Anyż gwiazdkowy (Illicium verum), inaczej badian właściwy, to niewysokie, dorastające do zaledwie 5 m wysokości drzewo z rodziny cytryńcowatych. Jego ojczyzną jest Azja Południowo-Wschodnia, ale obecnie spotkamy go w uprawie w niemal każdym kraju o klimacie tropikalnym. Jego owoce w kształcie gwiazdek zapewne każdy z nas kojarzy – to popularna na całym świecie przyprawa. Aby ją uzyskać, owoce anyżu zbiera się zanim dojrzeją i suszy. W celach kulinarnych używa się gwiazdek całych lub zmielonych albo wyjęte z nich nasiona.
Anyż gwiaździsty i jego zniewalający, ciepły, słodko-korzenny aromat oraz lekko pikantny smak pasują do szerokiej gamy potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Jest to przyprawa charakterystyczna dla kuchni azjatyckiej, zwłaszcza chińskiej i wietnamskiej, ale w naszej europejskiej jest równie dobrze zakorzeniona. Gwiazdki anyżu warto zatem dodawać do wszelkich potraw orientalnych, szczególnie takich, gdzie główną rolę gra kurczak i wołowina. Pasują także do zup – i azjatyckich, i europejskich. W naszych rejonach anyż dodaje się częściej do deserów. Świetnie podkręca smak ciast i ciasteczek, pierników, konfitur, owsianek, słodkich naleśników i pierogów.
Anyżowe gwiazdki są również idealnym komponentem gorących napojów, takich jak kawa, herbata czy kakao. Warto wypróbować go także w grzanym piwie lub winie. Wielbiciele absyntu na pewno wiedzą, że anyż jest jednym z głównych składników aromatyzujących ten szlachetny trunek. Można się tym zainspirować i wrzucić gwiazdkę anyżu do domowej nalewki, likieru czy wódki infuzowanej.
Wiemy już, jaką rolę anyż gwiazdkowy może pełnić w kuchni. A co z jego działaniem? Czy ma jakieś właściwości prozdrowotne?
Nietrudno zgadnąć, że w celach medycznych już dawno stosowali anyż Chińczycy. Był to dla nich przede wszystkim środek na niestrawność, wzdęcia, kolki i problemy żołądkowe. Napar z gwiazdek anyżu wspomagał trawienie, a dodany to potrawy polepszał jej strawność. W Azji istniał także zwyczaj żucia nasionek anyżu po posiłku w celu odświeżenia oddechu i wspomożenia układu trawiennego.
Anyż dodawany był także do mieszanek ziołowych stosowanych na kaszel ze względu na swoje działanie wykrztuśne i odblokowujące drogi oddechowe. Dodatkowym atutem wykorzystywanym przy przeziębieniach były jego właściwości antybakteryjne.
Anyż gwiazdkowy (Illicium verym) 100%. Najwyższa jakość!
Jak w przypadku każdej przyprawy należy pamiętać, aby nie przesadzać z ilością. Do potrawy dla dwóch osób lub do kubka gorącej kawy wystarczy dodać jedno lub dwa ramiona anyżowej gwiazdki. Na duży garnek zupy lub pół litra alkoholu można zastosować całą gwiazdkę.
Anyż gwiaździsty doskonale komponuje się z innymi przyprawami korzennymi, a także z chilli, pieprzem, trawą cytrynową i kokosem.
Nadwrażliwość na anyż. Ilości przyprawowe są bezpieczne dla kobiet w ciąży i karmiących.
Badian właściwy (Illicium verum) rośnie dziko w Azji Południowo-Wschodniej, szczególnie w Chinach, Indiach i Wietnamie. Jego naturalnym siedliskiem są lasy, gdzie pojawia się do wysokości 1600 m.n.p.m. Drzewo to wytwarza duże, lancetowate, skórzaste w dotyku liście i kwiaty o cienkich płatkach w kolorze białym lub jasnożółtym. Jego owocami są kapsuły z nasionami w środku w kształcie gwiazdek, które z początku są zielone, a w miarę dojrzewania brązowieją.
Przykładamy wielką wagę do jakości oferowanych przez nas produktów, dlatego testujemy każdą partię ziół w naszym laboratorium MagLab.
Poniżej znajduje się certyfikat analizy dla Anyż gwiazdkowy, sporządzony przez dział jakości naszego MagLabu:
1. Anyż. http://www.przyprawowy.pl
2. Badian właściwy. https://pl.wikipedia.org
3. Illicium verum – Hook.f. https://pfaf.org
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach w naszym sklepie.
Telefon
+48 533 633 306
Email
sklep@magicznyogrod.pl
Nasz zespół obsługi klienta jest do Państwa dyspozycji w dni robocze w godzinach:
od 7:00 do 16:00
Obserwuj nas