Annato – barwnik i przyprawa
Annato to intensywnie czerwone nasiona pochodzące z drzewa zwanego arnotą właściwą lub achiote (Bixa orellana), rosnącego na tropikalnych obszarach Ameryki Łacińskiej. Dziś stosowane są głównie jako barwnik oznaczony symbolem E160b, który nadaje żółtego lub pomarańczowego koloru produktom spożywczym, kosmetykom i lekom. Z uwagi na pochodzenie naturalne, barwnik ten jest bezpieczny dla zdrowia i nie należy się go obawiać. Może jedynie wywołać alergię, ale jest to bardzo rzadkie.
Za barwiące właściwości nasion annato odpowiadają karotenoidy znajdujące się w ich otoczce – biksyna i norbiksyna. Ta pierwsza ma kolor pomarańczowy, druga – żółty.
Annato spotkamy najczęściej w serach, zwłaszcza brytyjskich. Po raz pierwszy zabarwiono nim ser Gloucester w XVI w., ponieważ intensywnie żółty kolor sera świadczył w tamtych czasach o jego najlepszej jakości. Potem praktyka ta rozpowszechniła się w całej Wielkiej Brytanii i annato pojawił się w serach Cheshire, Red Leicester i Cheddar. Pomysłem tym zainspirowano się następnie we Francji (ser Mimolette i Livarot), Holandii (Leyden) i USA (Colby i Muenster).
Oprócz serów, nasionami annato barwi się również masło, margarynę, oleje, lody, jogurty, desery, napoje, ciasta i inne wypieki, słone przekąski, płatki śniadaniowe, wędzone ryby, kiełbasę i wiele innych. Sprawdzają się ponadto w koloryzacji tkanin i farb.
Nasiona annato wykorzystywane są także jako przyprawa, szczególnie w krajach swojego pochodzenia, a także na Jamajce, Filipinach i w Wietnamie. Cenione są za słodkawo-orzechowo-pieprzny smak i aromat łączący zapach pieprzu czarnego oraz gałki muszkatołowej. Przed użyciem zwykle się je mieli lub sporządza z nich pastę z dodatkiem innych przypraw i ziół, taką jak na przykład recado rojo, na którą składa się annato, oregano, kmin rzymski, goździki, cynamon, czarny pieprz, liście laurowe, czosnek i sól. Jest ona charakterystyczna dla kuchni meksykańskiej i belizeńskiej.
W przeszłości, zanim nasiona annato stały się przyprawą i barwnikiem, służyły do innych celów. Rdzenna ludność Ameryki Południowej sporządzała z nich czerwone mazidło odstraszające komary i jednocześnie pełniące rolę farby do wykonywania rytualnych lub wojennych malowideł na ciele. To właśnie one przyczyniły się do nazwania Indian „czerwonoskórymi” przez pierwszych białych, którzy podbijali Amerykę Południową.
ANNATO – JAK STOSOWAĆ?
Olej z annato (całe nasiona):
W małym garnku połącz pół szklanki oleju roślinnego i łyżeczkę nasion annato. Podgrzewaj całość do momentu aż olej zacznie lekko wrzeć. Natychmiast zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw do ostygnięcia. Olej przefilrtuj, używając sitka, i przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku. Używaj do smażenia wszystkiego, czemu chcesz nadać intrygujący kolor.
Annato – nasiona mielone:
Mielone nasiona annato nadają się do przyprawiania wielu potraw, zarówno słonych, jak i słodkich. Szczyptę annato dodaj do zupy, ryżu, placków, omletów i wszelkich dań, których barwę chcesz ożywić pomarańczowym odcieniem. Zadbaj o równomierne rozprowadzenie przyprawy.
SKŁAD
Annato – nasiona mielone lub całe 100%. Najwyższa jakość!
CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
Arnota właściwa (Bixa orellana) należy do rodziny arnotowatych – Bixaceae. Inne jej nazwy to achiote, urucum, colorau lub drzewo szminkowe (ang. lipstick plant). Rośnie w tropikalnych lasach Meksyku oraz Ameryki Środkowej i Południowej. Osiąga 4-10 m wysokości. Pokryta jest dużymi liśćmi o jajowatym kształcie. Rodzi przepiękne, jasnoróżowe, 5-krotne kwiaty, przyozdobione gęstym pękiem ciemnoróżowych pręcików i kilkoma żółtymi słupkami. Jej owoce również zwracają uwagę – są to pękate torebki o stożkowato-jajowatym kształcie, pokryte czerwonymi, szczeciniastymi włosami. To właśnie ich wnętrzu znajdują się ciasno upakowane, krwisto-czerwone nasionka annato.
PRZECIWWSKAZANIA
Nie stosować w ciąży i podczas karmienia piersią.
DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE:
Mogą pojawić się reakcje alergiczne. W takim przypadku przyprawę należy odstawić.
BADANIA LABORATORYJNE
Przykładamy wielką uwagę do jakości oferowanych przez nas produktów. Testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium.
Do produktu annato – nasiona dział jakości naszego Maglabu może dostarczyć:
- Certyfikat analizy
- Specyfikację jakościową
W takim przypadku prosimy o kontakt e-mail.
BIBLIOGRAFIA
1. Annatto. https://en.wikipedia.org
2. Arnota właściwa. https://pl.wikipedia.org
3. Annato. http://www.przyprawowy.pl
4. Annato – E160b. https://dietetycy.org.pl
5. Bixa orellana L. https://pfaf.org