Agaricus blazei to grzyb znany również pod innymi naukowymi nazwami gatunkowymi, takimi jak Agaricus subrufescens, Agaricus brasiliensis czy Agaricus rufotegulis.
Mnogość jego łacińskich mian wynika z powodu jego „wielokrotnego odkrycia” i kolejnych prób klasyfikacji w różnych regionach świata. Początkowo opisany w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie jako Agaricus subrufescens, został później ponownie „odnaleziony” m.in. w Brazylii.
Różne nazwy, jakie otrzymał, wynikają także z jego popularności w kulturze oraz zastosowań prozdrowotnych i kulinarnych, które przyciągnęły uwagę różnych społeczności. Brazylijskie cogumelo do sol czy cogumelo de Deus (grzyb słońca, grzyb Boga), angielska almond mushroom (aromat grzyba wywołuje skojarzenia z migdałem) i japońska himematsutake (hime to księżniczka, matsu – sosna a take – grzyb) to tylko niektóre z nich.
Większość z tych szlachetnych, poetyckich określeń sugeruje niezwykłe działanie Agaricus blazei. Przypisywane mu korzyści zdrowotne, związane z wieloaspektowym wspieraniem układu odpornościowego i pozytywnym wpływem na podstawowe procesy związane z dzieleniem się i różnicowaniem komórek organizmu, rzeczywiście mogą być postrzegane jako przejaw boskiego zamysłu albo przywodzić na myśl życiodajne właściwości promieni słońca.
[1, 2]
Względy, którymi cieszy się ten grzyb, są pokłosiem jego kompozycji chemicznej. W grupie związków wyizolowanych z Agaricus blazei znalazły się głównie węglowodany:
Nie tylko jednak one. W Agaricus blazei zidentyfikowano także:
[2, 3, 4]
[2, 3, 4]
1 kapsułka zawiera 500 mg ekstraktu z Agaricus blazei standaryzowanego na zawartość 30% beta-glukanów (UV-VIS). Kapsułka celulozowa.
Zalecana dzienna porcja: jedna kapsułka dwa razy dziennie przed posiłkiem.
Nie przekraczaj zalecanej dziennej porcji.
Zawartość w dziennej porcji (2 kapsułki): 1000 mg ekstraktu z Agaricus blazei.
Wystąpienie nadwrażliwości na produkt.
Produkt nie jest przeznaczony dla dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.
Stosowanie ekstraktu z Agaricus blazei może wiązać się z ryzykiem zaburzeń funkcji wątroby u pacjentów onkologicznych.
Agaricus blazei charakteryzuje się półkulistym, a później wypukłym kapeluszem o średnicy od 5 do 18 cm, który z wiekiem pokrywa się łuskami i zmienia kolor z białego na szarawy lub matowo czerwonobrązowy. Miąższ grzyba jest biały, o smaku orzechów i zapachu migdałów. Blaszki są białawe, zmieniające barwę przez różowawą do czarno-brązowej w miarę dojrzewania zarodników. Trzon jest bulwiasty u podstawy, a z wiekiem staje się pusty.
1. Agaricus subrufescens. https://en.wikipedia.org/wiki/Agaricus_subrufescens
2. The Medicinal Mushroom Agaricus blazei Murrill: Review of Literature and Pharmaco-Toxicological Problems. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2249742/
3. Therapeutic Value of Medicinal Mushroom Agaricus blazei Murill. https://pjmd.zu.edu.pk/volume-10-issue-1/therapeutic-value-of-medicinal-mushroom-agaricus-blazei-murill/
4. Critical review on chemical compositions and health-promoting effects of mushroom Agaricus blazei Murill. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9661389/
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00