Witamina C - kwas L-askorbinowy
- Cena za 100g:9,56 zł
Kwas askorbinowy – proszek
Witamina C kojarzona jest głównie z pozytywnym wpływem na odporność, dlatego stosuje się ją najczęściej w okresach zwiększonego narażenia na infekcje. Ponadto spotkamy ją w niemal każdym preparacie farmaceutycznym przeznaczonym do leczenia przeziębienia i grypy. Co ciekawe, okazuje się jednak, że witamina C przyjmowana doraźnie nie wpływa na przebieg choroby – nie skraca jej ani nie łagodzi objawów. Przyjmowana profilaktycznie natomiast skraca trwanie przeziębienia tylko nieznacznie [1]. Wciąż jednak warto ją suplementować, gdyż pełni wiele innych, ważnych funkcji, o których mowa poniżej (akapit „właściwości”).
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Nasz organizm nie jest w stanie jej wytwarzać ani magazynować, a jej nadmiar wydala z moczem, dlatego nie da się jej przedawkować. Jako że kwas askorbinowy jest silnym, naturalnym przeciwutleniaczem, wykorzystywany jest nie tylko jako suplement, lecz także jako dodatek do żywności pod symbolem E300.
Nazwa kwasu askorbinowego pochodzi od szkorbutu (łac. scorbutus), choroby dziąseł, która bierze się z niedoboru witaminy C. Sprawiała dawniej duży problem, szczególnie u marynarzy spędzających wiele dni na statkach, a także u ludności zamieszkującej zimne obszary północne, gdzie dostęp do świeżych owoców i warzyw był ograniczony. Dziś choroba ta jest raczej zapomniana, ale dawniej przez długi czas poszukiwano jej przyczyn. Jej objawy opisano już w starożytności, ale dopiero w średniowieczu odkryto, że wpływ na nią ma dieta. W XIX wieku angielskim marynarzom zaczęto zapewniać obowiązkowy zapas cytryn na długie rejsy, co pomagało tej chorobie zapobiegać. W wieku XX natomiast odkryto i opisano witaminę C, a następnie powiązano ją ze szkorbutem. Wyizolował ją po raz pierwszy z papryki węgierski biochemik Albert Szent-Györgyi, za co otrzymał nagrodę Nobla.
O dodatkową podaż witaminy C warto zadbać chociażby dlatego, że jest ona bardzo nietrwała, szczególnie w podwyższonej temperaturze – podczas gotowania warzywa i inne produkty zawierające witaminę C tracą jej około 75%. To samo dzieje się w przypadku soków, które kupujemy w sklepie. Są one pasteryzowane w celu zabicia mikroorganizmów i przedłużenia trwałości, przy czym tracą większość witaminy C i innych witamin. Tlen i światło również bardzo szybko niszczą witaminę C. Jest ona najmniej odporną spośród wszystkich witamin na działanie czynników zewnętrznych [2,3].

KWAS ASKORBINOWY – DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
- Jest silnym przeciwutleniaczem: pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.
- Bierze udział w produkcji kolagenu i tym samym korzystnie wpływa na strukturę naczyń krwionośnych, skóry, kości i chrząstki oraz zębów i dziąseł.
- Sprzyja prawidłowej pracy układu nerwowego.
- Pozytywnie wpływa na nastrój i funkcjonowanie kognitywne.
- Redukuje zmęczenie.
- Poprawia wchłanianie żelaza.
- Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
[3]

KWAS ASKORBINOWY – ZASTOSOWANIE
- wysoka aktywność fizyczna i ciężka praca fizyczna
- palenie tytoniu i regularne spożywanie alkoholu – alkohol i nikotyna przyspieszają wydalanie witaminy C
- codzienny stres
- wiek podeszły
- okres rekonwalescencji
- dla kobiet w ciąży i karmiących
- dla niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym
- dla osób z anemią w celu poprawy wchłaniania żelaza
- profilaktycznie u osób zdrowych

SKŁAD
100% kwas L(+)askorbinowy – forma aktywna i bioprzyswajalna.
Kraj pochodzenia: Chiny.
Otrzymywany metodami biotechnologicznymi z roślin.

KWAS ASKORBINOWY – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Zalecana dzienna porcja suplementu to 200-1000 mg/dzień.
Odmierzoną porcję proszku należy rozpuścić w wodzie o temperaturze pokojowej i wypić. Nie spożywać razem z gorącymi posiłkami czy napojami. Kwas askorbinowy dobrze się wchłania.
Kobiety w ciąży i karmiące mogą stosować kwas askorbinowy według powyższych zaleceń. W wielu badaniach z udziałem kobiet w ciąży stosowano porcję 1000 mg na dzień [5].
Suplement diety. Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplementy nie zastąpią zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Numer zgłoszenia GIS: GIS-ŻP-SD-4230-00618/KC/17

PRZECIWWSKAZANIA
Kamica moczowa, refluks, zgaga, wrzody żołądka i dwunastnicy, nadwrażliwość na produkt.
Nie stosować u osób mających predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujących na kamicę nerkową.
Środki ostrożności:
Przedawkowanie witaminy C nie zdarza się, gdyż jej nadmiar jest wydalany z moczem. Jednakże wysokie dawki kwasu askorbinowego mogą podrażnić żołądek i wywołać biegunkę.
Jeśli masz wrażliwy przewód pokarmowy, cierpisz na zgagę, refluks lub wrzody, wybierz askorbinian sodu.
Najwyższy tolerowany poziom spożycia (UL) witaminy C wynosi 2 g.
Suplementacja wysokich dawek witaminy C może zafałszować wyniki laboratoryjnych badań krwi, moczu i kału, dlatego należy ją przerwać na kilka dni przed przystąpieniem do badania.
Przechowywanie:
Produkt należy przechowywać w zamkniętym opakowaniu w miejscu chłodnym i zaciemnionym. Nie wymaga przechowywania w lodówce.

BIBLIOGRAFIA
1. Czy witamina C podnosi odporność? https://www.mp.pl
2. Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. https://www.pum.edu.pl
3. Kwas askorbinowy – opis profesjonalny. https://bazalekow.mp.pl
4. Wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci. https://www.prawo.pl
5. Vitamin C supplementation in pregnancy. Vitamin C supplementation in pregnancy. https://www.cochrane.org