Ganoderma lucidum

Reishi grzyb

Wzmacnia odporność. Chroni mózg i stymuluje procesy naprawcze neuronów. Pomaga unormować poziom glukozy i cholesterolu.

    • ; 1
    • ; 1
    • ; 1
    • ; 1
  • W magazynie: 0 sztuk
    34,46
    W magazynie: 0 sztuk
    34,46
    W magazynie: 85 sztuk
    49,90
    W magazynie: 97 sztuk
    31,98
    W magazynie: 0 sztuk
    127,92
    Dodaj
    do ulubionych
  • Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach:

  • Koszt przesyłki już od 13 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł (Poczta, Inpost, GLS).

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Grzyb reishi

Reishi (Ganoderma lucidum) to japońska nazwa oznaczająca „boski grzyb nieśmiertelności”. Nieoceniony wpływ grzyba reishi na zdrowie odkryto i zaczęto wykorzystywać już 4000 lat temu, a Tradycyjna Medycyna Chińska zaliczyła go do jednego z najważniejszych jej elementów. Reishi znany jest także po innymi nazwami: w Chinach jako ling zhi, a w Japonii jako mannentake.

Badania nad właściwościami grzybów reishi trwają już przeszło 30 lat. Dotychczasowe publikacje wskazują na to, że regularne spożywanie tych grzybów może wesprzeć odporność organizmu i stanowić uzupełnienie terapii wielu chorób. Przede wszystkim jednak mówi się, że grzyby te przywracają homeostazę organizmu i normalizują pracę narządów, a przy tym nie wywołują efektów ubocznych i nie wykazują toksyczności.


REISHIDZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne:

Grzyby reishi zawierają szereg substancji bioaktywnych o udokumentowanym wpływie na zdrowie człowieka. Do najważniejszych z nich należą polisacharydy, peptydoglikany i triterpeny. Obecne w reishi polisacharydy to beta-D-glukany, cząsteczki zaliczane do rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Ich właściwości prozdrowotne zostały już dość dobrze poznane, dlatego wykorzystuje się je na coraz większą skalę w przemyśle farmaceutycznym.

  • Wsparcie dla systemu odpornościowego

Substancje obecne w reishi mają zdolność do stymulowania odpowiedzi układu odpornościowego. W jednym z badań z udziałem pacjentów onkologicznych wykazano, że codzienne przyjmowanie ekstraktu z reishi przyniosło poprawę odporności u 80% badanych. Zaobserwowano wzrost poziomu czynników odpornościowych (interleukiny IL-2 i IL-6, interferon gamma) oraz aktywności komórek odpornościowych NK. Pacjenci odczuli także poprawę jakości życia. Badania na zwierzętach donoszą, że ekstrakt z reishi stymuluje rozwój i namnażanie komórek odpornościowych oraz pobudza ich aktywność.

  • Pozytywny wpływ na metabolizm węglowodanów

Dzięki obecności beta-glukanów, grzyb reishi wspiera prawidłową gospodarkę węglowodanów i może wpłynąć na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Wykazały to badania wykorzystujące beta-glukany wyizolowane z reishi. Pacjenci z cukrzycą typu 2 spożywali ekstrakt przez 12 tygodni. Po upływie tego czasu nastąpiło wyraźne obniżenie poziomu glukozy we krwi na czczo oraz hemoglobiny glikowanej u badanych.

  • Pozytywny wpływ na układ krążenia

Wspólne działanie triterpenów i beta-glukanów sprawia, że spożywanie reishi może wpłynąć na obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Badania kliniczne wykazały, że poprawa parametrów lipidowych nastąpiła u średnio 70% pacjentów stosujących codziennie reishi, natomiast spadek ciśnienia zaobserwowano aż u 80% badanych.

  • Pozytywny wpływ na funkcjonowanie wątroby

Liczne badania na zwierzętach pokazały, że wyciągi z reishi mogą działać ochronnie na wątrobę. Wyciągi zastosowane doustnie przed wywołaniem uszkodzenia wątroby znacznie zmniejszyły szkody powodowane chemicznymi substancjami. W jednym z badań podawano ekstrakt z reishi szczurom z marskością wątroby, co po miesiącu poskutkowało znaczną poprawą.

  • Pozytywny wpływ na układ nerwowy

Substancje bioaktywne zawarte w reishi wykazują łagodne działanie uspokajające. Wyciągi z reishi testowane były pod kątem wpływu na układ nerwowy u pacjentów cierpiących na zaburzenia snu, stany lękowe i nerwowość. Zaobserwowano poprawę jakości snu i zmniejszenie napięcia nerwowego u 87-100% badanych już po dwóch tygodniach stosowania reishi.


REISHIZASTOSOWANIE

  • osłabiona odporność
  • chroniczne zmęczenie
  • stres i podwyższone napięcie nerwowe
  • problemy z zasypianiem
  • na prawidłowy cukier i cholesterol oraz ciśnienie tętnicze krwi


SKŁAD


Grzyb reishi mielony, cały lub cięty (Ganoderma lucidum) 100%. Surowiec najwyższej jakości!


REISHI GRZYBDAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA


Reishi cały:

Odwar: 2-6 g grzyba zalej 2 szklankami wody, gotuj 15 minut, odstaw na 15 minut pod przykryciem. Pij szklankę odwaru dwa razy dziennie. Ten sam fragment grzyba możesz zalewać kilka razy.


