Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.

  OK
  • Acerola - Wiśnia amazońska
    rotator-prawo
    rotator-lewo
Malpighia glabra

Acerola - Wiśnia amazońska

  • W magazynie: 47 sztuk
    19,90
    W magazynie: 47 sztuk
    19,90
    W magazynie: 4 sztuk
    84,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Acerola ( Malpighia glabra) to tropikalna wiśnia, która słynie z najwyższej zawartości witaminy C spośród wszystkich owoców. 100g świeżych owoców zawiera średnio 2000mg witaminy C! Jest to ilość 25-krotnie przekraczająca nasze dziennie zapotrzebowanie. Co więcej, zawarte w aceroli bioaktywne związki z grupy flawonoidów sprzyjają wchłanianiu witaminy C do organizmu i zapobiegają jej rozkładowi. Taka kombinacja czyni z aceroli najlepsze naturalne źródło witaminy C.

W Ameryce Południowej owoce aceroli spożywa się w postaci świeżej, a najczęściej w postaci soków, które są tam tak popularne jak sok pomarańczowy w USA. Brazylijska medycyna tradycyjna zaleca spożywanie świeżych owoców w przypadku gorączki i przeziębienia, anemii, problemów z sercem oraz podczas rekonwalescencji.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Ze względu na bogactwo łatwo przyswajalnej witaminy C, acerola jest powszechnie stosowana jako wsparcie naturalnych mechanizmów odpornościowych organizmu podczas przeziębienia i grypy, a także zapobiegawczo w okresie jesienno-zimowym oraz w przypadku obniżonej odporności.
  • Acerola może być też dobrym suplementem w przypadku osłabionej kondycji naczyń krwionośnych, gdyż witamina C przyczynia się do ich prawidłowego funkcjonowania.
  • Witamina C wpływa również na utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia, dlatego sportowcy stosują acerolę, aby podnieść swoją wydolność fizyczną.
  • Acerolę warto suplementować w przypadku obniżonego nastroju i stałego narażenia na stres, jako że witamina C pozytywnie wpływa na układ nerwowy i funkcje psychologiczne.
  • Witamina C zapewnia zdrowie dziąseł i prawidłową strukturę zębów, kości, chrząstek oraz skóry poprzez udział w syntezie kolagenu.


ZASTOSOWANIE

  • Osłabiona odporność
  • Pomocniczo w przeziębieniu i grypie
  • Osłabione naczynia krwionośne
  • Poprawa wyglądu skóry
  • Zmęczenie
  • Obniżony nastrój
  • Stres


SKŁAD

Sproszkowana acerola 100%. Surowiec najwyższej jakości.
Zawartość witaminy C: 17%.

Wartość odżywcza na 100g proszku:

Energia: 345 kcal
Węglowodany: 87g
Cukry proste: 31g
Błonnik: 8,5g
Białko: 7,6g
Tłuszcz: 0,5g

Witamina C: 17g


SPOSÓB UŻYCIA

Proszek z aceroli to bardzo smaczny dodatek do koktajlu, mleka, jogurtu, twarożku, odżywki białkowej czy soku. Jest słodko-kwaśny. Nie należy poddawać go działaniu wysokiej temperatury, gdyż może to zniszczyć znaczne ilości witaminy C.

Dawkowanie aceroli zależy od zapotrzebowania organizmu na witaminę C, ale wystarczy spożyć 1g, czyli około pół płaskiej łyżeczki proszku, aby dostarczyć 170mg tej witaminy. Zapewnia to ponad dwukrotną wartość zalecanego dziennego spożycia witaminy C (80mg).


PRZECIWWSKAZANIA

Dawki wyższe niż 2 płaskie łyżeczki aceroli na dzień są niezalecane. Nadmiar witaminy C jest wydalany z organizmu, a większa ilość proszku może podrażnić przewód pokarmowy i spowodować nudności, bóle brzucha i biegunkę. Wysokie dawki aceroli mogą także zwiększyć ryzyko powstawania kamieni nerkowych.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY

Polska nazwa botaniczna aceroli to Malpigia granatolistna lub Nadgwiazdka granatolistna. Bywa również nazywana wiśnią z Barbados. Występuje naturalnie w tropikalnym i subtropikalnym rejonie Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej. Należy do rodziny malpigiowatych.

Acerola to niskie drzewko lub krzew, dorasta do wysokości 2-3m. Jej liście są ciemnozielone i lśniące, w kształcie eliptyczne i ostro zakończone. Kwiaty aceroli są różowe lub czerwone. Składają się z pięciu nieprzylegających do siebie płatków o łezkowatym kształcie i postrzępionych brzegach. Owoce aceroli są jasnoczerwone, okrągłe i poprzecinane bruzdami. Ich wielkość wynosi od 1 do 3cm. Są bardzo soczyste i słodko-kwaśne w smaku.


BIBLIOGRAFIA


1. http://dietetycy.org.pl
2. https://www.drugs.com
3. http://www.webmd.com
4. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Amazonia
Kraj pochodzenia: Argentyna

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Mario, W dniu: 07.02.2018

    Bardzo fajny smak, polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Kacper G., W dniu: 29.01.2017

    Kozak! A jakie smaczne :)

  • Ocena: (5/5)

    Wojciech M., W dniu: 11.11.2016

    Idealny dodatek w przeziębieniu, czy innej chorobie "zimowej" witamina C na wszystko.

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Mario, W dniu: 07.02.2018

    Bardzo fajny smak, polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Kacper G., W dniu: 29.01.2017

    Kozak! A jakie smaczne :)

  • Ocena: (5/5)

    Wojciech M., W dniu: 11.11.2016

    Idealny dodatek w przeziębieniu, czy innej chorobie "zimowej" witamina C na wszystko.