Malpighia glabra

Acerola - Wiśnia amazońska

  • W magazynie: 9 sztuk
    19,90
    W magazynie: 9 sztuk
    19,90
    W magazynie: 11 sztuk
    84,90
  • Koszt przesyłki już od 9,90 zł


    Darmowa dostawa na terenie Polski od 150zł.

  • Wybrany wariant jest teraz niedostępny.

    Powiadom mnie, gdy się pojawi:

Acerola (Malpighia glabra) to tropikalna wiśnia, która słynie z najwyższej zawartości witaminy C spośród wszystkich owoców. 100 g świeżych owoców zawiera średnio 2000 mg witaminy C! Jest to ilość 25-krotnie przekraczająca nasze dziennie zapotrzebowanie. Co więcej, zawarte w aceroli bioaktywne związki z grupy flawonoidów sprzyjają wchłanianiu witaminy C do organizmu i zapobiegają jej rozkładowi. Taka kombinacja czyni z aceroli najlepsze naturalne źródło witaminy C.

W Ameryce Południowej owoce aceroli spożywa się w postaci świeżej, a najczęściej w postaci soków, które są tam tak popularne jak sok pomarańczowy w USA. Brazylijska medycyna tradycyjna zaleca spożywanie świeżych owoców w przypadku gorączki i przeziębienia, anemii, problemów z sercem oraz podczas rekonwalescencji.


DZIAŁANIE

Właściwości prozdrowotne

  • Ze względu na bogactwo łatwo przyswajalnej witaminy C, acerola jest powszechnie stosowana jako wsparcie naturalnych mechanizmów odpornościowych organizmu podczas przeziębienia i grypy, a także zapobiegawczo w okresie jesienno-zimowym oraz w przypadku obniżonej odporności.
  • Acerola może być też dobrym suplementem w przypadku osłabionej kondycji naczyń krwionośnych, gdyż witamina C przyczynia się do ich prawidłowego funkcjonowania.
  • Witamina C wpływa również na utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia, dlatego sportowcy stosują acerolę, aby podnieść swoją wydolność fizyczną.
  • Acerolę warto suplementować w przypadku obniżonego nastroju i stałego narażenia na stres, jako że witamina C pozytywnie wpływa na układ nerwowy i funkcje psychologiczne.
  • Witamina C zapewnia zdrowie dziąseł i prawidłową strukturę zębów, kości, chrząstek oraz skóry poprzez udział w syntezie kolagenu.


ZASTOSOWANIE

  • Osłabiona odporność
  • Pomocniczo w przeziębieniu i grypie
  • Osłabione naczynia krwionośne
  • Poprawa wyglądu skóry
  • Zmęczenie
  • Obniżony nastrój
  • Stres


SKŁAD

Sproszkowana acerola 100%. Surowiec najwyższej jakości.
Zawartość witaminy C: 17%.

Wartość odżywcza na 100 g proszku:

Wartość energetyczna 345kcal/100g
Węglowodany 87g
w tym cukry 31g
Błonnik 8,5g
Tłuszcz 0,5g
Witamina C 17g


SPOSÓB UŻYCIA

Proszek z aceroli to bardzo smaczny dodatek do koktajlu, mleka, jogurtu, twarożku, odżywki białkowej czy soku. Jest słodko-kwaśny. Nie należy poddawać go działaniu wysokiej temperatury, gdyż może to zniszczyć znaczne ilości witaminy C.

Dawkowanie aceroli zależy od zapotrzebowania organizmu na witaminę C, ale wystarczy spożyć 1 g, czyli około pół płaskiej łyżeczki proszku, aby dostarczyć 170 mg tej witaminy. Zapewnia to ponad dwukrotną wartość zalecanego dziennego spożycia witaminy C (80 mg).


PRZECIWWSKAZANIA

Dawki wyższe niż 2 płaskie łyżeczki aceroli na dzień są niezalecane. Nadmiar witaminy C jest wydalany z organizmu, a większa ilość proszku może podrażnić przewód pokarmowy i spowodować nudności, bóle brzucha i biegunkę. Wysokie dawki aceroli mogą także zwiększyć ryzyko powstawania kamieni nerkowych.


CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY


Polska nazwa botaniczna aceroli to Malpigia granatolistna lub Nadgwiazdka granatolistna. Bywa również nazywana wiśnią z Barbados. Występuje naturalnie w tropikalnym i subtropikalnym rejonie Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej. Należy do rodziny malpigiowatych.

Acerola to niskie drzewko lub krzew, dorasta do wysokości 2-3 m. Jej liście są ciemnozielone i lśniące, w kształcie eliptyczne i ostro zakończone. Kwiaty aceroli są różowe lub czerwone. Składają się z pięciu nieprzylegających do siebie płatków o łezkowatym kształcie i postrzępionych brzegach. Owoce aceroli są jasnoczerwone, okrągłe i poprzecinane bruzdami. Ich wielkość wynosi od 1 do 3 cm. Są bardzo soczyste i słodko-kwaśne w smaku.


BIBLIOGRAFIA


1. http://dietetycy.org.pl
2. https://www.drugs.com
3. http://www.webmd.com
4. https://pl.wikipedia.org

***

Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Amazonia
Kraj pochodzenia: Brazylia
Smak: słodki, kwaśny
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Mocne kości, Chroniczne zmęczenie, Stres, napięcie, Zdrowie skóry, Sprawne krążenie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Zastosowanie: Wsparcie wydolności, Odprężenie i nastrój, Przed treningiem

Masz pytanie? Napisz do nas

Ocena Ogólna: (5.00/5)

Opinie klientów

  • Ocena: (5/5)

    Mariia D., W dniu: 29.10.2019

    Super smakuje i dobrze działa :)

  • Ocena: (5/5)

    Wojciech W., W dniu: 06.04.2019

    Naturalna zawartość Wit.C lepiej wchłaniana przez organizm niż chemiczny odpowiednik askorbinianu sodu. Plus- smaczniejsza.

  • Ocena: (5/5)

    Krystyna O., W dniu: 14.02.2019

    Produkty dobrej jakości,zapakowane dobrze, obsługa na 5, polecam, kupuję od dawna i jestem zawsze zadowolona

  • Ocena: (5/5)

    Adam S., W dniu: 13.07.2018

    warte zakupu wit C zawarta w tym produkcie daje kopa :)

  • Ocena: (5/5)

    Mario, W dniu: 07.02.2018

    Bardzo fajny smak, polecam.

  • Ocena: (5/5)

    Kacper G., W dniu: 29.01.2017

    Kozak! A jakie smaczne :)

  • Ocena: (5/5)

    Wojciech M., W dniu: 11.11.2016

    Idealny dodatek w przeziębieniu, czy innej chorobie "zimowej" witamina C na wszystko.

Dzięki cookies korzystanie ze strony jest szybsze i łatwiejsze. Przestrzegamy RODO. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

  OK