Reishi w proszku:

1⁄4 łyżeczki mielonego reishi (ok. 1 g) zalać niewielką ilością gorącej wody. Po ostudzeniu wypić razem z grzybem. Stosować 2-4 razy dziennie, w tym pierwszą porcję na czczo, a kolejne przed posiłkami.

Warto przy tym włączyć suplementację witaminy C, która poprawia wchłanianie substancji bioaktywnych zawartych w reishi.


Napar:

2-5 g proszku zalać szklanką wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Pić 2 razy dziennie po pół szklanki przed posiłkiem.


Zalecana ilość reishi uzależniona jest od celu stosowania i waha się od 0,5 do 5 g dziennie. W przypadku dawki od 3 g wzwyż, warto ją rozłożyć na 2-3 porcje w ciągu dnia.

Dawkowanie dobrze jest rozpocząć od najmniejszej ilości i w razie potrzeby zwiększać ją stopniowo co kilka dni.
W zależności od celu stosowania, efekty działania reishi mogą być zauważalne po 3 dniach albo po kilku tygodniach. Reishi należy stosować regularnie.


SYNERGIA


Witamina C.


PRZECIWWSKAZANIA


Osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe, hipotensyjne, obniżające poziom cholesterolu i przeciwpłytkowe powinny zachować ostrożność. Stosowanie grzyba reishi może wpłynąć na obniżenie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi, ciśnienia tętniczego oraz na zahamowanie agregacji płytek krwi.

Osoby z chorobami autoimmunologicznymi nie powinny stosować reishi – ich wpływ immunostymulujący może nasilić objawy choroby.

Nie zbadano skutków stosowania grzyba reishi przez kobiety w ciąży i karmiące oraz dzieci, ale niektórzy twierdzą, że jest to zupełnie bezpieczne. W takim przypadku należy skonsultować stosowanie grzyba z lekarzem lub fitoterapeutą.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Polska nazwa botaniczna dla grzyba reishi to lakownica żółtawa. Grzyb ten występuje na każdym kontynencie za wyjątkiem Antarktydy. W Polsce jest bardzo rzadki i znajduje się na liście gatunków potencjalnie zagrożonych. Reishi rośnie pojedynczo lub w skupiskach, najczęściej na korzeniach i dolnych częściach obumarłych drzew, zwykle liściastych.

Kapelusz grzyba reishi mierzy od 8 do 25 cm średnicy. W kształcie jest półokrągły, ale jego brzegi są nieregularne. Barwa reishi ciemnieje wraz z wiekiem. Młody grzyb jest jasnożółty, a potem staje się purpurowy, a nawet czarno-czerwony. Jego powierzchnia jest nierówna i lśniąca, stąd niegdyś nazywany był lakiewnicą lśniącą lub hubą lakierowaną. Grzyb reishi wyrasta z walcowatego trzonu, który może być długi nawet na 15 cm. Istnieją także formy bez trzonu, które przyrastają bokiem do pnia.


BIBLIOGRAFIA


1. Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi). https://www.ncbi.nlm.nih.gov
2. http://www.reishi.com
3. http://www.reishi.com
4. https://examine.com
5. http://www.ganoterapia.pl
6. https://pl.wikipedia.org



Część rośliny: grzyb
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Chińska
Kraj pochodzenia: Chiny
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Prawidłowy cukier, Wsparcie snu, Chroniczne zmęczenie, Stres, napięcie, Mocna wątroba, Sprawne krążenie

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Kamil R., W dniu: 28.01.2023

    Wyraźne działanie uspokajające i relaksujące odczuwalne w ciele.

  • Ocena: (5/5)

    RENATA P., W dniu: 16.08.2022

    Fajny ale twardy jak skała

  • Ocena: (5/5)

    DEK-RA sp. z o.o G., W dniu: 15.11.2021

    Super produkt. Wszystko przebiegło szybko i sprawnie.

  • Ocena: (5/5)

    Gruby_Luk, W dniu: 10.11.2020

    Bardzo dobry grzyb. Po wypiciu rozmawiałem z przodkami.

  • Ocena: (5/5)

    Pola C., W dniu: 23.10.2020

    bardzo dobra jakość, szczególnie jeśli zakupimy postać nie proszkowaną

  • Ocena: (5/5)

    Pola C., W dniu: 31.08.2020

    specyficzny w smaku, jednak naprawdę da się pić wywar. jakość nie budzi wątpliwości. polecam kupić produkt niemielony.do tego produktu wracałam 3krotnie..dla zachowania ciągłości kuracji. warto!

  • Ocena: (5/5)

    Danuta M., W dniu: 24.08.2020

    Bardzo dobry produkt na stany lękowe

  • Ocena: (5/5)

    Adrian K., W dniu: 11.04.2020

    Jak ktoś ma możliwość to może kupić całego i samodzielnie zmielić , wychodzi taniej jeżeli nie to kupić sproszkowany i zakapsułkować lub kupić już w kapsułkach , działanie jak najbardziej na plus , polecam

  • Ocena: (5/5)

    Krzysztof F., W dniu: 25.01.2020

    Dobry produkt.

  • Ocena: (5/5)

    Małgorzata S., W dniu: 04.06.2019

    super

Polecane dla Ciebie

    Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

      OK