalać niewielką ilością wrzącej wody. Po ostudzeniu wypić razem z osadem. Stosować 2 razy dziennie.


Nalewka:

50 g suchego ziela zalać 250 ml alkoholu wysokoprocentowego. Macerować minimum 2 tygodnie, po czym przefiltrować. Zażywać 2 razy dziennie po jednej łyżeczce (5 ml) rozcieńczonej w pół szklanki wody.


SYNERGIA


Połączenie z liściem karczocha i ostropestem plamistym doskonale wpłynie na zdrowie wątroby i przemianę materii.


PRZECIWWSKAZANIA I ŚRODKI OSTROŻNOŚCI


Nie stosować w ciąży, podczas karmienia piersią i w przypadku nadwrażliwości na roślinę.

Jastrzębiec kosmaczek jest rośliną trującą, dlatego nie należy przekraczać zalecanych dawek.

Osoby uczulone na rośliny z rodzaju astrowatych powinny zachować ostrożność i odstawić produkt, jeśli wystąpi reakcja alergiczna.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Jastrzębiec kosmaczek jest rośliną wieloletnią i należy do rodziny astrowatych. Występuje naturalnie w Europie, na Kaukazie i w zachodniej Syberii, a zawleczony został do Ameryki Północnej, Australii i Nowej Zelandii. W Polsce jest pospolity. Spotkać go można w miejscach nasłonecznionych – rośnie na łąkach, trawnikach, wrzosowiskach i przydrożach.

Roślina ta dorasta do 30 cm wysokości. Tworzy różyczkę z liści wyrastających bezpośrednio z korzeni, z której wyrasta naga, nierozgałęziająca się łodyga. Liście kosmaczka są w kolorze zimnej zieleni i mają wydłużony, jajowaty kształt. Od spodu pokryte są gęsto srebrzystymi włoskami. Na szczycie łodygi pojawia się cytrynowożółty kwiat w tzw. koszyczku. Jego płatki są wąskie i zakończone małymi ząbkami, a od spodu widnieją na nich czerwone smugi. W miejscu kwiatów pojawia się kulisty dmuchawiec, złożony z nasion zakończonych puchem.


BADANIA LABORATORYJNE


Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.

Do produktu Jastrzębiec kosmaczek ziele cięte/mielone dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:

  • Certyfikat analizy
  • Specyfikację jakościową

W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail

BIBLIOGRAFIA


1. http://rozanski.li
2. http://www.webmd.com
3. http://www.herbae.pl
4. http://herbs-treatandtaste.blogspot.com
5. https://pl.wikipedia.org
6. http://www.botanical.com
7. http://herbs-treatandtaste.blogspot.com



Część rośliny: ziele
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Bułgaria
Zdrowie: Zdrowie skóry, Mocna wątroba, Trawienie
Zastosowanie: oczyszczanie organizmu, przyspieszanie metabolizmu
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji, nie stosować u małych dzieci, toksyczny, rzadko alergizujący

Masz pytanie? Napisz do nas

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK